Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Surf Pi mod
Na stranim forumima baš o ovoj modifikaciji nećeš naći ništa.Iako veoma cenim detektore firme"whites"ipak u njihovim serijama nekih modela detektora postoje verovatno namerni "propusti"u realizaciji.Stvar je potpuno prosta iz komercijalnih razloga.To je skoro isti slučaj i kod drugih renomiranih proizvođača detektora u svetu.Zamislite da svaka firma u svojim proizvodima koje radi napravi naj,naj bolji model.Od čega bi imali profit.
Druga stvar je sa nama samograditeljima.Mnogi od nas su u stanju da uvide neke greške na bilo kom detektoru a koje drastično utiču na domet detekcije.Ova zamisao me je na neki način intrigirala jer sam imao surf pi original.Nisam bio zadovoljan ni dometom detekcije,niti stabilnošću rada.
Ali evo zbog tvoje radoznalosti ću ipak neke stvari da ponovim.
Audio stepen na originalu nije dobro rešen,jer se kod izlaznog audio stepena kada je upotrebljen NPN tranzistor zvučnik nikad ne vezuje u kolo kolektora i između plus napajanja.Zvučnik se uvek vezuje u kolu emitora kako sam ja to rešio.
Druga stvar je u vrednostima delova oko tjunera.(threshold)
Treća stvar je sa elementima R1,R2,TR1 i C1.Od njih zavisi frekvencija i funkcija(delay)koja je mnogo važna za rad c-mos prekidača IC7.
Mod sa frekvencom je veoma koristan,jer se smanjivanjem frekvence glavnog oscilatora povećava u znatnoj meri domet detekcije ali na račun toga raste potrošnja struje.Prosta je stvar da osnovni glavni oscilator radi na višoj frekvenci pa da se ona deli sa deliteljem  CD4024 i izabere neka niža od oko 250Hz-300Hz za pogon mosfet tranzistoraQ2.Tako se izbegava velika potrošnja a postiže znatno veća dubina detekcije.Treba napomenuti i dobro urađenu sondu kao i odabrati veličinu sonde.Surf nikako ne trpi sondu veću od 32sm prečnika.Ima još mnogo toga na šta treba obratiti pažnju tokom izrade. Nije to samo ono"uđeš i izađeš"
Odgovori
zanimljiv mod. to implicira da ti 555 radi od 8 do 9,6 khz, i da na pin 5 CD4024 imaš 250 do 300hZ; zar nebi bilo jednostavnije da si umesto što si dodo jedno kolo više, 4024, iskoristio 4060 kao RC oscilator na tih od 8 do 9,6 khz, i delitelj koji ti odgovara, pin 5/32 i pin 7/16 za signal što vodiš na prekidač IC7D!? e sad je pitanje šta bi se desilo sa širinom inpulsa posle deljenja, rekao bih da bi bila 50-50%, i koliko bi to bilo dobro za drajver zavojnice. koliko sam shvatio bitan je i odnos "ispunjenosti" ciklusa. jer ti na samom 555 možeđ da postigneš koju oćeš frekvenciju, i tih 250-300., kao i da biraš odnos ispunjenosti ciklusa. tako da nisam siguran kolko je ovo dobro rešenje, osim što možda ima nekog smisla promeniti frekvenciju zbog  4066 IC7D.

da napomenem da nikad nisam bio u kontaktu sa ovim igračkama, osim što sam pre par godina počo da gledam šeme, pa zabatalio, i evo sad sam se baš zainteresovo i oću da napravim jednu igraku da vidim kako to radi., pošto si već ovo pravio, kako zvuči sa ovim modom, sobzirom da IC7D prekidaš sa frekvencijom /16 od frekvencije oscilatora?, ili da kažemo frekvencijom dvostruko višom od frekvencije na sondi!?

