Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Moguca lokacija
Pozdrav svima, novi sam na forumu. Sta mislite, vredi li istrazivati sledece. U pitanju je veoma staro selo, zapadna Srbija. U okolini sela se nalazi rimsko arheolosko nalaziste od velike istorijske vrednosti, kroz selo je prolazio manji rimski put. Mestani prepricavaju o rimskom izvoru kao i o turcinu koji je drzao to i okolna dva sela pod vinogradom. Postoji i legenda za turcina da je ubijen od strane mestana ali da njegovo veliko bogastvo nije pronadjeno. U blizini postoji litica koju zovu turski cuk. Uz selo protice reka sa dubokom klisurom i velikim brojem pecina. Predpostavljam da je suvisno pitati vas vredi li istrazivati ali bi mi dobro dosli saveti.
Odgovori
Vredi istrazivati kako ne samo moras prvenstveno znati istoriju tog kraja.Pa onda pronaci neke znakove intersantna mesta onda detektor u sake pa teren ako nesto nije jasno ima ludi koji mogu da ti pomognu pozdrav i puno srece. Wink
Odgovori
Istorija mesta je naucena i iz literature i od mestana, samo jos da kupim md pa u akciju. Posto vidim da je bitna lokacija za savete, u pitanju je kanjon reke Gradac kod Valjeva. Ima li neko neke podatke koji bi mi pomogli oko istrazivanja?
Odgovori
znas li gde su pecine?
Odgovori
O da, da. Vise je teze dostupnih nego dostupnih. uglavnom su na sredinama stena ali ni to nije problem. Da li si cuo za Petnicku pecinu kod Valjeva? U ovom selu postoji vise prica da su cobani redovno gubili ovce u kanjonu reke, koje su kasnije pronadjene ispred petnicke pecine koja je udaljena vazdusnom linijom oko 7 km, sto su pre par godina i testirali i povrdili. Kanjon je od krecnjaka tako da je prepun pecina, sto malih jazbina sto vecih sa vise soba i izlaza i uglavnom su horizontalne. Postoji i legenda u selu da je gore pomenuti turcin svoje blago sakrio u neku od pecina i nakon toga pobio sluge koje su mu pomagale u pretovaru i dopremanju, ali nemam nikakvo pisanje niti putokaz, za sad.
Odgovori
Danas saznam da u sumi 2 km istocno od kanjona postoji kamen u kome je Sarac ostavio trag potkovice, po lokalnoj prici. Prvom prilikom idem na teren i javljam se sa slikama kamena i potkovice. U selu ima par turskih robova sto mi potvrdjuje prisustvo istih u okolini.
Odgovori
Evo pronasao sam rad koji pise o tom predelu za vreme austougarske. Moj teren obuhvata Leskovice i <bacevce koji se nalazio uz samu granicu sa turskom teritiriom, za mene bogat i bitan istorijski podatak. Pokusacu da pronadjem lokaciju cardaka u Bacevcima. Sta mogu da ocekujem sto se tice ovog perioda, jel bilo tad skrivanja blaga i slcno?
Odgovori
  http://istorijskiarhiv.rs/sites/default/...2030-3.pdf
Odgovori
Detaljnje pretrazi pecine koje nisu blizu vode.
Odgovori
Hvala na savetu. Predpostavljam da ako ima nesto u pecinama nije na vidnom mestu, moze li neki savet gde da trazim, sta da mi bude trag? Mislio sam da za pocetak kupim bounti hunter, da li je to pametno?
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)