Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pitanje - izvinite za ponavljanje
Jozzy ...NEMAM OBICAJ DA SE NAVRACAM NA NESTO STO SAM POKUSAO DA OBJASNIM ALI ME TVOJ POST...BOLJE RECI "STRUCNO OBJASNJENJE" VELIKOG BROJA NESRECNIH POGIBIJA NA TERENU SA PRIMERIMA IZ RAZNIH OBLASTI LJUDSKIH AKTIVNOSTI NAVODI NA RAZMISLJANJE DA LI SI TI TO NAMA HTEO DA KAZES DA SE I TAKVE SLUCAJNOSTI MOGU DESAVATI NEVEZANO ZA ZAKONE !!!
E to je onda jedna sasvim druga tema i prica. Iz usta obicnih tragaca entuzijasta i hobista tako nesto se jako retko cuje i to samo u neformalnim razgovorima na temu raznih organizovanih bandi i udruzenja zakonom pokrivenih ili ne ali sasvim sigurno ne i napisane ovde na forumu. Ti nesrecni slucajevi ocigledno nose neku poruku koja je bila jako bitna da se ovde /ocigledno/ postavi. Postavljena tema "Pitanje-izvinete na ponavljanju" je u samom startu imala za cilj...usudjujem se reci.."provokativni sadrzaj" a ne jedno neznanje i nedoumicu. Jako brzo se pokazao pravi razlog postavljanja teme i drago mi je da je tako da se nebi drugi novi i "naivni" tragaci upecali na varalicu naivnosti.
Sto se tice legalnosti ili nelegalnosti ovog hobija , ja nisam nigde napisao da "mora" da bude ilegalan vec samo konstataciju da "jeste" ilegalan i da ce takav uvek i ostati bez obzira na zakonom regulisane pogodnosti ili odnose drzave i njihovih institucija u odnosu na arheologe amatere kod nas a narocito u inostranstvu ( gde se uzgred budi receno privatnost smatra zakonom nad zakonima i gde se rudnik i nafta i voda...i t d  mogu otvarati na privatnom vlasnistvu a da se drzava u to nesme mesati osim u specificnim slucajevima).
Pitam se na kraju jedno a to je vezano za tebe licno. Kazes da ces muzeju ponuditi "neke sakupljene nalaze" i ponuditi neke lokalitete. Daj nam odgovor "kako si to pokupio neke nalaze..LEGALNO ILI ILEGALNO..i dali si pri tom prekrsio zakon zadrzavsi za sebe dobra od nacionalne vrednosti" ???
Indijana Dzons i ostali su deo filmske industrije i kao takvi jako pogodni za udobno gledanje iz fotelje sa papucama na nogama ispred televizora u nadolazece zimske dane narocito osobama u godinama da vizualiziraju svoje neostvarene snove a kada dodje prolece mogu da pozovu svoje "poznanike i kolege" iz strucnih sluzbi da im predoce na uvid (pod velom zastite) novo prispele informacije..KO , GDE , KAD I ZASTO...A NAROCITO STA I KOLIKO....
Srdacan pozdrav i prijatno gledanje pustolovina lovaca na blago.
Odgovori
Potpuno ste me lažno procenili. Vidim da patite od kompleksa špijunaže. Ali ovo je internet i ako se plašite i gledate ko ima kameru u kravati, idite na neko drugo skrivenije mesto. Idite u planine. Ne šalim se i ne vređam. Dobro znam šta su planine. I da topom pucaš nebi te niko čuo. Ali JA živim u ravnici i nemam para da idem tamo. Da li da se unapred odreknem interesantnih hobija kao što je traganje? Evo ićiću kod druga u planine (neću da Vam kažem gde jer ste možda špijuni Tongue) i tražićemo fosile. A znate zašto? Jer tamo ima toliko da ih ljudi šutiraju, eto zato...

Naravno da sam bio provokativan, jer je cela tema i cela država u kojoj živim provokativna, a takav odgovor sam dobio i od većine Vas pro tragača (ja nisam tragač nije tajna al bih voleo da nekako uđem u te vode) i isto to čitam i u članku i komentarima "arheološka mafija".

