Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zlato Karastojana...
(13-05-2012, 08:01 PM)mincic link Piše: Bas tako majstore
To je po pirotski . e sad za taj deo moram da pricam iz druge ruke jer ja nisam video znake , ali cu krajem meseca ici da ih slikam . Postoje gore ORAO , POLUMESEC VEZAN LANCEM ...... mA ZA PUNO TOGA SU MI PRICALI ,  ali dok ne vidim i slikam . bacam u vodu .
pozdrav

Pa vidiš Minčiću, to može biti po Piroćanski, ali ovo je po Vlaški. Možeš da se pentraš koliko hoćeš, ali dok ti neko ne pokaže i ne skloni, busenje, kamenje, zemlju... sa tih znakova o kojima pričam sa Kosačem,  možeš i ti da slikaš ono što su i drugi do sada slikali ..........
Odgovori
Milane
nemas potrebe da budes drzak . A nemoj ni da se osecas ugrozenim . To sto mislis da znas samo ti zna jos pedeset ljudi i jos dvesta pored njih . Nisi samo ti isao planinama . Sad , sto se tice ovog konkretnog slucaja , ko zna sta sve moze da bude . Mozda ja znam vise od tebe i ne pravim misteriju . Moje je bilo samo ono sto sam rekao . Pirpocanci kazu OD CUJENO DO VIDENO ima belika razlika . Zato ti ja i kazem NEMOJ SE OSECATI UGROZENO . aKO SI TI ILI NEKO TVOJ OSTAVIO , PA TI JE DEDOVINA , idi I VADI sta ce ti kosac ? sTA CE TI NJEGOVA SARADNJA AKO ZNAS SVE ? Inace Veliki pozdrav od mene i nemoj da se ljutis .OVO JE SAMO SPORT .
Odgovori
Onaj sto si samo slusa a nista ne  zbori si posle nekoj vreme kad treba da zbori nece da ume dzabe mu sve.Nisu planinci suntavi nji ce tesko da prevaris.Dovoljno je samo u oci da te pogledaju tri reci samo da provrevis snji.Procitan si ko knjiga.Koj si misli da ce nekoga da prevari i ima korist taj si nista nezna.Koj si u Boga ne veruje  koj boga i ljudi  ne postuje nista si dobro nece da ima! Koj misli da od ljudi slusa to za svoje dobro samo da koristi a da si na nji ne dava i da gi gleda gladni si i zedni  neje toj dobro...
Na svako iskreno pitanje sam i takav odgovor dobio. Koj mi je malko pomogo duplo sam mu vratio Bog mi je svedok Bog vidi!
Odgovori
Zdravo svima.
Milane ja sam na temu  Knjaževac - Rgošte Postavio znakove od njih 50% su u Toplodolskom ataru!!!!!

Pozdrav svima
Koliko vidim i iz Knjazevca ima poznavaoca Babinog Zuba
Nadjite mi ove znakove:
1.Iskovana plovka koja plovi...
2.Dojkino vrelo ili okolina iskovan orlov znak....
3.Babin Zub Iskovan kljuc i krst pored njega....
4.Copava srna pored nju vodopad visok 9 peda a SIROK 3 peda na 90 koraka odatle kamen koji lici na babu  koja "navrca vodu u bastu"...
5.Igla krst i naprsnjak i necitko pismo..
6.Babin Zub orlov kamen i znak zec i cesalj sa 4 siljka...
7.Tri lire iskovane jedna u reci na kamenu jedna na steni visokoj 1,1/2 covecjeg boja a treca na kamenu koji se nalazi....
8.Babin zub nadji turski barjak stolica (kamen na koji iza ima veeeliki krst) a na istok sedam stepenika i kamen samotvorni koji lici na ribu
9.Potkapina mala samo ti nos kisne i u nju pop do pola....
10.Prelagnja znakovi lisica i pogaca isecena...
11.Babin zub kocije dve(2) na prvoj ima kocijas i pustio dizgine a na drugoj bez kocijasa..
12.Dve zmije jedu si glave...
13.Pop Martinov pecat (tromedja Zaskovci Topli Dol i Crni Vrh)
14. Babin Zub turcin stoji i ima fes na glavu blizu ima potok preko (suprotiv)ima kladenac....
15.Rogoza na ulivu crne reke i bele vode ,Svinjski kladenac ,svinjsaka glava i kantar 40 oke i ....
16.Babin Zub nadji gusle i gudalo i crkvu sv. Nikola i tamo....
