Stvar je donce jako prosta i jednostavna.Svako je pre stupanja u druzinu morao da polozi ''ispit''.Svako je za svakoga znao sta je bila tema diplomskog rada.Tako su jedan drugoga imali u rukama ako se desi da neko propeva .A i rec se drzala i postovala.I da jedan drugoga nece izdati a i da nece ostave jedan bez drugoga vaditi.Namerno sam citirao jedan deo opisa u kojoj se pominje i Kara Stojan.
Svi smo se zakleli ko u majku ko u sestru a samo Kara Stojan koji nemase ni majku ni sestru ni decu klece na kolena tri puta zemlju poljubi i u boga i sablju svoju se zakle da ce cutati!!
Odatle odosmo u Makedoniju!
Imali su rec i zakletvu .I ti je svetinja . Nekada se i u sud zaklinjalo dok sveca gori da se govori istina.
Sad je drugo vreme iskvario se narod i nazlio.Pricaju kad im kako odgovara cas lazu cas govore poluistinu a neznaju da si lazu sami sebe.Desi se da covek pogresi . Zivi smo ljudi .Ali neiskreni i neposteni nemaju bas miran san.
Teme: 35
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Odatle odosmo u Makedoniju
A gde prijatelu ako znas reci pa ako mozemo da ih udjemo u trag
pozdrav
Dobio sam nekoliko planova originalnih od moga zlatnog brata .Sve je za Srbiju.Citirao sam samo kraj nebi bilo u redu sa moje strane da dajem ceo opis jer sam od drugoga dobio.Pomenuo sam to da bi vam malo docarao o cemu se tu radi kada su u pitanju njihove ostave i zasto neke do danas nisu dirane.Zakleli su se oni koji su to ostavili da ce cutati i jedan bez drugoga da nece dirati.Ko sto rece Kosac druzina je ostavila druzina da nosi!
Teme: 2
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Tvrda rec silovali devojke Radin kladenac otimali decu bogatih u Dojkincima i po tri puta trazili otkup banda je to bila kurvinska zato su im i pare proklete niko od tih gorstaka nema nista sve su to 99% sami slepci a znakova ima ali uzalud sve prazne price.
Pomenuo sam Kara Stojana zato sto kod vas u Pirotu imate u biblioteci podatke o njemu. Naravno da je tada bilo kriminalaca kao i sada koji su ucenjivali bogate ljude putem otmice dece i najmilijih. Mogu reci da sam nailazio na mnogo podataka o takvim slucajevima - nesto mi je poznato - sada se zove kidnapovanje. Naisao sam na podatak o jednom zanimljivom slucaju gde su kriminalci, otpadnici oteli dete gazdi , kako je gazda imao osam deteta nije otkupio dete. Bile su mu vaznije pare. Ko je tu veci covek?
Ali napisao sam kako je u njihovom drustvu postojalo pravilo ponasanja koje je slicno i sa sadasnjim kriminalcima.Tako da tema nije promasena. Samo treba razgraniciti o kome i u kom vremenskom periodu se govori!
Pozdrav
Teme: 15
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Nisam siguran da je taj gazda zrtvovao to jedno dete uzalud . Zar mislite da bi kriminalci tu stali i da bi preostala deca bila postedjena i da je platio otkup.,,Gazde ''su mnogo veci mangupi od obicnih kriminalaca . Niko se nije obogatio cuvajuci ovce i radeci posten posao . Sta mislite na sta je sve spreman covek koji zrtvuje vlastito dete. Voleo bih da znam nastavak price. Sta je bilo s kriminalcima i njihovim porodicama ? Ne verujem da im je ostao duzan .Naplatio je on vlastitu krv i to sa kamatom .
Teme: 19
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Ljudi su u to doba imali puno dece jer e umiralo , jednostavno nije imalo lekova , lekara , i svega sto mi imamo danas. umiralo se od gripa od prehlade . e sad jedno dete vise manje . Samo je prvo bilo najbitnije Stareja i nosilac porodice .Moram da ispricam jednu anegdotu koja je vezana za moju porodicu . Moj je deda bio jedno od od mnogo dece (mislim sedmi ) od desetak koja su se rodila a ne mogu garantovati koji po redu koji je ziv . Otisao je u vojsku i posle godinu dana dosao na odsustvo , zatekao je svoju majku kako radi nesto napolju a ona ga je zacudjeno pitala "ma Mile ti li si u vojsku ?" Drugacija vremena drugaciji odnosi ljudi . Ne kazem da deca nisu bila voljena AALLLIIIII .Medjutim ovde radi se o gazinskoj kuci zar ne ? Pa zar bilo ko moze da misli da nekom VAZNOM kao sto je gazda moze da naredjuje i da ga jebava na njegovom terenu . Tesko .
Zdravo svima
Rekao sam kako je bilo tada.Ako je kod toga vec da kazem i ja jednu istinitu pricu.Elem u jednom selu blizu ovog mesta gde je i Krastojan "operisao"pre vise od sto godina jedno dete koje je cuvalo ovce slucajno je naslo zlato pomerivsi samo jedan busen trave ( nikada i nije dublje,pr.)Dodje kuci i kaze dedi ,gazdi, kuce sta je nasao.Deda to prenese kuci vecerom .Prolazilo vreme i dete poraslo , kada je vec bio momak pronasao je zlato koje je deda sakrio.Uzeo dva komada da bi mogao devojke da cika.Starac primetio da mu neko pomerao kamenje i uz pritisak na dete ko je uzeo pare dete mu reklo i STARAC UBIJE UNUKA.
RECICETE PA STA ALI SU MU OSTALE PARE, STA JE JEDNO DETE. E POSLE SAMO STO GODINA OSTAO JE SAMO JEDAN JEDINI POTOMAK KOJI NEMA DECE I ON MI JE OVO I ISPRICAO. DA LI JE ZLATO VREDNO OVOG DELA????
Teme: 13
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Cuj budale, ubiti unuce, pa koje pare su vrijedne toga (mozda ga "ubio" od batina), ali ako je iz prve ruke onda mora da je tako i bilo
.
Imam i ja jednu pricu. Radili neki ljudi kod mene i kako smo pricali o svemu tako ia ja njima kazah koji mi je hobi. Majstor kada je to cuo ispricao mi je sledece.
U njihovom komsiluku (kuca pored kuce, bio sam tamo) otac od tadasnjeg djecaka je primjetio da mu se mali sincic igra necim sijeli dan. Kada mu je prisao da vidi sta je to u njegovoj ruci, ugledao je dukat (kod njih su dukati svi zlatnici
). Pitao je dijete odakle mu to a mali je samo pokazao tamo u nekom pravcu i rekao da je to tamo nasao i da ima jos dosta toga. mozete zamisliti sta je nakon toga nastalo.
Rezultat svega je sledece: taj mali djecacic je vec stariji covjek i sve sto je iz te price ostalo je nadimak koji je dobio - "Dukat", kojeg nosi i dan danas (ne znam vise da li je jos ziv ili nije), ostale dukate niko nije nikada nasao.