Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Grobnica ili (?) Uglavnom lokalitet sigurno
E vidis koliko ne znas. Ukoliko si zaboravio, ovo o cemu mi pisemo ovde je potpuno zabranjeno raditi u drzavi Srbiji bez adekvatnih dozvola. Svaka tvoja setnja sa aparatom je nelegalna i snosi zakonsku kaznu i iz tog razloga ne mora da se postavlja nikakva tabla ili oznaka. Ukoliko dodjes do nekog nalaza moras da prijavis nadleznim organima, a jos jedan deo zakona kaze da je gradjanin vlasnik zemlje, a drzava onoga sto je u njoj. Tako da sledeci put kad krenes u setnju aparatom obavezno prodji pored drotova i kazi im da nisi video tablu. Popices prdekanu iz istih stopa.
Odgovori
(03-02-2013, 12:34 AM)donce link Piše:E vidis koliko ne znas. Ukoliko si zaboravio, ovo o cemu mi pisemo ovde je potpuno zabranjeno raditi u drzavi Srbiji bez adekvatnih dozvola. Svaka tvoja setnja sa aparatom je nelegalna i snosi zakonsku kaznu i iz tog razloga ne mora da se postavlja nikakva tabla ili oznaka. Ukoliko dodjes do nekog nalaza moras da prijavis nadleznim organima, a jos jedan deo zakona kaze da je gradjanin vlasnik zemlje, a drzava onoga sto je u njoj. Tako da sledeci put kad krenes u setnju aparatom obavezno prodji pored drotova i kazi im da nisi video tablu. Popices prdekanu iz istih stopa.

Donce.Pravno i zakonski svaka lokacija od drustvenog znacaja mora biti oznacena i obiljezena.Ovo nema veze sa ilegalnoscu nosenja aparata. Da bi nesto imalo zakonske posljedice i da bi neko odgovarao za nesto,to mora biti pravno definisano.
Odgovori
Ljudi ja sam na dva km od lokaliteta Kale Krsevica cela okolina je obelezena od kako rade arheolozi i naleze dosta toga i to bas epohalnih nalazi.
http://www.google.rs/search?q=krsevica+k...74&bih=563
Pre nego sto su poceli sa rade bilo je to samo obicno brdo koje se zvalo Kale(naselje) grad i da jedan mestanin nije nasao novcic filipa makedonskog ko zna da li bi poceli da rade.
Ja sam licno nasao knjigu koja je 50 godina stampana u veoma mali broj gde se bas za to brdo pisalo da je tu bio veliki rimski grad kao i da je susedno brdo takodje Kale ali zbevacko ustvari vestacki napravljeno brdo od rimljana.
Odgovori
(03-02-2013, 10:01 PM)rades link Piše:Ljudi ja sam na dva km od lokaliteta Kale Krsevica cela okolina je obelezena od kako rade arheolozi i naleze dosta toga i to bas epohalnih nalazi.
http://www.google.rs/search?q=krsevica+k...74&bih=563
Pre nego sto su poceli sa rade bilo je to samo obicno brdo koje se zvalo Kale(naselje) grad i da jedan mestanin nije nasao novcic filipa makedonskog ko zna da li bi poceli da rade.
Ja sam licno nasao knjigu koja je 50 godina stampana u veoma mali broj gde se bas za to brdo pisalo da je tu bio veliki rimski grad kao i da je susedno brdo takodje Kale ali zbevacko ustvari vestacki napravljeno brdo od rimljana.

Upravo ti ovo pricam Goranine. To mesto je obelezeno kao arheolosko nalaziste pre skoro 50 godina.
Ne znam kako da ti objasnim kad neces da shvatis vec mutis vodu.
Zabranjeno je kopati bez dozvola, razumes sta hocu da ti objasnim.
Hoces bunar da kopas po zakonu duzan si da trazis dozvolu.
Nece te oprati nista na svetu ako te navataju na ovakvim mestima.
Postoji jedan zajeban clan zakona a on glasi:
"Ne znanje ne oslobadja od odgovornosti".
Protiv ovoga ne moze niko.

Odgovori
Zdravo
Kada sam napisao da mozes raditi na lokalitetu nisam mislio na "vidljive" , "velike" lokalitete A ako vec radite izgovor je tabla.A sto se tice nalaza kije bi hipoteticki nasao u svojoj njivi zakon kaze da si duzan da prijavis nalaz u roku od 24 sata.I ako se odluci da je to nacionano blago onda mozes se nadati obestecenju a sve ostalo je tvoje.Pitanje Donce ako recimo nadjes ono sto ti je deda ostavio mislis li da ce ti oduzeti.
Pitanje: Voleo bih da mi citirate delove zakona o traganju i tragacima i o licnoj svojini.Nisam pravnik ali znam da je sada menjan zakon o privatnoj svojini.
Savet: Radite samo nikome ne govorite da ste nesto nasli. A u privatnoj svojini niko ne moze da te goni to je sada aksiom.
A lokalitete zaobilazite koliko god mozete.
Odgovori
(04-02-2013, 01:33 AM)kosac link Piše:Pitanje Donce ako recimo nadjes ono sto ti je deda ostavio mislis li da ce ti oduzeti.

