Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Volovsko kopito
U svakom slucaju ima na ovom forumu veoma iskusnih starih tragaca(ne mislim na sebe ja sam pionir) koji najbolje to znaju i godinama su u ovom sportu.
Pozz
Odgovori

Kolega, reci mi da li je kamen na kojem se nalazi znak stenovit i u ravni sa zemljom i da li se nalazi zapadno od to kale?

Reci mi i da li taj izvor leti ima vode ili ne?
Odgovori
(15-07-2016, 08:44 PM)dekisa link Piše: Druze Robin Hud svako ima prava na svoje misljenje i pretpostavke.
ja se sada izvinjavam ali mislim da taj,,NEKo,, koje ostavio nije bio sam vec se radilo o hajduckim druzinama koja je brojla svaka za sebe poveci broj ljudi a ne jednog coveka.Taj jedan covek nije mogao da placka dobro organizovane i obezbedjene turske karavane vec normalno i logicno vec druzina hajduka.
Svaka od tih druzina je imala svog vojvodi catu zamenike itd.
Koliko je meni poznato a mozda gresim postojale su 12 hajduckih vojvoda mislim da je svako od njih imao i svoju druzinu.
neznam za druge ali poznati su:Vlcan voivoda, Pop Martin, Altin Stojan, Dmitar Kalapcija, Hajduk Veljko drugi mi nisu poznati.pominje se i  Stojan Karadza neznam nista u vezi njega.
Te hajducke druzine nisu radile samo na prostoru danasnje Srbije vec i na prostorima Bugarske, Makedonijenistapa i Grcke i Rumunije.
Ono sto su oteli od Turaka nisu sve mogli da nose vec nakon odredjene kolicine skladistili su u ,,Banci,, odnosno po pecinama i krili u zemlji i davali Kletve.Da bi to nasli morali su da ostave svoje tajne oznake koje su se razlikovale od grupe do grupe i da naprave planove mesta gde su ostavili.
To je moje licno misljenje mozda gresim neznam.
Pozz

Da bi to na

Postovani gospodine Dekisa,
Naravno da svako ima pravo na svoje misljenje, ali samo "misljenje" ! I ja ne sporim tvoje niti vecine Vas zadojenih silnim hajducima gde je 90 hajduka zatrpavalo neki ulaz 90 dana. Koliko Vi hocete da verujete u te bajke su samo Vasa stvar i u to ne ulazim. Od tih "silnih" hajduka, koji su skenjali toliko turskih karavana, izgleda da samo Vi znate a da nigde u nikakvoj Turskoj arhivi u Istambulu o tim nasim hajducima nemaju pojma niti su ikada culi. Veoma cudno jel te ? Cak ni toliki mudar i pismen covek Vuk Kradzic pa nigde ne spomenu ove tvoje hajducke vojvode da su igde egzistirali makar u ondasnjoj Srbiji, osim Koste Andjelkovica i Veljka, pa ni on ne spomenu niti jedan popljackan karavan od ove dvojice?
Da bude vece zlo, od svih spomenutih (bar ovde od tebe) niti o jednom nemate nikakvih dokaza da su ikada egzistirali ili ih imate rukovodeci se ovim nekakvim pisanijama po sveskama za domaci zadatak ?
Pojavi se do duse po neki potomak nekih od njih, ali ni ti nista ne znaju o njihovim cukundedovima ama bas nista. Sad

Ok, hajde mi samo od svih nabrojanih , koji su meni nepoznati, bar se za tog Hajduk Veljka zna da je postojao, te mi za njega navedi makar jedno mesto ili jedan slucaj a da je i taj Veljkomir na nekome mestu "spopadnuo" jedan Turski karavan i popljackao im- toliko i toliko tovara blaga!? Mani ostale Vlcane;Martine ,Karadze itd. daj mi jedan jedini podatak o delovanju Hajduk Veljka i turskog karavana sa zlatom!?