Sve je ovo provokativno, a najprovokativnije kad mi neko kaže "Ovo je Balkan... tu ništa ne funkcioniše" Vi ako tako mislite se u stvari plašite nepoznatog. Niste bili na drugoj strani reke pa se plašite da tamo žive ljudožderi. Primera radi, u susednoj mađarskoj, koja je u EU (znači zakoni su im jači od naših) ima najmanje 10x više tragača sa MD od nas i NIKO još nije bio uhapšen. Pa sad Vi cenjeni Balkanski tragači razmislite sami za sebe...
Mi Balkanci smo uvek najpametniji od svih, to je naš problem.

Inače dobio sam odgovore koje sam tražio pa se "provokacija" isplatila. A pošto sam neupućen neka mi se oprosti razmišljanje na glasno. UOPŠTE me ne interesuje za kakvu budalu me smatrate, jer ja nikoga sa foruma nisam vređao ni direktno ni indirektno, nit sam imao nameru, nit ću imati - pa ako mi neko napiše ružne reči neće biti nikakvog smisla tome i neću se nervirati

Niste me razumeli ni u vezi stradanja na terenu. Nisam rekao da VAMA želim te stvari! Mislio sam da kažem da jeste shvatam ovu celu priču kao traženje neprilike. Ajd čekam da mi kažete da NIJE TAKO?! Pošto NEZNAŠ kad ćeš da nahebeš ti se u stvari praviš pametniji od države, a to da nam se država ionako raspada nije izgovor. Kad već rizikuješ i izlažeš se opasnosti MORAŠ IMATI NEKI VEĆI CILJ OD ČISTE ZABAVE. Inače je čak i najobičniji pecaroš u svom hobiju bolji od Tebe. On poznaje sve ribe i sve metode hvatanja. Zna kako da pobegne od žene i ode na najbolje mesto u okolini. I najvažnije IMA DOZVOLU pa mirno spava. Istina može da ga napadne vepar dok peca, pa da bude nezgoda na radu... šalim se ali ne. Prijatelj je tražio dozvolu za kretanje u jednom Nacionalnom Parku i nije dobio jer može da strada od divljih životinja. A ako se krećeš tamo gde nesmeš neprijavljeno i uhvate te, negine ti sud i najmanje 50.000 din po zakonu. Pa sad Vi kažite da neznam zakon i da pišem gluposti. (U stvari uhvatili su me rendžeri i to su mi rekli oni.)
Šta sam ja sad Bože moj zgrešio kad gledam ima li legalne struje u ovome, kad me "moj drug" koga sam video prvi put u životu opomenuo da ću biti uhapšen ako me vide sa detektorom?? Grotagold, taj čovek mi nije drug već mi je pretio u ime muzeja. Tek mi sledi razgovor, jer sam prozvan i pozvan. Ali toliko o tome. Pisaću šta je bilo pa će neko nešto od toga da nauči. Čovek se uči dok je živ. Koga ne zanima neka okrene stranicu...

Jeste da pametujem i možda vređam nečiju naivu ili kozna šta, ali sve što kažem govorim iz najdubljeg poštovanja. Neki me nisu razumeli uopšte, i to najviše Grotagold, od koga to nisam očekivao obzirom na intelektualne odgovore koje čitam od njega. Prilično si isfrustrirana osoba, eto ti lično Ti kažem. To sa Indijanom Džonsom možda je delovalo neozbiljno ali je SVE u vezi tog filma apsolutno povezano sa stvarnošću. Ako kažeš da je to glupost (bez obzira da je iz Holivuda i namenjeno zabavi) onda ti NIŠTA neznaš o arheologiji. SVAKI PA I NAJGLUPLJI FILM JE ZASNOVAN NA ISTINITOJ PRIČI. Ti ljudi angažuju ozbiljne stručnjake da napišu priču koja će biti i dovoljno zabavna i dovoljno realna, a život piše najbolje romane tako se kaže...