edit: haha! zamalo da mi promakne da je kod šeme što si okačio frekvencija drajvera sonde 17-18hz po kalkulatoru!  Big Grin
Odgovori
Pozdrav.Vidim da dobro poznaješ ovu temu ali nisi pažljivo analizirao šemu i moje modifikacije.Tačno je i to da se i po tvom razmišljanju može izvesti modifikacija što ne osporavam.Ali je jedno sedeti za računarom na stolu i analizirati neki projekat pomoću raznih programa i kalkulatora a savim druga stvar uzeti u ruke lemilicu,osciloskop,multimetar i probati praktično da nešto radiš.Ovo samo napominjem radi saznanja da se teorija u mnogome ponekad ne poklapa sa praksom.Dobro je poznavati čitanje električne šeme,rad i značaj svih komponenti poluprovodnika i integralnih kola koje u mnogome pomaže da se u praktičnom realizovanju dođe do dobrih rezultata.Ja sam naravno iz razumljivih razloga izostavio dosta pojedinosti a ostavio ideju o korisnoj modifikaciji za bolji rad.Na kraju svako od nas je manje ili više zadovoljan nekim modelom detektora ali u većini slučajeva preovladava ona naša sujeta da li bi moglo to bolje da bude.U svakom slučaju opravdavam i drugačija mišljenja jer je to korisno u našem druženju i željom da saznamo što više detalja iz ove oblasti.
Odgovori
Šta da analiziram bez vrednosti elemenata?  Smile , da si lepo napiso, ljudi ubacite 4024, radi super, dobija se to i to, a ne dao si "mod" koji niti znamo šta radi, niti koji elemenat je novina, i onda "ukrali mi"  Smile
Odgovori
Lug
Ako ti se ne sviđa i nemaš svu dokumentaciju,nemoj ni da radiš tu verziju imaš mnogo drugih koje su objašnjene.
A ima i za ovu ali se treba malo i pomučiti.
I nemoj te odmah da napadate ljude koji nešto rade,da si lepo pitao Relca u privatnim porukama, verujem da bi ti rekao,ovako prvo ga napadni i čekaj da ti posle da dokumentaciju.
Uopšte ovde niko,nikom ne duguje ništa,sve je dobra volja i druženje,tako bi i trebalo da ostane.
Odgovori
Ok, umislio sam da je tema o modifikaciji otvorena za javnu debatu, zato dugujem izvinjenje za kolegu @relko. Kad sam kreno kako sam kreno oko ovoga, snaći ću se već sam, a imam i neke ideje sa 4060 kao oscilator i delitelitelj, i istandardni 555 kao pwm. Oću da mi radi kao gajger!  Smile , naravno to je za sad samo u glavi, kad probam i proverim, ako ne odustanem u međuvremenu, javljam rezultate.
Ps: ovakve stvari nikad nisam radio, i tek ulazim u problematiku
Odgovori
(26-03-2018, 12:08 AM)Lug link Piše: Šta da analiziram bez vrednosti elemenata?  Smile , da si lepo napiso, ljudi ubacite 4024, radi super, dobija se to i to, a ne dao si "mod" koji niti znamo šta radi, niti koji elemenat je novina, i onda "ukrali mi"  Smile

Baš kao što je i kolega crni1 rekao mogao si u privatnoj poruci da pošalješ za upit ono što te konkretno interesuje.Ja sam radio i originalnu verziju surfa i ovu modifikaciju.Na jednom drugom našem forumu ima sve detaljno opisano o surfu.Tamo sam videeo tvoje učešće i ja sam lično dao svoj komentar.Nemoj ovo da shvatiš kao neko omalovažavanje ili slično.Malo ko će ti reći nešto što je zaista tačno urađeno.No tamo vidim da si uradio ploču za drugu verziju surfa i ne ulazim u to da li će raditi.Ali svejedno želim ti uspeha.Pozdrav
Odgovori
(26-03-2018, 11:08 AM)Lug link Piše: Ok, umislio sam da je tema o modifikaciji otvorena za javnu debatu, zato dugujem izvinjenje za kolegu @relko. Kad sam kreno kako sam kreno oko ovoga, snaći ću se već sam, a imam i neke ideje sa 4060 kao oscilator i delitelitelj, i istandardni 555 kao pwm. Oću da mi radi kao gajger!  Smile , naravno to je za sad samo u glavi, kad probam i proverim, ako ne odustanem u međuvremenu, javljam rezultate.
Ps: ovakve stvari nikad nisam radio, i tek ulazim u problematiku

Ok Lug.nema problema.Naravno da je dobro da probaš na neki drugi način mod.Samo jedno važno da ti napomenem da ovaj tip detektora ne može imati ton kao"gajger"detektor ili drugim rečima ton sa izbijanjem frekvence. Ton u zvučniku mu je po modifikacij "nežan,gladak"i veoma stabilan.Zuji mirno kao pčela.Može se izvesti i modifikacija i "no motion tuner"a u originalu tuner radi automatski u "motion"modu.Pozdrav
Odgovori
sad radi ko gajger, vco, kao u poloneze, i na ler samo krcka, al reko bi da nisam dobio nešto bogzna šta sa tim.
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 3 Gost(a)