Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pitanje - izvinite za ponavljanje
Možda najnezgodnije pitanje na ovakvom forumu, ali me nemojte kamenovati (rečima), ko prvi vidi neka odgovori ili me uputi na raniji odgovor. Ovo mene muči od ranije, i već sam postovao na sličnu temu na šta mi je odgovoreno i pm, što zahvaljujem.

Danas sam svoj prilike igrom slučaja bio u poseti jednom arheološkom iskopavanju u blizini. Sin osnovac je u okviru nastave izašao sa razredom pa uskočih i ja, eto da i to vidim Wink No u toku razgovora sa jednim od kopača koji radi za muzej on kaže "Traganje metalnim detektorom u Srbiji je apsolutno potpuno zabranjeno."
!!??!!

Prvo mi malkice ode pumpa nagore, al se smirih i napravih se budala, jer sam odmah uvideo da je čovek neupućen, i samo sluša ono što (na)čuje od arheologa...
A ja mu rekoh najmudrije što mi pade na pamet: ...da je i to regulisano u ovoj državi na neki realan način, nebi bilo toliko problema...

Pre nego što mi napišete da je ova tema već razžvakana...
Ono što pronađoh ovde na forumu je da je traganje zabranjeno na registrovanim nalazištima, a svuda drugde dozvoljeno ... OK. A čitao sam i o farsi sa čuvarima nalazišta... OK. No ovaj konkretan slučaj (kod mene u Vojvodini) me je ubedio da ovo i nije najčistije obrađeno/razrađeno kod nas. Znam da nisam otkrio Ameriku, ali evo ovog konkretnog primera: naime ovo zvanično nalazište je tek polu-legalno, jer su arheolozi na inicijativu muzeja zatražili pare od opštine pa su od seljaka na čijoj parceli je dotično nalazište uzeli parcelu u zakup. Tek da bi sprečili da gazda izore sve kosti iz zemlje dok se dobiju svi papiri i dozvole iz Beograda... I tako oni tu rade dok bude para i "dok im vlasnik to dozvoli". A nakon toga će sve lepo zatrpati (pola stvari ostaje u zemlji neistraženo, što opet nerazumem, možda jer sam priglup i nerazumem nauku...)

Šta je istina u vezi traganja? Ja sam čovek koji voli mirno da spava pa bih voleo čist i ravan odgovor: DA ili NE.

P.S. Argument koji je dotični zvaničnik dao je da tragači da i najlepše rade uvek naprave štetu jer iskopaju metal u jednom sloju a u međuvremenu prekopaju onaj njima bezvredan sloj koji bi značio nešto za arheologe... Znači ti iskopaš dva-tri novčića koji je njima "ništa" (opet neistina pisaću još na ovu temu) i vredi maksimalnih 10 evra a prekopaš i uništiš slojeve sa kostima, keramikom itd... Postoji li neki tragački kodeks ili etika ponašanja koji su odgovor na ovaj problem koji postavljaju protivnici detektora?

Osim toga na moru u HR videh jednog starog koji je svaki dan izlazio na plažu i ulazio u vodu sve sa raznom opremom i niko nije ni zalajao na njega - naprotiv, delovao je simpatično Wink Čovek zarađuje dopunu za malu penziju koju ima Tongue
Odgovori
poseti sajt arheoamateri arbije citaj njihov kodeks i pravilnik mozda ces nacici na pitanje koje te zanima pozdrav
Odgovori
Bas si ga uputio na pravo mesto.  8)
Odgovori
da samo oni imaju moc i daju dozvole  :Smile
Odgovori
Očigledno da ima još zaluđenih sa nekakvim udruženjima  :o

jozzy, dovoljno je da pročitaš po nešto ovde pa da ti neke stvari budu jasnije:

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/rep...ala-drzavu

To što ti pitaš je više suludo po hiljaditi put apsolvirati nešto na ovu temu. Nema foruma koji se nije bavio ovim tvojim pitanjima, da bi se ponovo otvorila ista tema. Listaj malo po forumima i svuda ćeš naći, od debata nekih maštara do zakonodavstva. Da ne davimo ponovo ljude sa svime ovim - sve je već ispričano.
Odgovori
Izvinite, ali mi zvučite kao nekakvi vitezovi sveznanja...
Kakve koristi od foruma gde svako sve zna, a nove ko ga šiša?