Postoji moj gospodine Dekisa nesto sasvim drugo ali je to preduga prica za tebe i da ti je ispricam i ne da ti je ispricam nego da ti je dokazujem cinjenicama i  ti bi ostao pri svome. Zato  je najbolje da se zadrzim na mojoj temi jer najviše se "plasim" da mi ne zbiberite jos neki "minus" sa leve strane, jer mene toliko pogadjaju ti minusi da je to cudo jedno. Vidim u negativnom sam skoru izmedju pluseva i minusa pa cu verovatno sada da dobijem jos po neki minus te cu verovatno sa nekom kvotom minusa biti izbacen sa foruma!?  :'( :'( :'(
Odgovori
(15-07-2016, 08:46 PM)dekisa link Piše: U svakom slucaju ima na ovom forumu veoma iskusnih starih tragaca(ne mislim na sebe ja sam pionir) koji najbolje to znaju i godinama su u ovom sportu.
Pozz

Posteno si rekao, onda ne trci pred rudu Titov pionire - "druze" Dekisa, i ne suvaj se u masinu da ti ga vr....ne  pr....  "itd - pirocanska uzrecica kada majka plasi dete sa vrucom ringlom  ;D 
Salim se ja Dragce nas , nemoj da sve primis k srcu ovo jesamo forum gde se ljudi nasale, a ja volim da se posalim sa nekima ali kada sam ozbiljan kao sa ovom temom o kopitu, onda sam oziljan. Odgovor za Veljkomira mi dugujes .

A ti stari i iskusni, e ti bi samo da ako nesto mogu da kupe a da nista ne prodaju. Merkaju iz zasede i gledaju ovako mene i tebe sada kako se (bar oni misle) ja i ti glodjemo a ne znaju da si ti dobar momak. Uzivaj Dekisa idemo mi na kopito da ne kvarimo temu.
Odgovori
(15-07-2016, 09:04 PM)golub77 link Piše: Kolega, reci mi da li je kamen na kojem se nalazi znak stenovit i u ravni sa zemljom i da li se nalazi zapadno od to kale?

Reci mi i da li taj izvor leti ima vode ili ne?
Postovanje kolega,
Istocno je pozicionirano od tog kala inace mislim da je taj kladenac izdasan tokom skoro cele godine , ne presusuje skoro sam sasvim siguran jer se nalazi nedaleko od recice koja tu protice.

Da ti skratim muke kolega kopito je unutra u pecini nije na otvorenom.
Odgovori
(15-07-2016, 07:47 PM)robinhud link Piše: Takođe, ne priznajem nekakva standardna tumačenja znakova, koja se manje vise praktikuju kod vecine Vas, osim nekih oznaka koje poticu iz keltskog ili Rimskog perioda a koje se odnose iskljucivo na nekakve grobnice, sto jeste neka klasika u oznacvanjima istih. Sve ostalo je od slucaja do slucaja i svako je sebi ostavljao znakove za sebe ako je negde nesto ostavio. Niko nije uzeo taj "hajducki bukvar", pa listao i po njemu ostavljao oznake jer je, eto morao da neko svoje mesto oznaci iskljucivo po nekoj klasici koja je, to Boze,vazila kao nekakve "standardne " oznake za sva mesta po Srbiji, Makedoniji ,Bugarskoj ili svuda po Balkanu.
Ja cu sebi, ako nesto ostavim negde oznaciti mesto samo za neko moje prepoznavanje mesta za nekoliko godina, a ne da ostavim znakove cije znacenje svako zna. Razmislite malo stavljauci se u poziciju: sta bi ste vi uradili i kako oznacavali neko Vase mesto samo Vama sutra poznato da bi ste se orientisali sami za sebe??
Da li bi ste uzeli nekakav "bukvar" hajduckih nekakvih oznaka pa pogledas u taj bukvar i onda , ahaaaaa na 4 koraka od cilja trebam da uklesem ovakav znak ? Malo sutra sto bi nas narod rekao.

Cuveni taj Bugarski Talkovnik, cije kopije stranica veoma cesto podmecete zbunjenom coveku koji trazi pomoc, je nesto sasvim drugo i veoma jasno se zna na sta se odnosi taj Talkovnik, ali on nije "bukvar" sa univerzalnim znacenjem. Da ne odem van teme , ovo je dovoljno.

Interesuje me samo neko ko, igrom slucaja , mozda poseduje nekakve pisanije a gde se spominje ovo "utisnuto volovsko stopalo" i nista van toga. Ima, ima dobro jeste sardnja je moguca i idemo dalje. Nema, sta se tu moze neka to kopito ceka nekog drugog srecnika, ja rekoh - necu ga ostetiti tek da bih proverio necije pretpostavke.

