Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trifunovo Pojatiste
Dali neko ima siri opis za "trifunovo pojatiste" ja sam nesto negde procitao za to ali sada ne mogu da se setim ,pa oko neko ima taj opis ,
Odgovori
ja imam
Odgovori
i sta cekas objavi
Odgovori
shema,jel znas mozda gde se nalazi jer ja imam neke podatke gde bi to trebalo da bude pa da uporedimo ako si za saradnju?
Odgovori
odakle si ti brale
Odgovori
nadji trivunovo pojatište tuima vrba i do vrbu kamen grobarski ispod je kriva buka, nadji krivu sablju tu je pismo............
Odgovori
;D nastavi brankoV
Odgovori
Trifunovo pojatiste mora da se nalazi izmedju Pandirala i Gramade. To je svrljiski kraj. U planu pise da su hajduci sa Device sisli u Belu reku pa odatle ka Pandiralu odakle su dosli na Trifunovo pojatiste . Sa pojatista su otisli na Gramadu i sisli na selo Malca i dalje ka Nisavi i Suvoj planini. Danas postoje nekoliko mesta koja u svom nazivu imaju ime Trifun ili Trivun . Na primer kad se sa Device ide ka vrhu Ozrena postoji mesto koje se takodje zove Gramada a iza Gamade se nalazi Trivunski kosar . To nije to mesto koje se poninje u hajduckim spisima ali je veoma interesantno jer se tamo cesto nalaze predmeti iz rimskog perioda.
Isto tako na babickoj gori postoji mesto kole se zove Trivunova koliba i tamo ima poveci komad gorskog kristala (to je onaj kamen zajci sol koji se pominje u spisima) ali ni to nikako ne moze da bude to.
Jos se niko nije javio od Svrljizana i da pominje neki slican toponim iz tog kraja a to bi bilo veoma interesantno.
Odgovori
Zdravo
Podosta je vremena proslo kada sam obilazio pandirala...Jeste podatak kaze kako si plandzija napisao...ali ima jedna caka ...od Trifunovog pojatista vidi se reka Moravica  (Morava)...E sada Pandiralo ...selo koje je upaljeno a nalazili se mislim negde iznad Dervena je podosta daleko od Moravice ali postoji Trifuno braniste u okolini Sokobanje ali sve se svodi na nagadjanje ako bi smo se "drzali" podatka da se odatle treba videti Moravica onda bi to trebalo da bude okolina Sokobanje ako li pak treba da se vidi Morava onda bi trebalo da bude okolina Akeksinca ...ne secam se ,odavno je bilo, ali neko mi je iz Aleksinca rekao da tamo imaju Trifunovo pojatiste ...Pa ako neko zna i nekog interesuje ....neka proveri nista ne boli a moze mnogo da donese a podatak cu postaviti sa crtezom...Pozdrav
Odgovori
Pise da se sa Gramade odnosno Bele stene na Gramadi vidi Morava (ne Moravica) . Neko ko poznaje Gramadu mogao bi da potrazi tu Belu stenu i na njoj uklesanu obramicu. Odatle bi trebalo da se vidi i Trifunovo pojatiste ali taj toponim se tokom vremene najverovatnije izgubio. Ako se mesto jos tada nazivalo pojatiste to znaci da pojata ili ti koliba ni tada nije vise postojala . Nazivi za ostala ,,trifunova''mesta su najverovatnije novijeg datuma ne stariji od sto ili stopedeset godina.
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 2 Gost(a)