Osim toga interesuje me kako forumaši tragači razmišljaju jer sam i sam teški terenac (u jednoj drugoj oblasti) i verujem da imam apsolutno ista iskustva kao i vi. Ali za sada nemam MD samo nosim raznoraznu opremu (kameru, stalke, hvataljke za raznorazne životinje) i imam tu sreću da "osetim" kad sam na arheološkom nalazištu. Ponekad direktno nagazim na kosti i keramiku i nije mi uredu da to nisakim ne podelim. Apelujem na Vas i ZAŠTO SU MI TRAGAČI SIMPATIČNI? Ako mi ili Vi ne iskopamo istoriju, ko će? (pisaću na ovu temu još)

(01-11-2013, 11:17 PM)GROTAGOLD link Piše: Daj nam odgovor "kako si to pokupio neke nalaze..LEGALNO ILI ILEGALNO..i dali si pri tom prekrsio zakon zadrzavsi za sebe dobra od nacionalne vrednosti" ???
I evo odgovora: sve što sam posedovao i posedujem sam ovako nabavio: 1) kupio 2) našao na površini i kopajući površinu 3) našao u napuštenim industrijskim kopovima 4) dobio na poklon 5) pokazali mi drugi u interesovanju šta su našli...
I neznam da li su nacinalno blago, jer kako sam saznao iz jednog odgovora to i nemogu znati. Sve što su mi rekli ti muzejci je da ako hoću da prijavim lokalitet moram to da dokažem predmetom, ali da ne očekujem da će se "zapaliti" na dva tri novčića i nešto lomljene keramike. Ali ja nisam glup pa znam da je sledeće u pitanju: 1) plaše se da sam otkrio nešto ozbiljnije pa mi smiruju doživljaj 2) dezinformišu me da me smute 3) zavist I Grotagold, to što poznajem direktora ništa neznači jer je on politička figura postavljen tamo i može da leti kad mu partija izgubi na glasanju i ide na ulicu. Čovek nije ni lopov ni tajkun, ni ništa slično, upravo zato ću se pozvati na njega ako počnu da i kenjaju, eto.

Inače, najviše mi se svideo odgovor Rimljanina, deluje mi najmanje iskompleksirano i najopuštenije. I najrealnije.
Odgovori
Ja...ISFRUSTRIRANA , ISKOMPLEKSIRANA, ARHEOLOSKA NEZNALICA se klanjam pred intelektom koji nam ovde prezentujes uz zelju da daljni tvoji postovi satkani od "TEORIJE" budu napisani na nacin da u sebi ne sadrze provokativne , dvosmislene i tesko razumljive tekstove kako bi i obican "BALKANSKI" priprost mozak to razumeo, jer zaboga sve sto nije sa "severa" nema te sposobnosti spoznaje sta je pisac hteo da kaze.
Odgovori
Toliko od mene, pisao sam knjigu.... ali hvala na pažnji ako je neko čitao.

Izvinite na mnogo reči, takav sam kakav sam. Sam odgajam dvoje dece, koji su vikendom kod majke, jedino tada imam vremena i inspiracije da pišem. I onda mi sve i svašta burla po glavi. Nisu svi "severci" takvi, to je moja lična osobina...

Dragi Grotagold, pre nedelju dana sam opomenut da ako ne postiram ću biti izbrisan. Ja sam OVO imao da kažem. Izgleda da imaš problema i sa demokratijom. Da neko može imati drugačije mišljenje, drugačiji stil, drugi način razmišljanja.

Opet grešiš, nisam nikakav intelektualac, imam samo srednju školu završenu. A nisam vređao i nisam kršio pravila Foruma. Ili jesam??

Sad vidim da si Moderator. Ja sam isto moderator na jednom drugom forumu, znači "kolege" smo. Ako me ne izbaciš sa foruma, čućemo se mi još u zajedničkoj temi, ajde daj meni severcu malo vremena i šanse da se dokažem da mogu i bez provokacije, i bez mnogo teorije i razumnije da pišem. I da sam i ja Balkanac, inače nebih imao ni prava ni hrabrosti da pozivam na samokritiku.
Odgovori
Opomena je poslata automatski da bi se postigao broj od 10 postova i nije namenjena nikom licno vec svim novopridoslim clanovima kako bi bili konstruktivniji u ovom forumu a ne samo nemi posmatraci. Eto imas jos jedan post da napises i otvori ce ti se jos delova foruma koje su za tebe bili nevidljivi.
Tumacenjem demokratije su se bavili mnogo umniji ljudi od svih nas ovde (bez da imam namere da nekog licno uvredim) tako da je svako drugacije misljenje dobrodoslo i svacije misljenje se samim tim sto je javno postavljeno podlozno sudu javnosti...ZAR NE ?
Odgovori
(02-11-2013, 12:51 AM)jozzy link Piše: Sad vidim da si Moderator. Ja sam isto moderator na jednom drugom forumu, znači "kolege" smo. Ako me ne izbaciš sa foruma, čućemo se mi još u zajedničkoj temi, ajde daj meni severcu malo vremena i šanse da se dokažem da mogu i bez provokacije, i bez mnogo teorije i razumnije da pišem. I da sam i ja Balkanac, inače nebih imao ni prava ni hrabrosti da pozivam na samokritiku.

