Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dzamija i 12 česama...
U jednom selu  davno je bila dzamija,koja je datirala jos od ranog vremena kada su turci boravili na nasim prostorima,dzamija je ispred tako reci u "dvoristu" imala u nizu dvanaest razlicitih izvora na kojima su bile uradjene cesme,navodno je svaki izvor lecio odredjene razlicite bolesti,i mnogi ljudi su dolazili u nadi da se izlece......posle pada  i prognanstva turaka dzamija je srusena gotovo do temelja i samo je ostavljen jedan izvor koji je na istom mestu i dan danas i sluzi iskljucivo za napajanje stoke a ostali su zatrpani zemljom i krsom od srusene dzamije....pre cetiri godine dolazili su nekakvi muslimani ili bosnjaci-kako hoces po prici na oko ugledni ljudi,i raspitivali se kod jednog mestanina o lokaciji te stare dzamije,i kako su njemu rekli dobijali su veliki novac od turcina koji je dosao u kontakt sa njima ako je pronadju,mestanin im je odgovorio da dzamija nikada u njihovom selu nije postajala i uputio ih je pet kilometara nize od tog mesta sa pricom da je cuo da je nekada na tom nekom drugom mestu bila takva dzamija....do danas to mesto niko nije pretrazivao(provereno) a selom kruze price da je pri povlacenju turaka tu negde zakopano "blago" ali nikada niko nije pokusava da pronadje od seljana jer su smatrali da ce ih snaci nekakvo prokletstvo jer su valjda ti izvori mnogima pomagali.

Odgovori
Obnavljamo cesme a dzamiju necemo Smile

E a zasto 12?
Pa evo zasto:
svaka cesma je mesec a dzamija simbolicno predstavlja Sunce sto opet govori dalje...ali to je vec za drugu temu a en ovde...
kazem: obnavljamo cesme....

marsovac
Odgovori
I u Krusevcu je bila velika dzamija i mnogo cesama...
Odgovori
Imam Slusnato Za  GRAD PODZEMNI  IMA SIV GRAD I  MRTVACI GRAD  JA NEZNAM DALI JE TACAN AKO IMA NEKOJ SLUSNATO  ZA OVA  NEKA PISER I JA DAJLE KE DODADAM USTE POZ
Odgovori
Pa ne znam bas za ovu dzamiju,ali od malih nogu imam slusano price da kada se pravi dzamija ispod nje se zakopa zlata otprilike koliko je i ona kostala za da moze lako ponovo da se izgradi ako bude porusena.To zlato je iskljucivo za tu namjenu,pa sad vi dalje sami izvucite zakljucke.   
Pozdrav

Odgovori
Naravno da svaka dzamija ima dali cesmu, fontanu ili neki drugi oblik dovoda vode, a radi obrednog pranja tzv. abdest. To sto ima dvanaest izvora je vjerovatno slucajnost, nevidim neku tajnu vezu ili nesto u fazonu dvanaest mjeseci i sunca, posto je po Kuranu zabranjen svaki vid astrologije i slicnog povezivanja. Ako bi se povezivalo, onda je logicnije 12. plmena ili slicno. U temelju svake dzamije se nadje nesto zlata, ali to nije neka znacajnija kolicina, vec mozda jedan dukat ili neki poseban tespih. Mnogo je legendi o blagu u blizini porusenih vjerskih objekata, sto ima i podrsku cinjenica i ranijih nalaza. Posebno u blizini dzamija, jer su oko dzamija nicale mahale. Mahale su gusto nabijene kuce u blizini dzamija, kao centra desavanja.
Odgovori
zanimljivo
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 7 Gost(a)