03-12-2010, 12:02 AM
Da li ima neko neki plan u kome se spominje vučiji potok ili na vlaškom ogašu lupului ?
Vučiji potok ( ogašu lupului )
|
03-12-2010, 12:02 AM
Da li ima neko neki plan u kome se spominje vučiji potok ili na vlaškom ogašu lupului ?
03-12-2010, 08:18 AM
Imam ja nesto za Lupului Dere ali sam mislio da je to turski naziv posto dare na turskom znaci potok ,reka . Ako nisi nasao mecku, kao polaznu tacku , tesko da ces nesto pronaci . Potrazi i ove znake ,,pola mesec i arbija" ,,krst na kamen" ,,kamen sa pisani bukvi(sa slovima) " ,,tri devojke" . Ukoliko nadjes bar jedan od ovih znaka imacemo orijentir da pronadjemo i ostale,a onda smo resili celu stvar. (mecka koja je prikazana u delu sajta pod nazivom ,,znakovi " mogla bi da se uklopi u ovu pricu )
04-12-2010, 12:22 PM
Imam ja spise tj.plan za ( ogašu lupului ).Mecka i meckar i tri ciganke preko potoka da nameris na mecku i meckara i tri ciganke sto ima aori meckata sto iima na stenata ispisana slova idi na meckata blizu i metni glavu gledaj preko vode oko 40.koraka sto vidis zut kamen kao pola coveka i na njega krst,gleda u slovo R.Z.M.eto toliko u prvom opisu!!! Imam jos jedan tj.drugi opis za ( ogašu lupului ),Meckata sa slomljenu nogu od meckate prema ogasu ima kaldrma tucan kamen susina na desnu stranu ima krst tamo ima pecina i unutar pecine ima ispisana imena Vlcan,Stojan i Ahmed,,izlazis iz pecine i tamo ima tri devojke nacrtane jedna drzi dete u ruke druga driz urcad u ruke,a treca drzi casu i tamo ima polovini meseca tj.polu mesec ustemovano .Eto to bilo to sto se tice tog mesta sto ja imam..pozz
04-12-2010, 01:53 PM
Hvala plandžiji i auromajdenu za planove ali to definitivno nije to mesto ne uklapa se. Ne postoji ni jedan kamen a ni pećina prošao sam 2 puta tim potokom i ništa nisam našao. možda se radi o vučijem potoku koji se nalazio u srpskom delu a možda ga je pisao neki vlaški ajduk ... pozdrav
04-12-2010, 02:45 PM
Ocigledno da je tacna moja teorija da pop Martin nije isao severnije od Boljevca ,bar ja nisam naisao na neki zapis koji to potvdjuje a koji moze da se smatra koliko toliko verodostojnim. Sto se tice pojave vlaske reci u nazivu nekog potoka van teritorije gde danas zive vlasi to ne bi trebalo da nas cudi jer su vlasi zapravo ostaci romanizovanog starosedelackog stanovnistva Balkana koji su uspeli da sacuvaju svoj govor .Ziveli su sirom Balkana ali su u ostalim delovima bili asimilovani od strane slovenskih plemena i vremenom su zaboravili svoj jezik .Znaci ,svi mi (koji sebe danas smatramo Srbima ,Bugarima ,Makedoncima, Bosancima,Hrvatima itd) nosimo i deo vlaskih gena i jos uvek upotrebljavamo reci koje su vlaskog tj. latinskog porekla a da nismo toga ni svesni. Auromajdan da li je to ona verzija gde se traze knige ili ona koja kaze: ,,Od taj kamen (sa krstom) trazi drugi kamen do kolena visok ,gledaj dobro odma ce ga poznas(sigurno je po necemu karakteristican) .Mi smo ga doneli i posadili .Pod njega ploca pod plocu bele pare(srebrne)" Ako neko nadje ove ,,bele pare " nek casti picem Kovaca ,Auromajdana i mene a posle vas svu trojicu vodim da uzmemo ostalo . Pozdrav svima.
04-12-2010, 06:44 PM
E ovako pre svega nista tu smo da saradjujemo kovac,,da plandzija tu treba da se nadju knjige koji raspravljaju za macku,eto toliko u pravu si plandzija ali pecina je zatvorena i treba da se otvori!!
11-12-2010, 01:26 AM
"Ocigledno da je tacna moja teorija da pop Martin nije isao severnije od Boljevca......."
Pozdrav, Plandzija, jako me interesuje na osnovu cega,na osnovu koje to teorije zakljucujes o kretanju Pop Martina?? I najvaznije, na osnovu kojih matrijalnih dokaza bilo ko moze da zakljuci da je licnost pod imenom "Pop Martin" zaista i postojao??? Ako se ravnamo samo iskljucivo na nekim usmenim legendama o Poganovu itd,itd ....to ne drzi vodu!
