Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MOGILA
Ja nikada nisam kopao po grobovima (tumulima i sl) a ako bi slucajno negdje u nekoj sumetini ili polju naisao slucajno na grob, to nebi bilo isto, ali svjesno ici kopati po grobovima....ne znam, nije moja stvar. Svakome njegovo pa tako i vama, samo iznesoh svoje misljenje o tim stvarima i ostajem pri njemu, smetalo to nekome ili ne.
Odgovori
(31-10-2012, 07:00 PM)mincic link Piše:. 99 posto ovog sporta je kopanje po grobovima i prevrtanje necijih kostiju . ILi onoga sto je rezultat necije nesrece .
Pa Mincicu slatki brate...sto ovo ovako napisa ? :-[ ...mogo si da budes malo sa ovim procentima "pazljiviji"..bar smo ja i ti o tome diskutovali. Ici svesno na oznaceno groblje i prekopavati neciji grob samo zato sto je neko reko da je taj i taj sahranjen sa nekakvim zlatom ili pak iz nekog drugog razloga bilo gde po grobnicama pa ma cija da su i ma gde da se nalaze..BLAGE VEZE NEMA NI SA ARHEOLOGIJOM NI AMATERIZMOM NI SA NASIM HOBIJEM NI PO LJUDIMA NI PO BOGU I JAVNO SE OGRADjUJEM OD TAKVOG RAZMISLJANjA! ! ! ! Ja prvi se grozim i pomisli na tako nesto a kamo li svesno tako nesto planirati i uraditi. Potpuno je druga stvar sa tumulusima i mogilama iz prostog razloga sto isti nemoraju uvek biti i grobnice/toliko ih ima praznih da se naprosto sa 100% sigurnoscu nemoze znati o cemu se tu zapravo radi ! A slucajni nalazi grobova su priznaces i sam nesto drugo pa jos ako je i bogata sa prilogom  ;D....e to se nebih bas libio da tek tako ostavim...zna se procedura za takve stvari kada se dese.
Odgovori
Zdravo svima
Moram da se obratim grotagoldu sto se tice njegove izjave da ne "radi grobnice" samo tumule koji su prazni. Koliko ovde ima kontradiktornosti. Prvo SVI tumuli su grobnice.Drugo SVI tumuli imaju priloge samo su doooobro sakrivene. Tako kada drugi put kazes da ne radis grobnice ili grobove onda NEMOJ RADITI NI TUMULE.
Ovo sam napisao SAMO DA  BI LJUDI MALO SPUSTILI LOPTU.
Ko sta radi neka radi i neka ostavi druge da rade.A oni drugi NEMOJTE IM RECI GDE SU PRILOZI!
Pozdrav
Odgovori
NISAM JA KOSAC PODIGAO LOPTU PROTIV NIKOG LICNO A POSEBNO NE PROTIV MOG "NADAM SE PRIJATELJA MINCICA" NAPROTIV.
On mi je svojevremeno dosta pomogao oko razumevanja za neke moje nedoumice oko tumula i mogila i na tome sam mu zahvalan kao i tebi naravno , vec sam izrazio moje licno poimanje teme "prekopavanja grobova" kao stvar koja se kosi sa mojim moralnim nacelima.Niko sa sigurnoscu nemoze da tvrdi pre odkopavanja tumula da su u njima i kosti pokojnika ili ne iako se u nacelu oni vode kao grobnice.Svaka uocena vizuelna promena na strukturi zemlje nemora uvek da znaci da je to ono nasta lici vec samo moze da pobudi zainteresovanost tragaca da malo podrobnije pregleda mesto a cime ce nego nekim metaldetektorom. I STA AKO DOBIJE NEKU POTVRDU...OSTAVICE TO NA MIRU JER MU LICI NA TUMUL !!! Po pitanju tumula imam jako malo iskustva i tek sam pocetnik po tom pitanju tako da vrlo rado njih prepustam starijim i iskusnijim kolegama kako pojedincima tako i grupama. A pravih tumula po mom misljenju u nasoj zemlji ima vrlo malo (mozda se varam) i oni po prirodi stvari nebudu tako mali da se nebi uocili..cak i sa pristojne udaljenosti.
MOGILE su po meni nesto sasvim drugo a vidim da ih ni sam nisi spomenuo. Nego se nesto pitam drugo-a tu sam temu hteo da postavim kao zasebnu celinu i nikako da stignem..."STA JE SA PIRAMIDAMA PO SRBIJI"pa i one spadaju po nekim ucenjima u zagrobne tvorevine ? Da ih ima to se zna a sto se jos uvek neistrazuju...e to bih voleo da znam?
I da zavrsim....evo spustam tu moju podignutu loptu na zemlju i neka radi ko sta radi "a tamo gde su prilozi to samo Bog zna" i nemora ..ali bas nemora niko da se trudi da odgonetne nekom nesto sto je nekad davno neko njima odgonetnuo...neka svoja saznanja ljubomorno cuvaju samo za sebe.
