Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vučiji potok ( ogašu lupului )
#31
Auomajdan imas samo delove jednog mnogo veceg teksta u kojem je opisano desetogodisnje kretanje ove hajducke druzine.Opis pocinje sa selom Cucunje kod Sokobanje i obuhvata planine Ozren, Devicu, Svrljiske pl., Suvu pl., Staru pl, pa opet Suvu pl., Babicku goru, Ibrovicu ,Selicevicu i zavrsava se na Jastrebcu. Zbog toga sam te pitao odakle ,, pocinje" taj tvoj opis. Samo ako imas kompletan tekst mozes da se snadjes na terenu jer u originalu lepo pise i gde su bili i sta su radili i zasto su bezali i gde su bezali, gde su skrivali blago i zasto. Ti kazes ,,Odavde odosmo na Ibrovicu planinu belu vodu itd. " Pitanje je odakle ,jel od Nikolinog kamena ? A sta je bilo pre Nikolinog kamena? Jednostavno zelim da shvatim sta imas . Imamo slicnu stvar a ja sam nasao jos 3 razlicita opisa koji se od originala razlikuju jedino sto je napisano da su pare zakopane na svakom koraku( pa toliko zlata nema ni u Fort Noksu) a u stvari na primer na Ibrovici su zakopane samo na jednom mestu . I za Nikolin kamen lepo pise da su taliri(srebrnjaci)zakopani izmedju dva izvora zato jer nisu hteli da ih vuku sa sobom uz planinu. Ona druga dva opisa koje imamo mogu a ne moraju da budu tacna . Iz iskustva znam da ne treba omalovazavati ni jednu informaciju . Ovaj nas dijalog moze samo da pomogne,
Veliki pozdrav
Odgovori
#32
Plandzijo napomenuo sam da sam mnogo toga namerno izostavio gde ono ti spominje plocasti put itd itd..imam sve to ali smatrao sam da je bilo nepotrebno pisati u ovom nasem dijalogu,a i za nase clanove koje nas prate ovde ne verujem da bih se ni oni snasli po ovim terenima inace svaki opis u pojedinosti smatram da ne mora u celosti da se opise zamisli koliko treba da se pise samo o smukovoj pecini,kurjacka magaza,znas i sam koliko je to opsirno gradivo,opet naglasavam imam u celosti opise koji su kraci koji su duzi sve zavisi ,a inace iz ovih zbiraka planova prikupljenih sa razlicitih planova ima povise opisa za jedno mesto..Veliki pozz plandzijoSmile
Odgovori
#33
prvo da vas sve pozdravim..nemam neka iskustva  al mogu da navedem sto se pop martina tice radila se velika iskopavanja u bukovski ko d neresnice.sto se tice og-lupulij pokusacu da pomognem al cu se javiti nekom drugom prilikom da potvrdim. hteo bih da vas upitam dal nije slucajno ogasu lupula i dal se pominje nesto kaoogasu lu markuc u reonu drenak.tamo ima nesto slicno.neznam koliko sam bio od pomoci al me je ovo dosta zaintregiralo.
Odgovori
#34
prvo da vas sve pozdravim..posto volim da odrzim obecanje da cu opsirniji da budem u vezi ogasu lupuluj saznao sam sledece..kovac je pitao o tome i saznao sam od tragaca koji je dugo u tim vodama.trazio ga i nasao ga u laznici..pitajuci nekog dedu za kamen sa na kome su naslikane dve kubure,,dede ga ispravio i rekao mu da nisu dve kubure vec je u pitanju kantar(vaga)...da je razbiven kamen i nagene su dve mape il plan neznam tacno al saznacu..mislim da mi nesto spominjao da su na osmaliskom jezuku sto mi potpuno nepoznato jer sam nov u ovome..zasad sam toliko saznao dal je tacno neznam jer nisam u toku ni sta se trazi tamo.dal samo mape il neko bogatstvo...sve u svemu hteo bih da vas pitam koji je to jezik i dal neko moze da ga prevede ako dogem u posed toga?
Odgovori
#35
koje su to bolesne gluposti pa uvek gde ima zlato niko od vas i nema opis 110 posto imate samo za gluposti gde bili radili i ostavili hiljade magaza a narod tad umirao od gladi tate ubi te pogacata i sekirom ga cepne po glavi kad ostari.
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »


Skoči na Forum:


Korisnika pregleda ovu temu: 2 Gost(a)