11-12-2010, 11:26 AM
Pozdrav Milane .Kao prvo Pop martin je istorijska licnost koja se ,zajedno sa Vlcan vojvodom, pominje u turskim spisima iz tog vremena. Jedini,, dokaz " koji ja imam o kretanu popa Martina je moje visegodisnje iskustvo.Tu su i spisi koje ja imam u kojuma je opis hajdukovanja jedne druzine i koji obuhvata period od otprilike 7-8 godina.Uspisima se jasno vidi kojim su se delovima ove zemlje oni kretali i to vrlo lako moze da se prati uz pomoc najobicnije topografske karte. Spisi pored opisa gde je sakriveno blago sadrze i opise dogadjaja i kao i nacina zivota tih hajduka. Opis prati njihovo kretanj od sela Cucunje kod Sokobanje ,preko Ozrena, Device ,Svljiskih planina ,prelaz preko Nisave ,na Suvu pl. ,odatle na Staru pl,pa opet na Suvu pl. ,Babicku goru ,pa prelaz preko Morave i odlazak na Jastrebac gde se zapis i zavrsava.Zapisi koji kruze u narodu ovog kraja su obicno delovi ove druge martinove knige(veliki broj ovih zapisa i ja posedujem)i u njuma su cesto pravljene izmene .Te izmene se najcesce odnose na imena mesta ,ili na znakove koji se na tim mestima nalaze.To je neko namerno cinio da bi planove prilagodio situaciji na terenu. Sasvim drugacije je sa zapisima ,,Ermonah Konstantina" ali to je druga prica.Moje je misljenje da pop Martin cak nije ni direktni ucesnik dogadjaja koje opisuje(bar ne svih) vec samo zapisivac ,da se tako izrazim ,istorije jedne hajducke druzine. Postoje zapisi koji se pripisuju popu Martinu akoji su ocigledno vezani za drugo vreme ineke druge hajduke (npr spisi Ermonah Konstantina i kapetan Koche)
11-12-2010, 11:41 AM
Poslednja poruka milanu je od mog prijatelja Plandzije s kojim pijemo kafu i citamo poruke na ovom forumu. Veliki pozdrav od Mise i Plandzije
11-12-2010, 11:56 PM
Pozdrav za tebe Misko i naravno za D.....ups-plandziju ! Pa prijatna Vam kafica,jos ako je "pregradjujete"! Eto da moja malenkost samo obori pretpostavku da se je navodni "Pop Martin" kretao samo juzno od Boljevca. Nedaleko od Majdanpeka,se nalazi kompleks znakova medju kojima figurira klasani orao sa knjigom u kandzama! Sve to i ne bi bilo cudno da pored ovog klesanog orla nije umetnut i znak karakteristican za "pop martinove" znakove- krst i slovo "M". Par mesta iz ovog kompleksa su olaksali nasi ljudi zajedno sa Bugarinom koji je dosao upravo sa planovima naseg "pop Martina" !!! Ako je ovo susta istina onda dozvolimo pretpostavci da se znaci i kretanje onih koji su ostavljali nesto pod pseudonimom "pop Martin",nalaze i severnije od Plandjijevih pretpostavki? Prateci plandzijeve postove, on i sam priznaje da se nije mnogo zamajavao na terenima Juznog Kucaja, pa odatle i njegova pretpstavka. Naravno da u iskustvo plandzije ne sumnjam. Takodje mi je zapalo za oko jedna cinjenica koja ima veze sa necim drugim. Ako Kocin plan pocinje od "Device" -okoline Sokobanjskog,ovde kazes da Martinovi opisi (naravno koje ti imas ) pocinju od sela Cucunje- isto Sokobanjskog dela! Zar nije malo cudno da su i jedan i drugi bitisali i polazili i jedan i drugi upravo iz Sokobanjskog ?????? Stvari oko kojih se treba zamisliti a verujem da i ja i plandzija mislimo na isti odgovor ??? Ostavimo na stvarnu Kostandinove spise i njegovu istoriografiju,moze ali ne mora da ima veze sa ovim likovima! Zavisi koliko se detaljno poznaje ova tematika. I sasvim na kraju,pa ljudi u jednoj knjizi i pise doslovno : "Ne napisasmo prva imena na mesta........" ,(plandzija zna u kojoj knjizi) prema tome ravnati se po imenima mesta iz planova i sadasnjih imena(pa cak i imenima mesta iz tog vremena) je iluzorno! Mislim da to zavredjuje reci ljudima na ovom forumu, jer je ocigledno da pojedini ucesnici nisu bas "potkovani" nekim predznanjem iz svega ovoga!
Ako u necemu gresim, ispavite me ! Prijatno kafenisanje drugari,... i pregradjujte,pregradjujte..... |
|
|