Kao prvo, nisam član nikakvog udruženja. Pitam kao običan građanin.

Znači odgovor je DA NEMA ODGOVORA (?)

I Vi svi mirno spavate. Svaka čast. Drago mi je za Vas Big Grin
Ili je ovo je ipak samo Balkan - to bi trebao da je odgovor? ;D
Malo sam priglup, možda treba da mi se nacrta, kad već nemože da se napiše :-\ Sad
Upravo sam dao primer da i zvanični arheolog jedva uspeo da dobije dozvolu...
Shvatam ja da je haos, ali ajde da ponovim pitanje: dali je upotreba metal detektora zakonom zabranjena u Srbiji ili ne?
(istina nije mi bilo rečeno kojim zakonom je zabranjena)
Čitajući Vas i forume deluje mi da možeš da kupiš detektor kad i gde hoćeš, ali da bi ga koristio javno treba ti dozvola nešto kao za držanje oružja... ??? Ili da se skrivaš od pandura... a to nije poso' star sam ti ja za to

(31-10-2013, 12:25 AM)milan link Piše: dovoljno je da pročitaš po nešto ovde pa da ti neke stvari budu jasnije:
Sve sam to pročitao...
I nisam zadovoljan
onim što čitam, rekoh voleo bih mirno da spavam. A tu ima svega od pretnji zatvorom do vulgarisanja...
Da se razumemo: lako onom ko stanuje u nekom planinskom zabatu gde nema ni policije ni apoteke... ali ja svoj prilike stanujem na drž.granici gde i najjednostavniji izlet može da te košta prepada sa tzv. presretačem granične policije. Zaustavljali su me zbog najobičnijeg fotografisanja i bio sam prijavljen zbog kretanja u ataru, bivala mi oduzeta lična karta itd. ...ili sam ja samo malo nespretan i nesretan?

(31-10-2013, 12:25 AM)milan link Piše: Da ne davimo ponovo ljude sa svime ovim
Žao mi je ako sam davio (već sam se u naslovu izvinio Tongue)

U civilizovanim zemljama to je ipak malo drugačije regulisano od onoga šta vidim (i čime "davim") i tamo nema mesta ni za "probleme udruženja", ni za dozvole, ni za prepucavanja. U pravnim državama i demokratskim društvima.

(31-10-2013, 12:25 AM)milan link Piše: Nema foruma koji se nije bavio ovim tvojim pitanjima, da bi se ponovo otvorila ista tema.
Ako je tema već zaista iscrpljena i zatvorena i kad su već pominjani izvori - može li i neki link, neki zvaničan izvor informacija?
Ako Vam nije teško...
Odgovori
E pa druže bar po mojim saznanjima stvar stoji ovako:
Traženje metal detektorom kod nas je dozvoljeno
1.ako imaš firmu i detektor ti služi kao osnovno sredstvo ...
2.ako tražiš na svom imanju daleko od radoznalaca,arheoloških lokaliteta,crkava, da imaš dobre komšije,da paziš da te što manje ljudi vidi i td.
Ako si imalo simpatičan (a vidim da nisi jer te već privodili) možda imaš i sreće da naiđeš na nekog policajca "kolegu" pa te i pusti ili bar razume a ako naletiš na nekog "sveznalicu" pa još malo nadrk.nog, do podne mrzi sam sebe a od podne i ceo svet e onda nek ti je Bog u pomoći,neće ti pomoći ni sve dozvole sveta.A tek u graničnim pojasevima i da ne pričam,dok ti dokažeš ko si,šta radiš,zašto,odoše j.j.
Može ti reći ko šta hoće ali čuvaj se i Bog će te čuvati,ako razumeš,razumi,ako ne kako hoćeš,nema tu mnogo filozofije.To ti je slično kao u vojsci:IMAŠ PRAVA NA SVE AKO SE DRUGAČIJE NE NAREDI
ili imaš prava da radiš šta i kako hoćeš dok te ne uhvate.
Odgovori
Postovani "jozzy" !

