Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
čemerikova poljana
Ako dodjem letos u crnu travu mozda ti i kazem ako nesto imas za rad mozda i radimo . Nikad se nezna
Odgovori
Dosad nisam pratio sta je na ovom mestu pisano o cemerikovoj poljani ali kako sam vieo da me je neko pomenuo u vezi sa ovim mestom osecam se prozvanim da i ja kazem koju.

Cemerikova poljana iz Kocinog plana je definitivno ona koja se nalazi iznad bolnice na Ozrenu . Poljana se zapravo nalazi na preslapu, prevoju ili kako ga lokalni mestani nazivaju  ,,preslos''. Preko ovog preslapa vodi put koji vodi iz Cucunjske reke u reku Gradasnicu. Postoji ili je postojalo ama bas sve sto je u planu opisano .Deo poljane se danas nalazi unutar bolnickog krugai to predstavlja problem npr.vir gde su bile crne zmije je zapravo jezerce pored kojeg je restoran. Vrtaca u kojoj je izvor koji ponire na njenom dnu je ociscena i pare su nadjene sasvim slucajno. Neko je bio sarkastican u vezi sa brojem ostava i kolicinom blaga koje je ostavljeno . Moram da priznam da sam i ja mislio da se radi o preterivanju  ali su me price mestana uverile da je ono sto je u planu opisano 100% tacno . Blago su, kao sto sam vec vise puta o tome pisao, pronasli sami mestani . Ono je u najvecem broju slucaja bilo prakticno na izvolte.Npr. u vecini slucaja bilo je dovoljno podici omanji kamen i ispod njega bi se nasla gomila novcica. Uglavnom se radilo o bakru i srebru ali je bilo i srecnika koji su nabasali ,ni krivi ni duzni na finu gomilu zlatnika.Najvise ostava je bilo oko samog Cucunja sto je i logicno jer je bilo vrlo nezgodno vuci toliko blago uz planinu.
Odgovori
Razumem da je idealno da Cemerikova poljana bude skroviste...Ali je taj prostor bio zborno mesto istorijskog okupljanja hajduka sa sirokog podrucja...Tom prilikom kategoricno je receno da je cilj napada na karavane I sakupljanja blaga iskljucivo finansiranje rata za oslobodjenje od Turaka...Polozene su stroge zakletve...
Odgovori
A da se na tom mestu nije odrzao mozda i glavi zbor, treba da se okupilo 70 hajduka i da su tu neko drvece posadili Smile
Odgovori
Eto malo svetla u ovoj temi I iz drugog ugla.Slazemo se da je na Cemerikovoj poljani odrzan Glavni hajducki zbor.A to drvo sto je posadjeno da pravi hladovinu-pustilo korenje u pecinu !
Odgovori
bravo plandzijaa
ovako stoje stvari
nije izvadjeno slucajno
nego je jedan profesor imao original planove
koji su pronadjeni u selu josanica u crkvi ispod oltara
ta ekipa je odradila i jos neka mesta.
bila su tri plana za 2 se zna desu a treci ne...
Odgovori
Ovako , ti planovi (originali) iz crkvice  su najverovatnije kod potomaka  coveka koji ih je ukrao od nalazaca . Iako su vezani za Kocu oni su nastali nakon njegove tragicne smrti i nemaju nikakve veze sa Cemerikom poljanom . Ja sam uspeo da dodjem do prepisa od  jednog iz te druzine a nesto sam i sam zapisao prema secanju . Ni jednu jedinu rec iz tih spisa nisam napisao ni na ovom niti na bilo kojem drugom forumu . Jos uvek se nije pojavio neko ko je trazio neko mesto koje je u tim spisima opisano pa prema tome mogu da zkljucim da spisi nisu u opticaju . Sem nekoliko grobova koje je tesko pronaci gotova sva mesta su ociscena .
Odgovori

Soko banja, cemerikova livada na potkapinu pise cuma ih ubila..........
Odgovori
kolko sam ja cuo od starijih tragaca
pravi pavlov kladanac je unisten jos 30 godina kada je pravljena bolnica na ozrenu
da je ostao u temeljima bolnice
a voda sprovedena u drenazu bolnice
Odgovori
(23-05-2016, 01:21 AM)seki80 link Piše: kolko sam ja cuo od starijih tragaca
pravi pavlov kladanac je unisten jos 30 godina kada je pravljena....
Nisam potpuno siguran da li su u pravu. Pavlov kladenac bi trebao da se nalazi na specifičnoj poziciji sobzirom da ga sunce greje samo u podne i to leti. Dakle traži se mesto koje se nalazi u kakvom kanjonu ili kako bi neki rekli ridu.
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 3 Gost(a)