31-10-2013, 09:35 PM
Slazem se u potpunosti sa Crnim Grotom tako ti je to kod nas sta je tu je.
Pitanje - izvinite za ponavljanje
|
31-10-2013, 09:35 PM
Slazem se u potpunosti sa Crnim Grotom tako ti je to kod nas sta je tu je.
31-10-2013, 10:58 PM
31-10-2013, 11:21 PM
jedno pitanje u vezi ove teme:recimo trazim na lokalitetu koji nije zasticen od strane drzave,vidi me neki prolaznik i pozove policiju,policija dodje i zatece me sa detektorom,celokupnom opremom i mozda neka parica ili predmet sveze izvadjen,sta se desava?jel vazi ono ako je neka budala napaljene moze da te vodi sa svim tim u stanici ili ne sme da te dira jer nisi nista prekrsio zakon jer si trazio na lokalitetu koji nije zasticen?
31-10-2013, 11:52 PM
ZATECEN SI DA ISKOPAVAS I JOS KOD SEBE IMAS NALAZE......ZNA SE KAKO CE DA POSTUPE....PRIVODJENJE I PRIJAVA IAKO NIJE ARHEOLOSKI LOKALITE. DOK TI DOKAZES DA SI TRAZIO BABINE ZLATNE ZUBE ODE KOD SUDIJE I APARAT GOODBYE 8)
31-10-2013, 11:56 PM
ne moras ni da imas nalaz, moze da te privede i oduzme detektor i opremu pod sumljom da si njime izvrsio krivicno delo
01-11-2013, 12:02 AM
SUMNJA MORA DA SE DOKAZE....A AKO SE NE DOKAZE SLEDI VRACANJE A AKO SE OTEZE SA VRACANJEM SLEDI TUZBA ZA BESPRAVNO ODUZIMANJE .
01-11-2013, 12:09 AM
haha zato se ja bavim skupljahjem sekundarnih sirovina i ciscenjem prirode od otpada i smeca,a ako u medjuvremenu pronadjem nesto vredno ja to poklonim muzeju...doduse ako se to nesto usput ne izgubi, jer su nam dzepovi puni rupa...
01-11-2013, 11:28 AM
Hvala na iscrpnim odgovorima! VI STE ipak FACE Jedva stignem da se ulogujem i pogledam - a eto mi sad ima šta da čitam, tražili ste gledajte.
Pretilo mi brisanje jer nisam postovao ali sad tačno znam na koju temu treba da pišem. Ne slažem se samo utoliko da traganje mora da bude i ostane ilegalno. Ovo je samo kod nas. Jeste da su pravi tragači u svakom dobu bili proganjani i izlagali su se konstantnoj opasnosti (setimo se samo sage Indijana Džons ili Tomb Raidera). Ali tako je i sa planinarima, tip iz mog grada je pao s Himalaja i poginuo, iako nije tražio ništa osim adrenalina i neprilike... Takođe tip iz grada ode u Legiju stranaca "rad avanture" i pogine na prvom zadatku iako naoružan do zuba... Moj drug biciklista je pao s bicikle i slomi ruke noge... a ništa korisno nije ni radio. Traganje može da bude toliko korisno koliko i štetno ako radi ko nezna. No ovo je posebna tema. To je uključeno, adrenalin, avantura i bežanje od pendreka... Ko nije "uživao" kao klinac da juri motorom u jednosmerne sokake pa da beži od cajoša... no to je detinjasto. Ovo je samo jednostavna rupa u zakonu. I potpuno neznanje, mrak. E sad vidite ovo: pre par godina idem biciklom noću i nosim izbačeni štampač (iz smeća) da se kući igram sa njim, a ono zaustave me panduri. I oni kažu "Ukrao si". Na šta ću ja "Šta? Ovo je đubre, evo baciću odmah u kantu i idem kući..." I cajoši me pola sata maltretirali i zadržavali sve dok ih u tome nije sprečila ulična tuča u blizini kad sam zbrisao. Ali cajoš je rekao jako interesantnu stvar: "Dok se ne dokaže da si ukrao ti si za nas lopov" WTF?! :o Potpuno je suprotno u zakonu: Niko nema pravo da te zaustavlja bez dokaza da si nešto uradio. Ovo je najobičnije zaplašivanje i kršenje ljudskih prava - pravo na slobodu kretanja! Ili cajoš nije poznavao zakon?? JBG, MORAŠ DA POZNAJEŠ SVOJA PRAVA! Moraš da budeš otrcan u ovoj državi da bi preživeo (Ovde ko još nije poludeo je lud ;D) (01-11-2013, 12:09 AM)buda link Piše: haha zato se ja bavim skupljahjem sekundarnih sirovina i ciscenjem prirode od otpada i smeca,a ako u medjuvremenu pronadjem nesto vredno ja to poklonim muzeju... Ljudi, slušajte, evo stvarni razlog zašto se ja nerviram: sledećeg meseca idem u lokalni muzej na razgovor jer sam sakupio neke stvari i objavio o tome članak i time im povredio ponos jer sam ih "zaobišao". Usput ću da im za probu da prijavim neke lokalitete pa ću da vas izvestim o rezultatima. Mislim da umesto pohvaljen mogu da završim krivično progonjen, al na sreću dobro poznajem direktora pa ćemo da vidimo. U ovoj zemlji ko hoće da bude pošten najviše nahebe...
01-11-2013, 08:05 PM
Zdravo jozzy
Koliko vidim nisi ti neupućen u tragackom "zakonu" Ako ti je stalo da ispitas javno mnjenje ljudi sa ovog foruma sto ne pitas lepo da ti odgovore ljudi a ne ovo pa ono i tako u krug...najvise me nerviraju preobuceni oznovci ...doznovci i sl.....g...j... > Da ti lepo prepricam zakon... [glow=red,2,300]Lepo se kaze svako moze posedovati aparat i sa njim traziti po planinama ...nase domovine..ali ...samo, ali, kada taj neko nadje nesto sto je nacionalno blago onda je duzan isto prijaviti ( ali ne pise sta je nacionalno blago i kako ti mozes to znati)...a trazenje na zvanicnim lokalitetima nikako i NIKO SA OVOG FORUMA TO NE RADI...[/glow] Mozes raditi i u tudjim njivama sa saglasnoscu vlasnika ...Tacka... Znaci mozes slobodno raditi ali nikako ne u 100 metarskom pojasu...ovo pisem jer si naveo da si tamo radio a tamo moze samo da rade "privilegovani" pa se opet vracam na pocetak pisanja .... Pitaj "svog" coveka o zakonu i "svoje" ljude....a od nas obicnih tragaca ovoliko...
01-11-2013, 09:34 PM
e onda...sada protivurecimo nekim ranijim odgovorima na ovu temu.ako ja njima kazem da sve sto nadjem,da cu prijaviti i imam nameru da cu da prijavim.onda je relativna mogucnost oduzimanja md i da ti nadju u autu,normalno je da nisu budale,znaju gde si posao,jos mu tu dodje i alat...zakljucak:oprezno i moras biti nevidljiv!
|
|
|