Postovani poznavaoci zakona pogledao sam ovaj zakon koji je ovde serviran.Ovo ima rupa kao svajcarski sir.
Citati:
Културна добра, у зависности од физичких, уметничких, културних и историјских својстава, јесу: споменици културе, просторне културно-историјске целине, археолошка налазишта и знаменита места - непокретна културна добра; уметничко-историјска дела, архивска грађа, филмска грађа и стара и ретка књига - покретна културна добра
Члан 12.
Добро које ужива претходну заштиту, а налази се у земљи или води, или је извађено из земље или воде, у државној је својини
Члан 23.
Уметничко дело и историјски предмет (у даљем тексту: уметничко- историјско дело) јесте предмет, односно група предмета, који самостално или заједнички имају посебан значај за упознавање историјског, културног, научног и техничког развитка, као и природе и њеног развитка без обзира на то кад и где су настали и да ли се налазе у установама заштите или изван њих, као и документациони материјал уз те предмете.
в) Филмска грађа
Члан 25.
Филмску грађу чине изворни материјали филма (оригинал негатив слике и тон негатив) и копије филма, оригинал и копија видео траке и други носачи записа регистроване слике у покрету без обзира на технику снимања и на то кад су и где настали, као и пратећи филмски материјал (сценарио, књига снимања, дијалог листа, филмски плакат, филмске фотографије, скице декора и костима, нотни записи, филмске музике, рекламне публикације и други документи настали пре, за време и после снимања филма).
г) Стара и ретка књига
Члан 26.
Стару и ретку књигу сачињавају: рукописи, рукописне и штампане књиге, периодика и друга библиотечка грађа настала до краја 1867. године, ретке књиге, одређени примерци периодичних издања и друге ретке библиотечке грађе настале и после ове године, одређена библиотечка грађа која се на основу овог закона доставља овлашћеној библиотеци као обавезни примерак и документација о њој, као и посебне библиотечке целине које су због свог садржаја, уметничке, културне и историјске вредности значајне за науку и културу
Члан 28.
Ко ван организованог истраживања ископа из земље, односно извади из воде добро које ужива претходну заштиту, дужан је да о томе одмах, а најкасније у року од 24 часа, обавести надлежну установу заштите културних добара и министарство надлежно за унутрашње послове.
Citirao sam ono sto najvise nas tragace interesuje.Nigde se ne pominje decidno koji su to predmeti.Kako vecina nas trazi novcice , novac , on ne spada u grupu predmeta koji imaju znacaj za upoznavanje istorije.Kako recimo nekoliko stotina petlica mogu nekom da budu predmeti za upoznavanje istorije ili tehnike? Ili recimo bilo koi novcic iz vremena Rimske imperije kada ih ima na hiljade.Znaci ovo je zakon koji moze proizvoljno da se tumaci?
Jedna stvar koja je ovde bitna > to je da niko ne pominje kopanje u svom dvoristu ili njivi. Naravno pominje se AKO SE NADJE PREDMET TE I TE ...ITD.Pitam ja VAS ko ce znati sta je nasao i koliko to vredi ili cemo TRCATI SA KRIVIM EKSEROM IZVADJENIM IZ GREDE STARE VODENICE.Pa da nam neko tamo tumaci sta je to?!!
koliko ja vidim ovde se ne pominje zlato to znaci da ispiraci mogu ispirati slobodno zlato jer to nije predmet koji spada u istorijske , kulturne i tehnicke grupe koje su vazne za drzavu.
Jedino da i to ne bude istorijsko vazno za drzavu.Bojim se da nama samo nesto sto moze da donese neku korist, to smeta Ljudima sumnjivog morala koji su na vlasti a mi ih zovemo Drzavamom
Na kraju savet mojim forumasima, tragacima, trazite , nalazite pa kada nadjete razmislite o prijavljivanju neceg sto nema u zakonu jer do tada za njega nikad niko nije ni znao!!!!!!!!
Srecno!!!!!