Teme: 19
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
CITAT
GROTAGOLD
« Odgovor #39 poslato: April 09, 2015, nepoznata satnica »
--- Citat: milan danas u 09:09:06 pre podne ---
--- Citat: laki kes April 08, 2015, 08:43:40 posle podne --- Pošto je selo u kome se nalazi ovaj most i bliža okolina potpuno i čisto nastanjeno Albancima, o nekoj saradnji sa lokalnim meštanima nema ni govora. Kretati se na ovim lokacijama a da ne budete primećeni je nemoguće, tako daa ove stvari za sada možete da zaboravite za neko vreme ...
--- Kraj citata ---
..KAKO MI SE SVIDJA OVAJ MILANOV OPTIMIZAM ... ZABORAVITE NA NEKO VREME.. ;D JOS SAMO DA SACEKAMO DA SE ALBANCI NEKUD ODSELE PA DA NAGRNEMO TAMO GDE NAM SE NAJVISE SVIDJA A BILO JE NEDOSTUPNO 8)
--- Kraj citata ---
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
CITAT
Milan
« Odgovor #40 poslato: April 09, 2015, nepoznata satnica »
--- Citat: Shema danas u 10:44:00 pre podne ---E pa milane ima nas i kojima nije problem da se krecemo i po naseljenim albanskim mestima pa ne bi bilo lose da nas uputis malo ......
--- Kraj citata ---
Zar misite da se nije probalo tamo prići ?? Probano je ljudi moji i može Grota da se šali koliko hoće, na žalost su meštani sela u čijem je ataru sve ovo, po malo "nezgodni"
U to se uverila već ekipa sa Kosova koja je pokušala da se pojavi na tim terenima, tako da Shema, može biti da sam baš nekome od Vas sa ovog foruma obelodanio o kome se selu radi. Nije to centar Niša ili Pirota pa može da se šeta svako kako hoće. Ovo ti je u brdima, divljina, ljudi gorštaci, ne veruju ni samima sebi a kamoli nekim dodjošima sa strane, pa ni na dobar dan ne uzvraćaju, šta je Vama ljudi? Verovatno su se i sami napatili do bola sa svim dešavanjima iz skorije pršlosti, pa im ti sada priđi ako možeš. A da ih zaobiđeš nikako ne možeš !
Šta da se radi, za neke stvari uvek saznamo mnogo kasnije nego što to želimo da saznamo. Tako je i u ovom slučaju. Saznalo se u skorije vreme ali uslovi više nisu onakvi kakvi su nekada bili.
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
CITAT
Timpolok
« Odgovor #41 poslato: April 09, 2015, 11:28:19 pre podne »
Hvala Milane, zbog ovog prepisa uštedeo si mi dosta vremena i energije jer turski opis je širok i poceo sam da ga sprema za prevod i to po principu mesanih recenica radi prevođenja na 2 mesta da ne bi prevodioci sklopili priču.
No dobro neka je to drvo kod komšije u baštu, ima i u našoj avliji ne obranih "voćki"...
Usput da pitam ako je na Kosovu VEZIR TEPE a o kojem toponimu govori nas kolega u sledecem citatu:
--- Citat: dekisa Februar 28, 2014, 12:25:28 posle podne ---Zna li neko gde se nalazi to mesto trebalo bi biti u okolini Zaječara tačnije Grackovo ili Halovo tu ima mesto zvano Vezir tepe,/valjda veliki vrh ili brdo/
--- Kraj citata ---
Tu se opet pominje VEZIR TEPE ali ovog puta vezano za lokaciju podaleko od KOSOVSKE.
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
CITAT
Milan
« Odgovor #42 poslato: April 09, 2015, nepoznata satnica »
Ono što Vam još jedino mogu reći, je da je tačno da su papiri za ceo taj potez u Makedoniji. Znaju vrlo dobro i ti makedonci, kada sam im pronašao šta su od mene tražili, gde je to mesto tačno, ali kažem još jednom - nemoguće je odobrovoljiti te ljude tamo na bilo kakvu saradnju jer ne prihvataju ni osnovni makar kakav kontakt sa strancima bio on i albanac, šiptar ( da se neko ne uvredi nazivima) ili ma koje druge narodnosti ioli nacionalnosti.
Takvi su kakvi su i ja ih razumem sa pravom da su takvi. Možda bih ja bio i gori da sam na njihovom mestu. Oni su jednostavno sebe začaurili prema svima ostalima i kraj svake priče.
Ja znam da je problem kada se neko pojavi i jednostavno sruši "nečije snove".
Nije meni bila namera da ikome srušim njegove snove. Daleko bilo. Jednostavno, ko me malo bolje poznaje ili iz privatnog života ili preko foruma ovih, nikada se ne mešam negde gde nešto ne znam ili nešto nisam upućen. Sveznajućih nema ma koliko se ko trudio da to bude po nekad. Tako i u ovom slučaju sa ovom temom.
Mislim da je najteže nekome reći istinu a i kada je kažeš onda budeš podvrgnut ruglu ili raznim zezanjima. Bude često najbolje da samo gledaš svoja posla.