U potpunosti se slazem stim misljenjem ali sam i uvek za varijantu da pogledam tumacenje znaka i da salusam svakog. I ako verujem da azbuka poput hajducke ne postoji
Odgovori
I moje mišljenje je da znakovi i značenja nisu uvek tačni bar što se tiče ovih hajdučkih.
Ima tu mnogo varijanti zašto je to tako,nekad namerno ili slučajno,zbog znanja ili ne znanja,ima i falsifikata od raznih pametnjakovića ali ima i originala.
Originalni i univerzalni znakovi koji su se koristili od davnina su oni koji su korišćeni na rabošu a nisu se menjali ni dan - danas.
Što se tiče kopita ima ih i u mom kraju,na jednom mestu čak 3 i one isto  kao da su utisnute na određenom rastojanju,međutim nismo našli rešenje za njih.
Odgovori
Pozdrav druze Robin Hud, UZIVAJ
Napisao sam vec ,,TO JE MOJE LICNO MISLJENJE,,
Ovo sto sam pitao za kopito dali je skliznulo tako je uklesano na kamenu odnosi se na Istocnu srbiju za drugo neznam.
Vezano za hajduk Veljka (1780-1813, rodjen u Lenovcu pored zajecara), da li je pljackao ili ne turske karavane to je drugo pitanje.
Turci su zvanicno zauzeli ceo ovaj prostor  posle kosovskog boja 1389 godine).
Vezano za ostale Hajducke Vojvode to je vec trece pitanje dostupnosti dokumenata i pisanija.
Sad to je opet moje licno misljenje ,,druze,,
Tu zavrsavamo pricu vezano za ovo ili ono  glupo je dalje diskutovati.Tema je Kopito.
Pozz i zelim ti sve najbolje druze.
Odgovori
dekiša iskreno da ti kažem volovsko kopito što ja znam nalazi se na planini radan 
Odgovori
(15-07-2016, 11:29 PM)Backtrack link Piše: U potpunosti se slazem stim misljenjem ali sam i uvek za varijantu da pogledam tumacenje znaka i da salusam svakog. I ako verujem da azbuka poput hajducke ne postoji

(16-07-2016, 08:05 AM)crni1 link Piše: I moje mišljenje je da znakovi i značenja nisu uvek tačni bar što se tiče ovih hajdučkih.
Ima tu mnogo varijanti zašto je to tako,nekad namerno ili slučajno,zbog znanja ili ne znanja,ima i falsifikata od raznih pametnjakovića ali ima i originala.
Originalni i univerzalni znakovi koji su se koristili od davnina su oni koji su korišćeni na rabošu a nisu se menjali ni dan - danas.
Što se tiče kopita ima ih i u mom kraju,na jednom mestu čak 3 i one isto  kao da su utisnute na određenom rastojanju,međutim nismo našli rešenje za njih.

Da ja sam ne bih otisao u off topic sa temom kojom sam igrom slucaja- ja sam otvorio, i pricamo o hajduckim znacima, je veoma iscrpna tema za neko drugo mesto. Reci cu samo toliko, vezano za "hajducke znakove" da u ogromnoj vecini slucajeva skoro svi neki klesani, nacrtani ili na drugi nacin izvedeni ti "navodni znakovi", nemaju ama bas nikakve veze sa nikakvim hajducima ili hajducijom, vec ih svi trpate po automatizmu u "hajducke". Valjda je tako najlakse i sve podrgnemo nasim zeljama da budu hajducki jer odmah i pomislimo da su ti hajduci tu nesto ostavili. Zaboravljamo mnoge civilizacije koje su bitisale na ovim prostorima, i da ne duzim jer se za ovo treba otvarati ili nadovezati na neku od postojecih tema oko ovih znakova sa terena. Ogromna tema koja zasluzuje svakako mnogo paznje, ako ne za ove "stare" tragace, ono bar za novopecene da nesto nauce ili bar ne nasedaju na nekakva ovlazna tumacenja ma koga od nas. Svaki znak je dobar u koliko ga prati i neki verodostjni podatak u vidu nekakvih "originala" kako najcesce znamo da kazemo.
Naravno da, u koliko se nadjete oci u oci sa nekakvim znakom, a vec ste tamo negde na licu mesta, sto da ne proverite? Nikad se ne zna gde Vas ceka sreca naravno. Ja samo sporim nekakve hajducke bukvare  gde neko pokusava da napravi neku univerzalnu metodologiju znacenja sto je van svakog kontesta. Toliko o znakovima.
Ja pitah za kopito pa mi niko nista ne odgovori do sada ni kakvo znacenje moze imati a jos manje da li se kopito negde spominje kod nekoga od Vas  u nekom , ma kakvom, dokumentu.
Sve se do sada svodilo na nekakvo "cedjenje " mene gde je to kopito, ne bi li se nesto izvuklo od mene, a ja samo pitah prilikom otvaranja teme : Da li neko ima neki dokumenat da se u njemu spominje volovsko kopito?
Prosto da prostije ne moze biti moje postavljeno pitanje.
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 4 Gost(a)