Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zlato Karastojana...
    Iz istorijskih spisa pominje se neki Stojan koga su Turci prozvali Kara-Crni .Njegova zena se zvala Vera i kako pise bila je najbolji strelac u ceti.Stojan je rodjen ili u Lukanji ili u Gostusi ali sada to nije toliko vazno. Posto mu je zena bila Toplodolka nije Turcima dozvoljavao da uzimaju harac 10 godina.
    Legenda kaze kada su Turci haraclije krenuli za Topli Dol u jednom trenutku sa glave njihovog vodje skinuta je kapa.Turci su se okretali ali nikog nisu videli.Bili su po selu ali onom Turcinu se nikako nije islo nazad jer Turcin bez kape to je bilo ponizenje .Ipak morali su da krenu i u jednom trenutku iza  onog Turcina na konju je seo jos neko i Turcinu u isti tren je bila kapa na glavu ali i noz ispod grla. Rekao je Turcinu " kako si izgubio kapu tako si mogao da izgubis glavu ne diraj Topli Do" .Posle toga 10 godina nije uziman harac a i ako je uziman bilo je to najmanja sto moze.Negde pred oslobodjenje od Turaka on je poginuo. Najvecu pljacku od 20 tovara su izveli po tim planinama ali to u nastavku....
pozdrav  Wink
Odgovori
Nikad cuo za ovaj dokumenat....svaka cast !
Odgovori
ja sam cuo i za nekog crnog LJubu ili na turski karaljuk. koji je sa svojim ljudima drzao okolinu Temske. 
Odgovori
Saradnja
Tacno je tako. Karastojan je ostavio svoje zlato blizu Toplog Dola Treba naci "prelagnju"
Pozdrav  Smile
Odgovori
Svaka cast kosacu , znanje i informacije za pozavideti samo me interesuje sta je to PRELAGNJA
Odgovori
Znaju Toplodolci gde je . Prelagnja je mesto preko kog se prelazi najlakse planina. Prelaz,na - Prelagnja
Pozdrav  8)
Odgovori
(12-05-2012, 11:10 AM)kosac link Piše: Znaju Toplodolci gde je . Prelagnja je mesto preko kog se prelazi najlakse planina. Prelaz,na - Prelagnja
Pozdrav  8)

Zdravo Kosač,
Preglanja se zna gde je i načičkana je mnogim klesanim stvarima koji su pokriveni da im niko ne može danas ni videti ! Imaš li ti konkretno rešenje za dalje? Bez filozofiranja i priča između redova. Da ili ne? Jednostavno i konkretno pitanje.
  Da i ja ne filozofiram, svi ti znakovi se čuvaju više od 30 godina. Otkriveni su mi , svi su naslikani i čeka se neko ko ima rešenje zagonetke. Radi se o izobilju znakova i lično imam sve naslikano nakon čega je sve nanovo pokriveno i čeka do daljnjeg. Ja nemam rešenje i ne želim da zamajavam te ljude nekim pretpostavkama. Pitanje je da li uopšte neko ima nešto u vezi svega toga?
Odgovori
Zdravo milane
    Ako si pazljivo citao moje postove video bi da sam postavio na (Knjaževac - Rgošte - Babin Zub) 50 % znakova koje mora da si ih video. Jer se traze sa Toplodolske strane i za sve njih imam ono sto treba. Sada  si na  postu "legende " .
    Vidim da Imas vezu i sa Toplim dolom ali i sa Kusovrancima .Slikaj znakove pa cu ti reci sta dalje. Mnogi ljudi su to uradili sa ovog foruma i ja sam im poslao sta da rade! A nisam izasao iz sobe.
    Nerazumem pitanje kao daj mi plan a ja cu razmisliti da ti posaljem znakove. Ne ide to tako. Star sam i nemogu da pesacim ali verujmi prosao sam gde ti nisi. Pa zato bez nervoze , "polako i sve ce si bude". Valjda tako bese na pirotski.
Veliki pozdrav Pirocancima  Wink
Odgovori
Bas tako majstore
To je po pirotski . e sad za taj deo moram da pricam iz druge ruke jer ja nisam video znake , ali cu krajem meseca ici da ih slikam . Postoje gore ORAO , POLUMESEC VEZAN LANCEM ...... mA ZA PUNO TOGA SU MI PRICALI ,  ali dok ne vidim i slikam . bacam u vodu .
pozdrav
Odgovori
(13-05-2012, 01:43 PM)kosac link Piše: Zdravo milane
    Ako si pazljivo citao moje postove video bi da sam postavio na (Knjaževac - Rgošte - Babin Zub) 50 % znakova koje mora da si ih video. Jer se traze sa Toplodolske strane i za sve njih imam ono sto treba. Sada  si na  postu "legende " .
