Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Volovsko kopito
Postovane kolege,
Ima li neko od Vas saznanja, na osnovu Vasih podataka, da li se negde u nekom od opisa,planova ili slicno spominje "utisnuto stopalo od vola ili krave"?
Niko nije sveznajuci ili se moze svega setiti pa ni ja.
Negde sam sreo taj termin ali nikako da se setim gde i u vezi cega se spominje ova oznaka, iz kog opisa ili slicno?
Hvala unapred,
Odgovori
Kolega, reci mi da li u blizini znaka ima izvor ili kale?
Odgovori
Dali je uklesano kopito kao da je skliznuo Vo ili Krava nebitno ali nije ravno uklesano nego kao da je skliznuo na kamen.
pozz
Odgovori
dekiša i mene muči takav znak bili smo pre 2 godine na lednoj lokaciji i pronašli smo na jednom kamenu znak kao da se je krava otkliznula i još dva tri znaka na istom kamenu ali nemogu da se setim koji su znaci ima još dva tri kamena tu blizu koji su četvrtasti pobijeni i visoki iznad zemlje oko 60 cm    ako imaš neki opis za ovo može da saradjujemo poz
Odgovori
Zdravo druze Drvoseca ovako.
Ako se radi o istocnoj srbiji okolini sela koje je blizu reke Dunav, selo je na brdu razbijenog tipa nije zbijenog.
U okolini tog sela trazim sledece znake:
Zmija uvrtena u krug,Rak sa jednim polomljenim kljestem, znak glava od monaha i tri krsta, na steni dva ljudska lika gledaju se, na kamenu dole nisko znak Camac, dalje pop drzi knjigu i torbu na ramenu, pacija noga i tri prsta,turska potkova izgleda kao da je skliznula kad je gledas,Covecije stopalo,znak Panica pored nje prolazi put i ide na vodenicu itd.
Dali su ti poznate ove oznake u okolini tog sela mesta gde se pominje i ta potkova.
Ako je u pitanju istocna srbija i znas te oznake onda OK javi se, ako ne onda nista.Nemam pisanija za drugu lokaciju sem istocne srbije.
pozz
Odgovori
Na tom kamenu gde je potkova kao da je skliznula kad ga okrenes ima znak Ibrik(neznam sta je to).
Ako se poklapaju znaci javi se.
Pozz
Odgovori
(14-07-2016, 11:00 PM)golub77 link Piše: Kolega, reci mi da li u blizini znaka ima izvor ili kale?

Postovanje Golube 77,
Odgovor na tvoje pitanje je DA. Postoji kale koje nije baš tako blizu,a kladenac postoji nedaleko od ovog kopita.
Odgovori
(15-07-2016, 08:17 AM)dekisa link Piše: Dali je uklesano kopito kao da je skliznuo Vo ili Krava nebitno ali nije ravno uklesano nego kao da je skliznuo na kamen.
pozz

Ne,
volovsko kopito je, da budem jasniji prakticno utisnuto u steni. Kao kada bi ste uzeli caponjak od neke govedje noge i utisnuli ga u malter.
Nista crtano, klesano ili , kao sto rece da je "skliznulo". Sasvim jasan papak goveda gde je i izmedju nokta izbio taj , hajde da kazem malter jer najverovatnije da se radi o nekoj oznaci. Nisam hteo da ostetim taj znak da bih proveravao da li ima nesto ispod njega (u smislu da mozda bude neka lepenka), unistavati neki znak iz znatizelje je, bar po meni , suluda stvar sve dok postoji mogucnost da neko ima nekakva saznanja o ovoj, priznacete malo redjoj vrsti znakova koji se nalaze po terenima.
Fotografiju cu postaviti u zavisnosti od toka diskusije, Nista ne pricam na pamet ili spominjem nesto sto moje oci nisu videle ili ne posedujem dokaz o necemu sto napisem.
Odgovori
Takođe, ne priznajem nekakva standardna tumačenja znakova, koja se manje vise praktikuju kod vecine Vas, osim nekih oznaka koje poticu iz keltskog ili Rimskog perioda a koje se odnose iskljucivo na nekakve grobnice, sto jeste neka klasika u oznacvanjima istih. Sve ostalo je od slucaja do slucaja i svako je sebi ostavljao znakove za sebe ako je negde nesto ostavio. Niko nije uzeo taj "hajducki bukvar", pa listao i po njemu ostavljao oznake jer je, eto morao da neko svoje mesto oznaci iskljucivo po nekoj klasici koja je, to Boze,vazila kao nekakve "standardne " oznake za sva mesta po Srbiji, Makedoniji ,Bugarskoj ili svuda po Balkanu.
Ja cu sebi, ako nesto ostavim negde oznaciti mesto samo za neko moje prepoznavanje mesta za nekoliko godina, a ne da ostavim znakove cije znacenje svako zna. Razmislite malo stavljauci se u poziciju: sta bi ste vi uradili i kako oznacavali neko Vase mesto samo Vama sutra poznato da bi ste se orientisali sami za sebe??
Da li bi ste uzeli nekakav "bukvar" hajduckih nekakvih oznaka pa pogledas u taj bukvar i onda , ahaaaaa na 4 koraka od cilja trebam da uklesem ovakav znak ? Malo sutra sto bi nas narod rekao.

Cuveni taj Bugarski Talkovnik, cije kopije stranica veoma cesto podmecete zbunjenom coveku koji trazi pomoc, je nesto sasvim drugo i veoma jasno se zna na sta se odnosi taj Talkovnik, ali on nije "bukvar" sa univerzalnim znacenjem. Da ne odem van teme , ovo je dovoljno.

Interesuje me samo neko ko, igrom slucaja , mozda poseduje nekakve pisanije a gde se spominje ovo "utisnuto volovsko stopalo" i nista van toga. Ima, ima dobro jeste sardnja je moguca i idemo dalje. Nema, sta se tu moze neka to kopito ceka nekog drugog srecnika, ja rekoh - necu ga ostetiti tek da bih proverio necije pretpostavke.
Odgovori
Druze Robin Hud svako ima prava na svoje misljenje i pretpostavke.
ja se sada izvinjavam ali mislim da taj,,NEKo,, koje ostavio nije bio sam vec se radilo o hajduckim druzinama koja je brojla svaka za sebe poveci broj ljudi a ne jednog coveka.Taj jedan covek nije mogao da placka dobro organizovane i obezbedjene turske karavane vec normalno i logicno vec druzina hajduka.
Svaka od tih druzina je imala svog vojvodi catu zamenike itd.
Koliko je meni poznato a mozda gresim postojale su 12 hajduckih vojvoda mislim da je svako od njih imao i svoju druzinu.
neznam za druge ali poznati su:Vlcan voivoda, Pop Martin, Altin Stojan, Dmitar Kalapcija, Hajduk Veljko drugi mi nisu poznati.pominje se i  Stojan Karadza neznam nista u vezi njega.
Te hajducke druzine nisu radile samo na prostoru danasnje Srbije vec i na prostorima Bugarske, Makedonijenistapa i Grcke i Rumunije.
Ono sto su oteli od Turaka nisu sve mogli da nose vec nakon odredjene kolicine skladistili su u ,,Banci,, odnosno po pecinama i krili u zemlji i davali Kletve.Da bi to nasli morali su da ostave svoje tajne oznake koje su se razlikovale od grupe do grupe i da naprave planove mesta gde su ostavili.
To je moje licno misljenje mozda gresim neznam.
Pozz

Da bi to na
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 2 Gost(a)