17.Dojkino vrelo kamen koji lici na jaje(veliki) i stoji na tri manja kamena
18.Kantar od 144 oke
19.Kantar od 94 oke i puska tandzara (mora biti na isti kamen)
20.Kvocka sa 7 pileta
21.Kvocka sa 9 pileta(pilici moraju da budu rupe)
22.Kvocka sa 12 pileta
23.Vodopad i dva pistolja koji biju jedan u drugog
24.Babin Zub tri coveka dva sa glavama a treci bez glave a glava mu medju noge
25.Od prelagnje blizu  brojevi 50.IV.3.X.9.6.0.8.0
26.Zmijoviti kladenac i vodenica  na njoj na steni veliki krst i.....
27.Babin Zub Dva polukruga strelica i kao slovo S latinica Visoko ,zlo mesto...
28.Kamen kao zaba na koga ima krst  blizu njega treba da ima izvor sa jako malo vode (nacci stari put i dva kamena stuba visine coveka izmedju njih jedva kola prolaze)
ima jos ali bilo sta od ovoga vredi raditi

Kao sto vidis ima podosta znakova ali sada gde je koji to ce reci ljudi koji ih znaju. Vec se javio jedan covek koji zna jedan od ovih znakova i poslao sam mu podatak pa neka ide da vidi da li ima to sto sam mu rekao.
Veruj mi nije mi stalo da gledam znakove ako nemam resenja. Danas ljudi imaju mocne aparate pa vrlo lako pregledaju okolinu oko znakova. Samo nemogu da nadju ono sto nija bas pored znaka.
Javili mi ljudi da su svi znakovi u zadnjih nekoliko godina polomljeni.Idu - kazu sa fotoaparatima slikaju znak pa ga uniste. Unisten je znak Igla i konac naprsnjak krst i necitko pismo
Kvocka sa 9 pileta
Kantar od 94 oke
To su mi javili. Ja za 40 godina nijedan nisam polomio a ovo sada kao da im ih je deda ostavio.
Procitaj  Hajducki kodeks nisam ga ja izmislio .
Samo sloga i vera u Boga i u drustvo moze dovesti do otkrica.
ali dosta od mene da ne budem dosadan starac koji soli savremenim ljudima
Pozzz

Odgovori
Znaš kako Apise, da se lično nisam uverio u sve to što zboriš za naše gorštake, ljude koji su i danas čobani, vredni i dobri domaćini, bez kompjutera i savremene tehnike, prituljeni u svoje muke i svoju skromnost, možda ti ne bih poverovao u sve to što kažeš za te ljude. Valjda ih je muka i planinski život naučio mnogo čemu pa i tome,pored svega, da te za samo dva minuta može iskenirati kao najsavremeniji rentgen. To izgleda naš prijatelj Minčić, ne može da shvati, ali to je njegov problem. Elem, rad istine radi, pošto neko izgleda i ne čita šta je napisano, da ponovim. Već kako sam došao do jednog takvog gorštaka, nebitno, uglavnom mi je čovek, nakon dvodnevnog studiranja, ponudio da mi nešto pokaže što mnoge ljudske oči nisu videle. Zašto se na to odlučio i zašto baš meni, verovatno on najbolje zna. Pitao sam se i ja sam, ali nisam našao odgovora. Znači nisam ja, nešto Minčiću posakrivao, pokrio ili sklonio već čiča koji i dan danas živi daleko od civilizacije. Poveo me nekoliko kilometara pešačenja i na moje iznenađenje otkrio više klesanih znakova koje, ponavljam još jednom, nikada pre nisam video ništa slično. Tražio sam dozvolu da to uslikam dok ponovo ne prekrije i čovek mi je dozvolio uz amanet da ih mogu pokazivati samo nekome ko ima nešto u vezi tih znakova. Ništa više i ništa manje. Trebam li ja sada biti neki skot i pogaziti zadatu reč tome čiči? Možda bi neko od Vas na mom mestu to i uradio, ali duboko verujem u poštenje i neke kodekse ma kakvog dogovora između dva čoveka, makar celog života ostao na ovom skromnom životu kojim sada živim. A kada smo već kod toga duboko verujem da bez iskrenog i poštenog nikada ništa i ne može da izadje na videlo dana, a da svi oni koji su to izneli bez poštenja mogu da to krckaju bez posledica. Posledice stižu pre ili kasnije samo toga nisu svesni. Kada postanu svesni svojih grešaka, bude na žalost mnogo kasno.
    Čičin zahtev poštujem i dan danas i nikad mi nije padalo na pamet da tamo ponovo odem sam ili sa nekim drugim ljudima, tek da im pokažem to što je meni pokazano. U koliko se neko pojavi, kao što je to u ovom slučaju naš prijatelj Kosač, pa pomene "prelagnju" isti termin koji je koristio i taj čiča, onda je normalno pitati da li ima nekog pisanom dokumenta gde se pominje "prelagnja", a ako ga ima koji se znaci pominju u toj pisaniji? Možda se desi da se ti znakovi i pisanija poklapaju pa onda mogu da obradujem moga čiču, a možda i samog sebe.  Ovo je smisao cele priče. A provokacije od tebe Minčiću, nisu mi strane, posebno kada se utrpavaš Piroćancima, pošto i sam vučeš korene iz tog kraja. Moja pitanja su bila namenjena Kosaču i ne vidim razloga da Kosač ima pored njega advokata?
