Pozdrav svima, novi sam na forumu. Sta mislite, vredi li istrazivati sledece. U pitanju je veoma staro selo, zapadna Srbija. U okolini sela se nalazi rimsko arheolosko nalaziste od velike istorijske vrednosti, kroz selo je prolazio manji rimski put. Mestani prepricavaju o rimskom izvoru kao i o turcinu koji je drzao to i okolna dva sela pod vinogradom. Postoji i legenda za turcina da je ubijen od strane mestana ali da njegovo veliko bogastvo nije pronadjeno. U blizini postoji litica koju zovu turski cuk. Uz selo protice reka sa dubokom klisurom i velikim brojem pecina. Predpostavljam da je suvisno pitati vas vredi li istrazivati ali bi mi dobro dosli saveti.
Istorija mesta je naucena i iz literature i od mestana, samo jos da kupim md pa u akciju. Posto vidim da je bitna lokacija za savete, u pitanju je kanjon reke Gradac kod Valjeva. Ima li neko neke podatke koji bi mi pomogli oko istrazivanja?
Teme: 34
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
O da, da. Vise je teze dostupnih nego dostupnih. uglavnom su na sredinama stena ali ni to nije problem. Da li si cuo za Petnicku pecinu kod Valjeva? U ovom selu postoji vise prica da su cobani redovno gubili ovce u kanjonu reke, koje su kasnije pronadjene ispred petnicke pecine koja je udaljena vazdusnom linijom oko 7 km, sto su pre par godina i testirali i povrdili. Kanjon je od krecnjaka tako da je prepun pecina, sto malih jazbina sto vecih sa vise soba i izlaza i uglavnom su horizontalne. Postoji i legenda u selu da je gore pomenuti turcin svoje blago sakrio u neku od pecina i nakon toga pobio sluge koje su mu pomagale u pretovaru i dopremanju, ali nemam nikakvo pisanje niti putokaz, za sad.
Danas saznam da u sumi 2 km istocno od kanjona postoji kamen u kome je Sarac ostavio trag potkovice, po lokalnoj prici. Prvom prilikom idem na teren i javljam se sa slikama kamena i potkovice. U selu ima par turskih robova sto mi potvrdjuje prisustvo istih u okolini.
Evo pronasao sam rad koji pise o tom predelu za vreme austougarske. Moj teren obuhvata Leskovice i <bacevce koji se nalazio uz samu granicu sa turskom teritiriom, za mene bogat i bitan istorijski podatak. Pokusacu da pronadjem lokaciju cardaka u Bacevcima. Sta mogu da ocekujem sto se tice ovog perioda, jel bilo tad skrivanja blaga i slcno?
Teme: 3
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Detaljnje pretrazi pecine koje nisu blizu vode.
Hvala na savetu. Predpostavljam da ako ima nesto u pecinama nije na vidnom mestu, moze li neki savet gde da trazim, sta da mi bude trag? Mislio sam da za pocetak kupim bounti hunter, da li je to pametno?