Citat:[quote author="mpeca"]Zdravo prijatelji.To je bar lako. Trecinom obnoviti najblizu crkvu ,trecinom pomoci sirotinju, a posledja trecina pripada postenom nalazacu.
ISKRENO POSTENO IOPUSTENO!!!!!!!
Pozdrav Peco,naš "plandžija" je zaokupljen renoviranjem neke crkve ili manastira, pa ga nema već duše na ovom forumu. Kako reče "admin"- "penzionisan" je! Neznam koju si ti crkvu renovirao ????? Šalim se naravno Peco![/quote] Rodjo, ti da ćutiš, koju si ti crkvu tamo po americi renovirao??? Ja i Peca se samo mučimo i patimo, sa ručnim kočnicama, a ti .....?
Zdravo Milance prijatelju. Kod Srbina svaka rec ima rep ,to jest moze da se tumaci na vise nacina.Ja sam ovaj put mislio na rucnu kocnicu za jezik.
ISKRENO POSTENO I OPUSTENO!!!!
Ma znam Peco, nego ga ja okrenuo na neku drugu stranu, čisto da promenim ozbiljnu atmosferu, mnogo prepucavanja i dokazivanja na ovom forumu! Ponekad postaje suviše sumorno. Znaš onu iz onog vica o Milevi.... Da razgalim malo atmosferu........
Pozdrav drug moj,
Prijatelju djordjep0 najbolje daj meni da ti čuvam pola je tvoje a ja sa mojom polovinom videću šta ću "pa neka sam proklet"preuzimam sav rizik na sebe.
Vrati ti to gde si i nasao da te glava ne boli,,a ja cu cuvati
ima resenja za sve,,,i polako,, prodaj saku,,pa kad se dobro saberes aj polako...ako te neko i pita za to ostavila ti baba
zavisi dali se bavis ovim iz hobija ili iz koristi svi nalazi imaju svoju vrednost tako da sto ih vise cuvas vise vrede
Teme: 25
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
На основу Закона о културним добрима Републике Србије многе врдне ствари су законом заштићене, тј. "уживају претходну заштиту".
То је смишљено још у комунистичко време како био држава на законским основама полагала право на све иоле вредно што се налази у земљи или у води. Таква пракса преносила се само из закона у закон, па се и у овом последњем важећем Закону о културним добрима из 1994. године таква пракса утврдила као нешто што се подразумева само по себи а дефинише одређеним параграфима и члановима поменутог закона.
Дакле, на основу тог закона "свако ко у земљи или у води пронађе неки вредан предмет или предмете који уживају претходну заштиту закона (а нема шта није побројано да не ужива ту заштиту), налазач је дужан да исти предмет или предмете у року од најкасније 48 сати од тренутка налаза, исте преда најближем надлежном музеју ули полицијској станици". Ако такав предмет или предмете не предате како је наведено, Ви аутоматски кршите Закон. Нажалост, са аспекта Закона - тако стоје ствари. Међутим, у реалности - нико није луд да поступа по овако дрско смишљеној отимачини приватног налаза, па за последицу тога имамо продају таквих вредних предмета из Србије колекционарима и аукцијским кућама у иностранству.
Е, сад... поштеном налазачу држава је предвидела и поштену надокнаду за његову лојалност, па је тако, по законској одредби (веровали или не), још из 1948. године, предвидела да се поштеном налазачу исплати награда у вредности од 15 % од процењене вредности налаза.
И ту Вас додатно понизе и преваре тако што налаз процене далеко испод његове реалне тржишне или уметничке вредности, па Ви за своје добро дело и слепо поступање по Закону добијете смешну и понижавајућу суму као награду за своје поштење.
Наравно, држава овако поступа зато што јој не пада на памет да за поштене исплате и откупе издвоји потребну суму у свом буџету па наши људи све што (случајно или намерно) пронађу вредно продају по иностранству. Тако Србија од тога никада неће имати никакве користи, а све зато што тако селективно покушала да изврши отимачину од својих грађана.