Nikakve to nema veze sa ulogom Moderatora i niti imam namera da bilo koga "izbacujem sa foruma" samo zato sto su nam se misljenja bar u pocetku donekle razilazila. Stvar je tumacenja sta se htelo reci i ko ce kako razumeti receno.
Odgovori
Malo malo nepažnje, eto ti novajlije ipo kakav jesam, a još i nekulturan - svakom se obraćam sa "Ti" ko da smo zajedno išli u zabavište. I "vičem" masnim slovima, sve same amaterske greške. Treba malo vremena da čovek uvidi kad greši. I tek kad pročitah da se raspravljam sa Moderatorem shvatih da može loše da se završi. :-X

Odoh da formulišem neku novu, malo opušteniju temu pre nego što odletim brže nego što sam došo. Ali stvarno. Svako može imati loš dan, ali da krenem baš na Moderatora koji je tu da pomaže forum, nije baš mudro... Javno izvinjenje. Nadam se da će svi koji budu čitali stići i do ovog dela :-[

Uz to, jedno pitanje. Na drugom forumu gde sam moderator imamo rubriku "Upoznavanje članova", ne funkcioniše previše dobro ali je ipak nešto. Kad neko počne da mi uzvraća sa nezgodnim porukama uvek mogu da pogledam ko je taj i da zaključim šta mu je zasmetalo. Na taj način se smiruju konflikti. Da li ima i ovde tako nešto?
Odgovori
(31-10-2013, 02:03 PM)jozzy link Piše: Izvinite, ali mi zvučite kao nekakvi vitezovi sveznanja...
Kakve koristi od foruma gde svako sve zna, a nove ko ga šiša?

Kao prvo, nisam član nikakvog udruženja. Pitam kao običan građanin.

Znači odgovor je DA NEMA ODGOVORA (?)

I Vi svi mirno spavate. Svaka čast. Drago mi je za Vas Big Grin
Ili je ovo je ipak samo Balkan - to bi trebao da je odgovor? ;D
Malo sam priglup, možda treba da mi se nacrta, kad već nemože da se napiše :-\ Sad
......................................

Pozdrav  Jozzy,

Ma daleko bilo da si ti glup, videlo se to po veoma veštim i naivnim prvim postom na ovoj temi, mada nisi ni naivan.  Sad nekako stigoh da ispročitam sve ovo. Očigledno da tebi i nije bilo do nekog pisanja osim što si( to kažeš u dva navrata u dva posta a da to niko ne vide) da ti "trebaju postovi zbog opomene". Pošto ti trebaju postovi , ajde da pustiš malo buva po ovom forumu, pa da naloviš kvotu ? Big Grin

Vrlo simpatično, moram da priznam Jezzy i veoma uspešno.  Grota se ubi čovek, ničim izazvan, da te usmeri odgovorima na tvoje prvobitno pitanje, a sve se završi na tvom dilovanju sa nekim tvojim nalazima sa nekim od direktora muzeja  :o ;D ;D  Opet si verovatno iz "potpunog neznanja", pao plavcima u ruke!?