"Ako nadjem ono sto mi je deda ostavio", znaci da mi nije nista ostavio,
jer ga je sakrio i nemogu nikako da dokazem da je on ostavio i kome je ostavio.

Ostavstina je vidljiva, pokretna i nepokretna, nema tu mnogo diskusije.
Sve sto pronadjes, a ima neku vrednost, imas pravo na deo nagrade.
To je slucaj i da pronadjes recimo kes i jave se vlasnici, po zakonu moraju da ti daju procenat.
Odmah da rascistimo, policija ih nemoze naterati da daju, ali ako se okrenu i odu imas pravo na tuzbu i bukvalno bez sudjenja po skracenom postupku dobijas deo kolaca.
To sto pronadjes nikako nije privatna svojina jer nema veze sa tobom ili nekim tvojim rodjakom na osnovu cega bi mogao da potrazujes svojinu.
Shvati da je sve sto pronadjes u zemlji drzavno, a ti imas pravo na deo nagrade, bez obzira dal ga neko proglasava za nacionalno blago ili ne. Predmet ko predmet ima svoju vrednost i ti kao posteni pronalazac imas pravo na odredjeni procenat njegove trzisne vrednosti. U slucajevima kad je predmet od neprocenjive vrednosti uzima se u obzir najvisa moguca cifra koju drzava garantuje kao sredstvo za poravnanja u slucajevima kad vrednost spora nije moguce utvrditi. Recimo oni englezi sto su popljackali Tutankamonovo blago imali su dozivotno zagarantovan deo od muzejskih postavki. Kod nas to ne pije vodu, ali postoji odredjen cenovnik za sve.
E sad dal ces ili neces da prijavis to je sasvim druga prica.
Ja samo kazem da nije obavezno da lokalitet bude obelezen.
Obelezavaju se samo lokaliteti koji se rade ili se sprema pocetak radova,
svi ostali su zasticeni zakonskim regulativama i krsenje istih nosi zakonske kazne.

Zato pre nego zaorete, dobro se raspitajte gde idete i u sta se upustate.
U rubrici Istorija, na ovom forumu postavio sam Vam sve Arheoloske lokacije u Srbiji. Videcete da se sve zna i da je gotovo cela teritorija, odavno precesljana od strane nasih naucnika i arheologa.

Odgovori
Svako naselje iz danasnjeg doba imalo je svoju pretecu.ako uzmete nazive podrucja oko mesta u kome sada zivite vrlo cesto nailazite na toponime poputConfusedelista,kucista,kolibe,trle,kale,gradista i sl. e tu su se nekada u neko vreme bila stara naselja.
Stari ljudi svoje bogastvo nisu cuvali u banke jer one nisu ni postojale a banke su bile zemlja.Sve sto je bilo vredno moralo je da se krije.jer stalno je pretila opasnost da neko dodje i opljacka ih.Vrlo cesto bas zbog takvih napada to sto su ostavljali tamo je i ostajalo jer bi svi stradali ili bi bili proterani i nisu mogli da se vrate da uzmu to sto su sakrili.
A najvise na takvim mestima ima starih kovanica koje su ispadale i gubile se tadasnjim ziteljima.
E pa takvih meta ima mnogo da ne kazem bezbroj i oni nisu svi arheoloski zasticeni lokalitet.
Odgovori
(03-02-2013, 10:59 PM)himovich link Piše:Poz  donce ako mose da mi odgovoris ili ko znaes knigu sto si licno nasao kasi mi kaleto ili grad dali postoi nekoi znazi ako ima pisi eden znak Pop martin Himovic poz

Nemoj da si dosadan covek. I da znam nesto, sa tobom nemam sta da pricam jer te nista ne razumem, a pri tom rekao sam ti na p.p. da od mene neces dobiti ni slovo. Sve znas i nudis se da pomognes ljudima, a ovamo trazis informacije da kompletiras neka svoja saznanja pa gde ti prodje. Ne treba mi tvoja pomoc ni sada ni nikada u zivotu i molim te nemoj da juris i kvaris druge teme pisuci o glupostima koje ja nisam ni spomenuo, vec citirao coveka koji je to rekao.
Pozdrav
Odgovori
neki lokalitet jeste sigurno
Odgovori
(04-02-2013, 10:28 PM)padobranac link Piše:neki lokalitet jeste sigurno
....REČITO OBJAŠNJENJE...NEMA ŠTA ;D
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 5 Gost(a)