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
CITAT
Milan
« Odgovor #43 poslato: April 09, 2015, nepoznata satnica »
--- Citat: Timpolok danas u 11:28:19 pre podne ---Hvala Milane, zbog ovog prepisa uštedeo si mi dosta vremena i energije jer turski opis je širok i poceo sam da ga sprema za prevod i to po principu mesanih recenica radi prevođenja na 2 mesta da ne bi prevodioci sklopili priču.
No dobro neka je to drvo kod komšije u baštu, ima i u našoj avliji ne obranih "voćki"...
Usput da pitam ako je na Kosovu VEZIR TEPE a o kojem toponimu govori nas kolega u sledecem citatu:
--- Citat: dekisa Februar 28, 2014, 12:25:28 posle podne ---Zna li neko gde se nalazi to mesto trebalo bi biti u okolini Zaječara tačnije Grackovo ili Halovo tu ima mesto zvano Vezir tepe,/valjda veliki vrh ili brdo/
--- Kraj citata ---
Tu se opet pominje VEZIR TEPE ali ovog puta vezano za lokaciju podaleko od KOSOVSKE.
--- Kraj citata ---
Zdravo @Timpolok,
U medjuvrenu dok sam ja pisao nastavak odgovora ti si napiso ovo.
Da, ako misliš na ceo opis koji se mučiš da prevedeš, jeste i onaj u Makedoniji isto na turskom jeziku. Turski su i nazivi mesta i sela u ono vreme. Tim tragom sam i krenuo jer je trebalo pronaći sadašnji naziv mesta rukovodeći se turskim nazivima iz tih vremena.
Mesto gde se nalazi Karahasanov most je vema jasno napisan ali na Turskom. I meni je bilo potrebno mnogo godina dok nisam našao prvo kartu ondašnju sa kompletnim turskim nazivima mesta. A najteže je bilo, pronaći ovo mesto tražeći u svim spisima koja su objašnjavala koja je i koja nahija ili ma koje mesto davalo i plaćalo poreze Turskoj. To je Ogroman spisak gde se u tim spisima spominju obaveze davanja od manjeg naselja do crkava, manastira ,......
E iz tih spiskova, sam i našao i ovo mesto koje se spominje u čijem je ataru Karahasanov most. Selo danas ima sasvim , sasvim drugo ime i na srpskom jeziku ali i na albanskom.
Eto to je put saznanja nekih podataka. Ako neko misli da se nešto samo nalazi čitajući forume, grdno se vara.
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
CITAT
Milan
« Odgovor #44 poslato: April 09, 2015, nepoznata satnica »
Da li si kolega @Timpolok, pokušao da nadješ prevod termina "VEZIR TEPE" ???? Šta ono bukvalno znači ??
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
CITAT
Laki kes
« Odgovor #45 poslato: April 09, 2015, nepoznata satnica »
Pozdrav svima. Hteo bih samo da iznesem cinjenicu da tumacenje reci nisu kako treba pa se zato izvlaci pogresno tumacenje. Naprimer rec zajecar je tako kod prepisa dok kod mene nesto drugacije pise a to je zecji prohod i mesto gde ima kamen kao zecja sol i tacno opisano gde je i kako izgleda i koji znaci tu sve ima.
Karahasanov most se nalazi ispod vezir tepe i ima vodenice i ispod i iznad i kad predjes most. Most je bio sa tri kivgira (luka-svoda) ispod srednjeg luka u vodi je ostava.taj most danas ne postoji ima samo malo od temelja na zapadnoj strani.Na mostu su bili ipisani svi znaci koji su bili islesani u okolini.karahasanovih mostova ima i drugih u okolini ovog mosta i oni su razlicito opisani ali samo je ovaj takavi on je na crnoj reci.
Vezir tepe povezuje nekoliko tepetija koja se nalaze ispod tog vrha a izmedju njih je i jedan manastir i nekoliko crkvi (navodno crkvi).srecni vam praznici i puno srece u daljem radu
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
CITAT
Dekisa
« Odgovor #46 poslato: April 10-14, 2015, nepoznata satnica »
Vezir Tepe ili veliki vrh brdo.Nalazi se u okolini Kocin koliba, tamo na steni im moma sa dve vedri na ramenu.
Posto ja barem nisam mogao da nadjem te Kocin kolibe, mozda je neko cuo nesto o njima.
Ima i grobova 7.
Bar tako pise
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
CITAT
Timpolok
« Odgovor #47 poslato: April 10, 2015, nepoznata satnica »
Jesam pokusao da prevedem Milane I ako sam lepo preveo TEPE je brdo tj. vrh, pa mu to verovatno dodje kao Vezirovo brdo, ili Vezirov vrh.
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
« Odgovor #48 poslato: April 10-14, 2015, nepoznata satnica »
NIJE BILO MOGUCE POVRATITI!!!
« Odgovor #49 poslato: April 10-14, 2015, nepoznata satnica »
« Odgovor #50 poslato: April 10-14, 2015, nepoznata satnica »
« Odgovor #51 poslato: April 10-14, 2015, nepoznata satnica »
« Odgovor #52 poslato: April 10-14, 2015, nepoznata satnica »