    Prijatelju Kosač, pažljivo sam pročitao sve znakove koje ste naveli, ali verujte mi da ničega sa Vašeg spiska nema među čičinim znacima. Verovatno ostaje da do daljnjeg čekaju dok se možda neko ne pojavi i da traži ono što sam lično video, uslikao i čuvam do daljnjeg bar kao poštovanje prema čoveku koji mi je pokazao nešto veoma retko. Srdačan pozdrav i dobro zdravlje!
Odgovori
  Izvini Kosaču, prevideo sam da ti odgovorim oko "Hajdučkog kodeksa", nije ga neko napisao tek reda radi. Nad svakim članom tog kodeksa se treba dobro zamisliti i dobićete odgovore na mnoga,mnoga pitanja za koja niste znali odgovore ili ste ih uzalud tražili. Svaki kodeks ima svoje značenje i u nekom drugom smilsu koga neki nisu svesni. Najčešće iz neznanja "zašto je to izrečeno". Najočigledniji primer je član 7. Pozdrav,
Odgovori
  Postovani Milane
naveo sam samo polovinu onog sto trazim na Babinom Zubu
  E i ja nemogu da kazem sta sve trazim jer se dogadja da ljudi iskoriste znanje koji se znak trazi pa onda pitaj po celoj Srbiji i negde upali.
A iz Vranje sam.
  Uskoro cu i ja do Toplog Dola da nadjem Tomu pa on ce valjda znati nesto.
Pozdrav  Wink
Odgovori
  Sto se toga tice Milane potpuno si u pravu. Tajnu treba cuvati i pokazani znak ne odati  . Mesta koja se traze  a pokazana su mi od mestana nisam i necu odati gde su.  To tako stoji godinama i jos nista nismo dirali.Na nekim mestima znam tacno  sta je zakopano ali  zelja mestana je da se to nedira a razloge su mi i rekli.Ja to postujem i to necu pogaziti. Skoro sam bio u poseti svom prijatelju gore  iako je proslo od prvog mesta koje mi je pokazao vise od deset godina ni ono a ni druga mesta ostala  su nedirnuta.    Kladanci koji su nekada postojali su presusili i zatrpani su putevi su sada na drugom mestu .I da prodje neko tuda sa dobrim planom mesto nece naci u to budite sigurni. .. 
Ako smem da primetim kosac je korektan.daje  samo onoliko koliko je potrebno da se dodje do cilja a da ne bude izigran.Oprezni ljudi su  inteligentni.Ja to postujem!
Odgovori
Pozdrav
Da se ne ponavljam  oko gore izrecenog. Ali moram . MILANE U PRAVU SI ako si se ovako posteno poneo kao sto kazes. I tu nema zbora . ja kao sto vidis retko pominjem imena , pa bi bilo u redu da i ti to radis . Ja sto sam rekao je bilo generalno i nista sa tvojim imanom ispred upravo zbog ovakvih situacija . JER LJUDI POGRESE . A sta sad . pa nista . i dalje ce biti skotova koji lome znake i dalje ce biti takvih koji ih kriju . NISTA NOVO POD KAPOM NEBESKOM . NADAM SE SAMO DA NE OPRAVDAVAS TO . To je sebicluk obican . i veruj nijedan od tih NAMUCENIH I MUKOM OPRLJENIH gorstaka nije bez stana u pirotu i bez tako neceg u nisu . Sad dal ce da mu da bog da uzme to sto krije ko zmija noge .... Pa ne verujem . Sto se tice ostalih stvari generalno se slazem sa svim izrecenim . Posteno braco i sa licem okrenutim na gore .
SRDACAN POZDRAV
Odgovori
Pa evo ovako idu stvari.
Kod tih gorstaka se pojavimo nas 50 tragaca i svaki ponesto kaze novo  a oni posteni samo sa jednim od nas ce da rade??
Ako je taj lagao u 20 godina usavrsio je laz u 90 godina . A ako je bio posten u 20 ostao je i u 90. ne mora da znaci da "IDEMO KOD DEDE ON SVE ZNA I POSTEN JE"
Ja ne trazim znak da ga vidim, ako ga neko neda ,vec neka kaze sta je video, nije vazno gde je ,ionako je sakriven koliko sam razumeo
Ocigledno treba da navedem sve znakove njih 60-70 pa da neko kaze  da ga je video ali to je igra pogadjanja.
Ne razumem nista ali nije ni vazno. Kada budem mogao da se krecem nece mi trebati niko!!
Pozzz
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 3 Gost(a)