    Vidim da Imas vezu i sa Toplim dolom ali i sa Kusovrancima .Slikaj znakove pa cu ti reci sta dalje. Mnogi ljudi su to uradili sa ovog foruma i ja sam im poslao sta da rade! A nisam izasao iz sobe.
    Nerazumem pitanje kao daj mi plan a ja cu razmisliti da ti posaljem znakove. Ne ide to tako. Star sam i nemogu da pesacim ali verujmi prosao sam gde ti nisi. Pa zato bez nervoze , "polako i sve ce si bude". Valjda tako bese na pirotski.
Veliki pozdrav Pirocancima  Wink

Kosač,
Poznato je i tebi baš kao i meni koliko faćaroša imaš u živo i tokom tvog i mog života smo ih sreli poprilično, a po ovim forumima da i ne pričamo. Ako si shvatio da sam od tebe tražio neke podatke ili "plan",kako ti kažeš, onda nisi dobro razumeo. Pomenuo si da je izvesni Kara Stojan  radio šta je radio, a onda pominješ ovo citiram :"Saradnja
Tacno je tako. Karastojan je ostavio svoje zlato blizu Toplog Dola Treba naci "prelagnju" "
. Na osnovu onoga što si izrekao, pretpostavljam da znaš ili imaš nečega opipljivijeg osim samo neke legende o Kara Stojanu čim si pomenuo da ti je interesantna "prelagnja" ?????  Još pominješ "saradnju" ???  Kome treba saradnja ??  Meni treba jer sam naveo da postoje gro znakova koji se nalaze na toj "prelagnji" ali neznam i nemam ništa vezano za te znakove. Da pređem i najjasnije obrazložim svoje pitanje:  Ako imaš nešto u vezi , prvo te "prelagnje" opipljivije, onda možemo da razgovaramo. takođe ako imaš onda TI a ne ja da pomenem šta se traži na toj lokaciji. Znakova ima i apsolutno mi nije namera da ih postavljam na forumima i da se krene sa nadmudrivanjem šta bi moglo i kako bi moglo nešto da znači. U tom kontestu je ono moje "imaš ili nemaš" . Niti jedan od tih znakova do sada nije postavljan niti na jednom forumu iz prostog razloga što u zadnjih 30, a možda i više godina nisu bili "na izvolte" da bi ih neko drugi mogao videti i uslikati. Pametni ljudi su ih zatrpali i verovatno zadali mnogo glavobolja mnogim junacima koji znaju ili misle da znaju šta se na ovim lokacijama traži. Zato Kosač, ako imaš nešto opipljivo, reci ti po Piroćanski ili kako god hoćeš koji se znakovi traže na "prelagnji" i razrešićemo dilemu da li je ono što ja imam povezano sa nečim što ti možda imaš ili tražiš (plan, opis,.......)? Ni jednog trenutka nisam ti niti tražio bilo kakav plan jer bi to bilo totalno nerazumno naravno.
    Zaintrigirao si me jer tih prelaza ili "prelagnji" ,kao što ti kažeš ima više, ali je samo jedna interesantna! Koja od njih? Pa upravo ljudi i neznaju jer nikada ništa niti na jednom prelazu nije ništa nađeno! A kako će ga i naći kad su ljudi sve lepo "sklopnili" od očiju javnosti. Niko prelaz nije smatrao važnim i niko ga nije pomenuo osim tebe na svim mogućim forumima, a i te kako je važan. Važan je onome ko zna "zbog čega je važan" , a to zna samo onaj ko ima nešto o svemu tome pouzdanije, a ne iz priča i pričica. Mislim da si me sada bolje razumeo na šta sam mislio prvim postom!?  Slike od mene možeš dobiti samo po privatnooj prepisci, ali tek ako konkretno kažeš koji te znaci zanimaju na "prelagnji" i ako je to što ti tražiš upravo ovo šta ja ima. Drugačije ne mere moj Kosač. Mene ne intersuju proizvoljna tumačenja nekih znakova da bi ih kačio ovde, posebno jer se u ovom slučaju ne radi o uobičajenim znacima koje ćete najčešće sretati svuda po forumima. Jako su karakteristični i autentični. Toliko od mene, a to da pomažete nekima sedeći u fotelji samo da bi Vam dali ili pokazali znakove, to je već davno provaljen fazon i često ga koriste par naših kolega na svim forumima. Da se ne lažemo i ne pretvaramo da neznamo čemu to vodi. Od mene toliko.
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 25 Gost(a)