Jos mi je zanimjivije izmestanje pruge iz centra Nisa na perfiferiju ...zlatna groznica ne jenjava,cak bi i voleo da pod velom drzave pronadju to zlato pa da Srbijicu izvade iz ,blago receno govna,ali avaj....svi znaju za onu dobro " Ne daj Boze da se Srbi sloze",a valjda ce se to desiti jednog dana pa da osvane vest da je umesto tracanskih kocija pronadjena "odredjena" kolicina dragocenosti iz doba "nekoga"....pusti snovi i zelja a opet
Sto se tice knige branko77 ako si iz Nisa,posudi da je procitam
Ostavi mi broj telefona na PP da se dogovorimo kada i gde u Nisu da Ti pozajmim knjigu.
Inace, knjiga * Carigradski drum * se moze naruciti preko Interneta kod Internet knjizare WWWDOBRA-KNJIGA.COM cena je 703 dinara.
Knjiga se moze kupiti u Nisu, u centru grada, u ulicnoj knjizari ispred Trznog centra Kalca , Obrenoviceva ulica kod Telenora, cena je 500 dinara.
Otkako je Marko Kraljevic orao carske drumove na Koridoru 10 nema zatisja.
U Skupstini opstine Bela Palanka raspravljalo se o novoj pojavi, da devojke masovno napustaju ovaj siromasni kraj i udaju se za Grke, gradjevinske radnike na Carigradskom putu. Cak se i udate zene razvode i idu u toplije juzne krajeve u potrazi za boljim zivotom. To, medjutim, stvara neocekivane probleme.
Nase cure, * od zlata jabuke*, znaju ko ima pare i more, pa koriste priliku.
A i Grci imaju osecaj za lepotu. Cak tri lepotice iz Bele Palanke birane su svojevremeno za mis Jugoslavije.
A jedna od tih misica je , verovali ili ne, *ptica istog perja*, tragac za skrivenim blagom !
More te cure iz Belu Palanku i nesu lose moj kum se ozenio za jednu ,em fina,tiha,domacica i lepa mislim nebi se ni ja bunio za jednu takvu ali nesam bil te srece tako da si trpim moju Gurgusovacku rospiju ;D
Rimljanin docuvam si ja ali ovo moje rzi na sve zivo i mene ujede za ruku a ja ga hranim...sta ces nije nista kasvetno izaslo iz svrljiske planine a da je zenskog roda ali ako oces ti posaljem ovo moje pa vidi kako ce prodjes ? ;D
Povodom diskusije o Mecjoj rupi kod Pirkovca, evo sta o Mecjoj duvki pise na strani 90-91. knjige Carigradski drum :
" Zorom krenusmo Carigradskim drumom prema Dragomanu. Turcin je vodio sa sobom dve sredovecne zene i petoro dece sve jedno drugom do uha. Vodili smo pet konja i jedna volovska kola u kojima su bili zena i deca. Cim izadjosmo iz Pirota,Turcin nas upita da li znamo neki paralelan put sa drumom kojim bismo se lakse kretali. Iako nismo znali, odgovorismo potvrdno. Podjosmo levo od druma prema reci Nisavi. Udjosmo u nekakav vrbak. Tada jedna zena poce nesto da govori Turcinu. On naredi i mi stadosmo. Zena sidje sa kola i odvede dete u vrbak. Turcin izvadi lulu pa poce da je puni duvanom. Tog momenta Radonja i ja skocismo i uhvatismo Turcina za ruke, a ja mu kuburu prislonih uz celo.
Gde ti je oruzje?-upitah uplasenog Turcina.
-Na prv...prvom.Prv...om ko...nju-poce da zamuckuje.
Radonja pritrca i sa samara skide pusku i kuburu. Deca pisnuse u kolima. Zene polegase na zemlju i na njihovom jeziku stadose da nas mole. Nastade pisak i zapomaganje. Radonja na brzinu pretrese kola i nadje drvenu kutiju okovanu gvozdjem, protrese je i unutra zazvecase novci. Kakvi su bili, nismo znali. Na brzinu parcetom konopca privezasmo Turcina za tocak od kola, a sa prva dva konja skinusmo tovar , pojahasmo ih i galopom pojurismo prema Mirlovoj cuki. Dugo smo jahali i kad udjosmo u sumu stadosmo. Konji su bili zapenili. Privezasmo ih za zbun, a Radonja otvori kutiju u kojoj je bilo dosta nakita od srebra i zlata i pet kesa sa dukatima. Obradovasmo se dobrom plenu. Tada rekoh Radonji pokazujuci mu na pusku i kuburu :
-Neces vise ici sa sekirom.
On se samo nasmeja na ove reci. Dok smo isli ka selu pricali smo gde da sakrijemo plen. Radonja predlozi da ga sakrijemo u jednoj omanjoj pecini blizu Mecije duvke, ispod same Mirlove cuke. Tako i ucinismo. Leto smo proveli u selu. Te godine smo jos jednom isli u Pirot negde ispred Mitrovdana. Tada sam cuo da su mog prijatelja, pop Stanka Nedeljkovica Turci po izdatom fermanu pogubili, jer su ga oglasili za vodju nekakve pobune u Pirotu. I u ovoj pljacki smo dobro prosli. Plen smo opet sakrili u onoj pecini. "