Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BUNAR I ZLATNO ZVONO
Poštovane kolege dali je neko od vas čuo priču ili još bolje dali neko ima pisaniju o bunaru u koji je bačeno zlatno zvono. Lokacija bunara me ne zanima,interesuje me priča o zvonu i razlog zbog čega nastaju problemi prilikom pokušaja vadjenja istog.
Odgovori
Zbog tezine.Ako je prosecne velicine tezina mu je ogromna jer je tezina kubnog decimetra (litra)zlata oko 19.3 kg.
Odgovori
Pozdrav Plandžija! Imaš li neku informaciju ili pisaniju o ovom zvonu lokacija je sa zapadne strane Jastrebca.
Odgovori
Ima prica kod Sjenice, u mestu Stavalj blizu grckog bunara da je u njemu baceno zlatno zvono. Bunar pokriven plocom velicine 2m sa 1m na sredini kockasta rupa. Kopato prije god dana ali policija primetila i ljudi pobegli, digla se frka. Dalje nista nije nadjeno .
Odgovori
У Парамуну налазио се манастир Св. Параона по коме је и село добило име. Турци су спалили овај манастир где и дан данас леже остаци ове светиње. Према легенди у манастиру се налазило златно звоно које је према некима закопано у бунару, однесено у манастир Ћелије или украдено.
У старом веку, на месту данашњег Парамуна, налазио се римски град. Град је већим делом порушен. Био је смештен на локалитету Главица у речној окуци. За ово место је везана још једна легенда. Мештани овог села верују да је у близини гробља закопан дубоко под земљом један римски ратник са много златног накита. На овом локалитету су пронађене бројне римске ствари. Од керамике па до новчића.
Odgovori
Evo jedne informacije koja može biti korisna a dobivena od starih i iskusnih tragača. Prilikom velike seobe Srba u 17.veku dosta stvari koje nisu mogle biti ponete iz crkava i manastira bačene su u obližnje bunare. E,sad mene ovo što interesuje je dali pored težine koju spominje Plandžija i mogućeg nedostatka kiseonika postoji još nešto što bi moglo da ometa vadjenje ovog zvona.
Odgovori
U blizini Novog brda pored sela koje nosi naziv carevac kruzi legenda o bunaru u koji je bacen zlatono zvono inakon toga zatvoren kamenom koji su nosili 30 coveka tacna lokacija se ne zna ali se pretopstavlja da je u ataru tog sela pored livade gde je nekada bio vocnjak
Odgovori
Postoje mnogi bunari gde imaju razne dragocenosti i ulazi u podzemne prostorije.
Odgovori
Veliki poz svima citam i malo razmislam BUNAR dosta se spominje  i malo hocu da vam pomognem za BUNAR za mali sta u zapludi ali i za malo ste dobri trasite ali dali znate kako treba da izgleda BUNAR  avo po moje zabludi trasite ali neznate tacno je    BUNAR  VLES  ALI TREBA DA JE SESTO AGOLNIG I STEPENIKA  IMA TO JE JE TACNO ALI TREBA  DA GA NACES A NE SAMO DA SLUSAS I ZITAS KLUC I VELIKI POZ    POP MARTIN HIMOVIC  KLUC
Odgovori
Vidi Himovichu mene u ovoj temi zanima kako rešiti problem vadjenja ovog zvona jer problem postoji i to gadan i bilo je nastradalih u dosadašnjim pokusajima. Što se tiče ulaza u podzemne prostorije iz bunara imam nekoliko opisa za iste ali ovaj bunar o kome ja pišem nema veze sa ulazom u iste iako se nalazi u blizini(relativnoj) jedne od najvećih magaza(ako ne i najvecoj) u Srbiji.
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 2 Gost(a)