Odgovori
POzdrav duze grota
nemoj nikada simnjati da sam bilo sta osim tvoj prijatelj . Da nije tako ne bi pricali ono sto jesmo . Nikada ja nisam rekao da treba otici i iskopavati obelezeno groblje . MOlim te nadji to negde u mojim iskazima pa me prekori . Na mojoj slici je jasno vidljiv tumul . Ja sam JASNO rekao da ga nismo mi odradjivali jer da jesam bio bi odradjen .A ne ostavljen na pola . jer nisu znali sta da traze . Moram ti reci da nisam procitao tvoj odgovor do kraja jer smatram da nisi imao sta da mi kazes lose . Jer lose nisi sigurno mislio KAO NI JA  . DRUGOVI I BRACO , ovde imamo ljude koji nemaju nickove i koji se ne stide onoga sto kazu ili urade , JA SEBE SMATRAM JEDNIM OD NJIH . Sve sto sam do sada uradio ili napisao sluzi na cast onima koji me znaju ovako ili putem neta . Necu o sebi pricati jer nije u redu da ja pricam .Ali ne volim udvorice ili pokvarenjake (eh taj moj jezik ) koji jedva cekaju da se nesto otkrije pa da trce tamo . MA STA TO BILO . SRAM DA BUDE ONI KOJI ODU NA GROBLJE DA OBRCU LESEVE . Otici na tumul ili na rimsku grobnicu je nesto sasvim drugo , mislim da je to san nas svih a pogotovo naci nesto divno unutra .Moram podsetiti ostale clanove o cemu mi pricamo ovde . Za svaki dukat je prolivena necija krv tako da se manimo prazne demagogije i radimo ono sta smatramo ispravnim .
Odgovori
Ovo si slikao na mestu zvanom Durmis ako se ne varam.
Odgovori
Pozdrav indijana
Ja stvarno ne znam kako se zove ovo mesto. Mi smo isli drugim poslom i ovo je ispalo usput . Ta da je trebalo da slikamo ruku na KRASINOM PUTU pa su mi je drugovi pokazali . odmah sam rekao da nije nas rad , kao ni ono sto je bilo pokazano na drugim slikama . A da ti ne zna s slucajno ko su tpolaovici zbog kojih sam ja prozvan  Wink  ?
Odgovori
Zdrvo,Topalovici u Maratonci trce....... iskopavaju grobove i prodaju sanduke.Nemoj da nasedas na provokacije to odvlaci lepu temu u drugom pravcu.MESTO ME PODSECA NA JEDNU MOGILU NA KOJU SAM NALETEO PRE DESETAK DANA IZMEDJU GRADSNICE I DOBROG DOLA.
Odgovori
nije druze
ovo je drugi reon. ovo je u kamicko
Odgovori
(01-11-2012, 12:08 PM)mincic link Piše:POzdrav duze grota
nemoj nikada simnjati da sam bilo sta osim tvoj prijatelj . Da nije tako ne bi pricali ono sto jesmo . Nikada ja nisam rekao da treba otici i iskopavati obelezeno groblje . MOlim te nadji to negde u mojim iskazima pa me prekori . Na mojoj slici je jasno vidljiv tumul . Ja sam JASNO rekao da ga nismo mi odradjivali jer da jesam bio bi odradjen .A ne ostavljen na pola . jer nisu znali sta da traze . Moram ti reci da nisam procitao tvoj odgovor do kraja jer smatram da nisi imao sta da mi kazes lose . Jer lose nisi sigurno mislio KAO NI JA  . DRUGOVI I BRACO , ovde imamo ljude koji nemaju nickove i koji se ne stide onoga sto kazu ili urade , JA SEBE SMATRAM JEDNIM OD NJIH . Sve sto sam do sada uradio ili napisao sluzi na cast onima koji me znaju ovako ili putem neta . Necu o sebi pricati jer nije u redu da ja pricam .Ali ne volim udvorice ili pokvarenjake (eh taj moj jezik ) koji jedva cekaju da se nesto otkrije pa da trce tamo . MA STA TO BILO . SRAM DA BUDE ONI KOJI ODU NA GROBLJE DA OBRCU LESEVE . Otici na tumul ili na rimsku grobnicu je nesto sasvim drugo , mislim da je to san nas svih a pogotovo naci nesto divno unutra .Moram podsetiti ostale clanove o cemu mi pricamo ovde . Za svaki dukat je prolivena necija krv tako da se manimo prazne demagogije i radimo ono sta smatramo ispravnim .
Ja ne dajem puno komentara na ovome forumu jer mislim da je po neki put pametnije ponesto i precutati nego se praviti pametan i (biti mirodjija u svakoj corbi) a slazem se u potpunosti sa mincicem jedno je jedno a drugo je drugo, da sad ne ponavljam u celosti njegove reci. Lepo receno
Tumuli su jedno a grobovi su sasvim druga prica i verujem da malo ko bi ,,uradio,,neki grob
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 4 Gost(a)