Hohohohoohhohoho..... ma ti si stvarno legenda!
Verujem da, ako su te ćorkirali ili si pod nekom istragom, ne da ti nas pitaš,ovde , nego možeš da nam držiš javno predavanje o funkcionisanju našeg zakona ,na tvom slučaju !
Baš si me lepo nasmejao, skidam kapu dole za sve ovako "naivne" tragače i "neznalice" koje dođu na neki od foruma pa pitaju, pitaju, pitaju....... svaka čast momak , cilj je postignut, operacija uspela- pacijent umro (mislim kvotu su zaradio, nećeš biti obrisan sa foruma Wink  )! 
Svako dobro sa tvojim direktorom, mada je pitanje koliko ti je posle svega više i verovati ? ! Smile 
Odgovori
Naivno ili ne, sve što sam napisao od slova do slova je živa istina. Eto tako je to komplikovano ispalo. Ali čitam ja da su neki i malo komplikovanije prošli od mene pa odležali par god. zatvora pa opet su naterenu i rade istu stvar kao pre.

Čoveka surfera ujela ajkula, pa kad je ozdravio otišo nazad da surfuje... 8) Ko razume neka razume šta govorim

Da se razumemo, opet, ne štedim slova da objasnim: nisam niti naivan što se tiče zakona i prava, niti sam provocirao u nameri da dobijem bodove (možda eto 1%) ali uostalom videćete to iz mojih ostalih postova. Bio sam hvatan i maltretiran ali za gluposti, najčešće iz svoje naivnosti. Ali pošto sam za svog kratkog veka trajanja (44 god) obišao par zemalja i stekao poznanstva iz virtuelno celog sveta, znam i ponešto, a i u to ćete se uveriti. Naravno o tragnju neznam ništa, pa neka mi se ne zamera na ovako lošem startu na forumu i na negativnom prizvuku. A vidim ja ovde na Forumu i psovke i pretnje, a to meni uopšte nefali...

Ako nisam za ovaj forum, otpašću, ne nerviram se, nemojte ni Vi. Još uvek tražim svje mesto i gledam šta mogu odavde da naučim i kakav doprinos možda mogu da dam.
Veliki pozdrav iz Subotice

P.S. ono za upoznavanje zaboravite, pisah glupost, svako ko se bavi nečim što smeta "nekom drugom" izlaže se opasnošću za sebe i porodicu pa ću prestati sa tim. Ja sam u jednom drugom resoru, i posmatran sam godinama, znam to. Čim znaš ponešto, ti si posmatran, budite u to ubeđeni. Eto zato istupam javno i samo javno (bez obzira što mislite da sam neki čudak ili špijun, svi smo mi pomalo opaljeni bar smo u tome kolege Tongue) Danas kada čitaju novine sa satelita više ne proleze smešne fore "Zabranjeno possmatranje i fotkanje" sa starih tabli kod vojnih objekata - ni oni sami to više ne misle ozbiljno. Veliki Brat te gleda, lepo je Orvel napisao, a naivan je onaj ko mu ne veruje Wink
Odgovori
Zdravo jozzy
Vrlo je prosto...Mozes raditi svojim aparatom na svojoj zemlji i zemlji nekog ko ti dozvoli da radis na njegovoj njivi....U pogranicnom delu ne mozes ne zato sto je to zabranjeno vec zato sto nisu "drugovi " prosveceni....Kod tebe u tom delu Srbije postoje mnoga, lepa nalazista...pre nekoliko godina se pojavio jako lep nalaz koji je hvala Bogu lepo prodat  i svi su srecni...
Toliko o trazenju a kada sam rekao (I neznam da li su nacinalno blago, jer kako sam saznao iz jednog odgovora to i nemogu znati.) nisi me ocigledno razumeo...nas zakon je toliko nedorecen da SAMO ako je  nacionalno blago tada si duzan to prijaviti (a kako smo mi svi amateri onda "neznamo' da procenimo itd....)...jer bi ovako ispalo nadjes rdjav ekser pa trci u muzej prijavljuj i sl...Ako shvatas razumeces
A ako imas ,koliko vidim imas, problema sa zakonom ne mogu ti nista SAMO ako nisi bio na zvanicnom lokalitetu...
Da ne duzim ovde na ovom forumu pisali smo o ovoj temi nadugacko i nasiroko...
Procitaj i mislim da ce ti biti jasnije...toliko od mene vise ne pisem na ovu temu(inace radio sam mnogo odavna kada nisi smeo ni da se kreces tudjim selima a da ne budes "sumnjivo lice" tako da je sada bar sto se tice toga mnooogo bolje)Takva nam Skupina L...a na vlasti...( u poverenju Drzava)
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 2 Gost(a)