Наравно, у последњих неколико година у нацрту се налази Закон који донекле (али, НЕДОВОЉНО) покушава да исправи ову неправду, међутим, док се он не усвоји - нашим рекама ће још много воде протећи.
Ипак, у међувремену је наша држава (за сваки случај), у свом Кривичном закону усвојила репресивну меру везану за забрану неовлашћеног ископавања на археолошким локалитетима где је (по први пут у историји Србије), запретила казном затвора од неколико година - што би у принципу и било у реду с обзиром на несавесна и веома ружна и деструктивна поступања појединих наших трагача на археолошким локалитетима који треба да се оставе и нашој деци у аманет, а не да буду завек уништени због нечије неконтролисане похлепе.
Ето, тако са законске основе посматрано, стоје ствари у вези поступања са вредним налазима.
Свакако, у реалности је сасвим другачије - свако поступа по свом нахођењу и процени.
Поздрав!
Sneshko
Teme: 10
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Cao Sneshko,
ja zivim u Nemackoj, i ovde nije nista bolje.
Zakon ovde kaze da se sme traziti, samo na arheoloskim mestima ne, i ako se sa Detektorom nesto nadje ili Detektor nesto pokaze sve je legalno dok ne pocnes kopati. U tom trenutku si uradio krivicno delo.
Do prosle godine je biozakon takav da ako slucajom se nesto nadje sto je relevantno za Istoriju, deli se vrednost u dva dela, jedan dobija pronalazac a drugi cija je zemlja. To su promenili prosle Godine, sve se mora javljati i ako je relevantno za Istoriju ostaje Drzavi na 100%, ako nije relevantno onda se vraca u posed nalazaca koji ondah mora da se dogovori sa posednikom zemlje na kom je nadjeno. Bilo kakva potraga je u Sumama ABSOLUTNO zabranjena. Razlog, gospoda objasnjavaju tako da se u Sumama nalaze mnogo Istoriskih stvari koje Godinama se izbacuju na povrsinu pomocu Korenja od Drveca, i da nebi to nestajalo zbog toga su ABSOLUTNO zabranili bilo sta u tom pravcu raditi u sumi.
Prosle Godine je Arheoloski Institut Hessena kod mene pored Baste vrsio iskop, posto treba da se radi neki mali zaobilazni put. Nasli su staro mesto gde su Kelti ziveli, veoma velikog obima, i iskop je bio veoma pozitivan, nasli su sve i svasta, tacnije nije mi hteo reci vodja iskopa. Pricali smo isto o kolicini pronadjenih interesantnih mesta u celoj Nemackoj i objasnio mi je da toliko znaju sta i gde postoji da samo imaju jedan problem Pomagace. Imaju ih samo veoma malo, i ne mogu ih vise od etara kojeg imaju zaposliti. Zato se i plase da puno Stvari ce da nestanu u narodu koje se nadje, jer veoma mali procenat ljudi jave kada nesto nadju pretezno i od straha da im se uzme. Zato i ovde ima ta velika problematika i polemika, samo sto je tesko im pratiti te nalaze.
Moje misljenje, kao sto je i u vecini Svetskih Drzava, da je najbolje dati narodu mogucnost da traze, normalno sa dogovorom Arheologa i posednika zemlje, a li i posteno da se deli, Arheologiji kao i sto oni sami kazu nije potreban Novac, samo nalazi i pomoc, a posednik i nalazac dele.
Toliko za prvo od mene.
Vlado
Teme: 22
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
zdravo prijatelju.pusti ove gore navedene komentare od neozbiljnih ljudi,ti si trazio odgovor a oni te zajebavaju.znas i sam da koliko je tesko naci toliko je tesko i prodati,jer to nije zajebancija.ako ti treba iskrena pomoc javi se na pp.pozdrav
Teme: 4
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
;D (02-08-2011, 07:58 PM)El Loko link Piše: odmah predati drzavi, ona je vec prokleta. A iako joj se nesta desi nema veze 8-) 8-)8-)
Hahahq ova je dobra ;D ;D
|