(04-02-2013, 01:33 AM)kosac link Piše:Pitanje Donce ako recimo nadjes ono sto ti je deda ostavio mislis li da ce ti oduzeti.
"Ako nadjem ono sto mi je deda ostavio", znaci da mi nije nista ostavio,
jer ga je sakrio i nemogu nikako da dokazem da je on ostavio i kome je ostavio.
Ostavstina je vidljiva, pokretna i nepokretna, nema tu mnogo diskusije.
Sve sto pronadjes, a ima neku vrednost, imas pravo na deo nagrade.
To je slucaj i da pronadjes recimo kes i jave se vlasnici, po zakonu moraju da ti daju procenat.
Odmah da rascistimo, policija ih nemoze naterati da daju, ali ako se okrenu i odu imas pravo na tuzbu i bukvalno bez sudjenja po skracenom postupku dobijas deo kolaca.
To sto pronadjes nikako nije privatna svojina jer nema veze sa tobom ili nekim tvojim rodjakom na osnovu cega bi mogao da potrazujes svojinu.
Shvati da je sve sto pronadjes u zemlji drzavno, a ti imas pravo na deo nagrade, bez obzira dal ga neko proglasava za nacionalno blago ili ne. Predmet ko predmet ima svoju vrednost i ti kao posteni pronalazac imas pravo na odredjeni procenat njegove trzisne vrednosti. U slucajevima kad je predmet od neprocenjive vrednosti uzima se u obzir najvisa moguca cifra koju drzava garantuje kao sredstvo za poravnanja u slucajevima kad vrednost spora nije moguce utvrditi. Recimo oni englezi sto su popljackali Tutankamonovo blago imali su dozivotno zagarantovan deo od muzejskih postavki. Kod nas to ne pije vodu, ali postoji odredjen cenovnik za sve.
E sad dal ces ili neces da prijavis to je sasvim druga prica.
Ja samo kazem da nije obavezno da lokalitet bude obelezen.
Obelezavaju se samo lokaliteti koji se rade ili se sprema pocetak radova,
svi ostali su zasticeni zakonskim regulativama i krsenje istih nosi zakonske kazne.
Zato pre nego zaorete, dobro se raspitajte gde idete i u sta se upustate.
U rubrici Istorija, na ovom forumu postavio sam Vam sve Arheoloske lokacije u Srbiji. Videcete da se sve zna i da je gotovo cela teritorija, odavno precesljana od strane nasih naucnika i arheologa.