Tema koja je stvoje strane otvorena nije  zatvorena i mislim da nema potrebe da se zatvara. Sam naslov teme ukazuje odmah na to da je tebi poznat sadrzaj vecine foruma koji si procitao a samim tim se podrazumeva i clansvo u istima. Ako si pazljivo citao iste a neretko se desi da i u drugim temama ima nekakvih objasnjenja po istom pitanju predpostavka je da da se kod tebe stvorila neka vrsta konfuznog saznanja po pitanju legaliteta zakona o ovom "hobiju". Nista nije to cudno kada se zna da takav zakon zapravo pravi sam po sebi konfuziju i postavljen je tako da ga tumaci svako na svoj nacin u zavisnosti od datih okolnosti.
Ta konfuzija proistice iz toga sto nema preciznog objasnjenja niti direktne zabrane o posedovanju metaldetektora bilo koje vrste sto samo po sebi znaci da POSEDOVANJE NIJE ZABRANJENO kao sto nije zabranjeno nosenje istog kada se "obilazi teren". Zakonom je predvidjeno (a tako i pise) da ce se protiv pocinioca prekrsaja podneti prijava ako se isti zatekne da obavlja pretragu metaldetektorima na arheoloskim lokalitetima (a tu se nabrajaju i znamenita mesta ) koja treba da budu vidno obelezena a da ce se od istog oduzeti sva pronadjena materijalna dobra koja su devastacijom zemlje izvadjena kao i sredstva koja su bila pomoc pri takvim radovima...sto znaci i metaldetektori.
Ako se pretraga vrsi na privatnim zemljistima mora se posedovati pismena ili usmena saglasnost vlasnika zemljista. I u ovom slucaju vazi jos uvek ne promenjen zakon o vlasnistvu drzave nad svim dobrima koja su pronadjena na vecoj dubini od 50cm.
Znaci da ne sirim vise ..ukratko...NIJE ZABRANJENO POSEDOVANJE METALDETEKTORA AKO SE ISTI KORISTI I NOSI SA SOBOM (np. u automobili) U SKLADU SA GORE SPOMENUTIM. Svako kretanje lica putevima , stazam i bilo kojim predelima ako ne ugrozava prava drzavne i privatne svojine je zagarantovano ustavom a samim tim i opreme koju nosi sa sobom a da je to u skladu sa zakonom. Niko nema pravo da oduzima bilo sta od bilo koga ako nije zatecen u nedozvoljenim radnjama. Ovo se cesto ili vrlo cesto zloupotrebljava od strane organa koji imaju pravo da vrse legitimisanje i pretres licnog prtljaga ili vozila  pa i ako se desi da oduzmu nesto , ista se moraju odmah vratiti ili najkasnije po utvrdjivanju da nisu cinjena krivicna i prekrsajna dela. Za svako oduzimanje privatnih sredstava mora postojati nalog od suda.
Nase zakonodavstvo je sve lepo regulisalo ali na jean konfuzan i nejasan nacin pa se cesto do ostvarenja pravde dolazi na jedan veoma tezak i neprijatan nacin a da bi se sve to izbeglo kolege amateri koriste najprovereniji nacin a to je da se na terenu ponasaju tako da je najbolje da ih niko nevidi i nezna gde i kada ce da idu u obilazak.
Na ovom forumu je postavljen ceo spisak svih arheoloskih mesta kao i spisak svih znamenitih mesta koje treba zaobilaziti pa da nebude posle..."nismo znali"
Nadam se da je sada malo jasnije a ako nije onda ce vaziti pravilo..KO PRE DEVOJCI..DEVOJKA JE NJEGOVA.

OVAJ "HOBI" OD KAD JE SVETA I VEKA BIO I OSTACE ILEGALAN !!!
Odgovori
(30-10-2013, 09:12 PM)jozzy link Piše: f

Šta je istina u vezi traganja? Ja sam čovek koji voli mirno da spava pa bih voleo čist i ravan odgovor: DA ili NE.

stvar je vrlo jednostavna, detektor smes da imas, smes i da trazis na lokalitetima koli nisu registrovani, medjutim sve sto nadjes treba da prijavis nadleznim organima, sto bi znacilo smes da trazis nesmes da nadjes.
Odgovori
lepo ste mu rekli Wink ponosan sam na vas  ;D
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 2 Gost(a)