carigradski drum - Oblik za Štampu +- Forum skriveno blago - zakopano blago (https://www.skrivenoblago.com/forum) +-- Forum: Zakopano blago u Sbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Bugaskoj (https://www.skrivenoblago.com/forum/forum-4.html) +--- Forum: Sve o zakopanom blagu, literatura, karte, snimci ... (https://www.skrivenoblago.com/forum/forum-39.html) +--- Tema: carigradski drum (/thread-1717.html) |
carigradski drum - zivkovic.branimir@yahoo.c - 12-05-2013 1. Citiram * BUGARSKI PLAN X-10. Nadji blizanca pa odi na Carevo korito. Deset koraka od korita na severu ima kamen. Ispod kamena ima nevidjena blaga. Pre kopanja mora nekoliko kapi krvi od blizanca da kane, jer je blago prokleto. Kada se prolije krv, zapali svecu, prekadi tamjanom i onda kopaj. Ovako si skinuo prokletstvo sa blaga. Trosi ga koliko istes. * 2. Trazena Cemerikina livada se pozicionira ovako Citiram. * Jedva smo se premorenim konjima uspeli uz kozju stazu na Smrdan. Velika livada na Smrdanu sa sitnom klekom i cemerikom je odisala svezinom i mirnocom okruzena bukovom sumom. Sa zapadne strane su livadu stitile okomite stene. Kroz sveze jutro se u daljini sa smrdanske litice kao na dlanu videla niska kotlina. Martin pridje i stade da gleda svoju cerku. Jova je stao na samu ivicu livade i gledao ispod sebe gde se njegovo selo Sifonija scucurilo i mirno zivelo, daleko od vucjeg zivota sveta u kome zivimo. * 3. Citiram * Odlucismo da odemo na Kunovicu planinu na Smrdan. Jesen je vec ovladala planinom. Krili smo se u onoj Terzijinoj pecini gde je bio isklesao iglu, konac i naprstak. Jova je silazio u Sifoniju i donosio nam hranu. Odlucismo da Martin, Terzija i ja sidjemo do manastira i vidimo sta je sa * 4. Rec je o knjizi *Carigradski drum* koja je nedavno izasla iz stampe, a nasi radoznali hobisti vec cesljaju *bisere* iz sadrzaja. Pisac je Bratislav Petrovic (52), rodjen u Sljivoviku kod Bele Palanke, dugogodisnji radnik MUPa Srbije. Autor je i duhovit, citiram * Jeste li culi za popa Martina ? Ne. A u kojoj crkvi sluzi ? Odg: carigradski drum - zivkovic.branimir@yahoo.c - 12-05-2013 5. Citiram * Culo se da smo Kunovicu planinu napunili blagom. Pominjali su se razni tovari blaga. Neverovatno. Martin se doseti i jednog dana mi rece : Lazo, pisi na kozama lazne planove. Sto, pitam ga ja. Neka ih imamo kod sebe jer gladnih kurjaka oko nas je mnogo. Kad se nadjemo u neprilici, davacemo ih. Mogu glave da nam sacuvaju. I tako ja nacinim o svim magazama po nekoliko laznih planova. * 6. Citiram * Koze sa ucrtanim pravim planovima smo sakrili u pecini odmah iznad crkve u Jelasnici gde je pop Martin imao svoju magazu. Na pecini smo bili jos pre toga isklesali jedan krst, kantar i ralo. To nam je osmislio Terzija. I to je znacilo : Za Boga i casni krst pravoslavlja. Merite pokolenja da li smo bili u pravu ili smo opravdano cinili zlocine. A ako vam je do nasih magaza, kopajte, kopajte i samo kopajte. Ako ih ne nadjete, bar nece korov nici tamo gde kopate. * Odg: carigradski drum - zivkovic.branimir@yahoo.c - 13-05-2013 7. Citiram * Radonja otvori kutiju u kojoj je bilo dosta nakita od srebra i zlata i pet kesa sa dukatima. Obradovasmo se dobrom plenu. Dok smo isli ka selu pricali smo gde da sakrijemo plen. Radonja predlozi da ga sakrijemo u jednoj omanjoj pecini blizu Mecije duvke, ispod same Mirlove cuke. Tako i ucinismo.* 8. Tesko je poverovati da se okoreli policijski inspektor i lepa mlada monahinja penju nocu od manastira u Sicevackoj klisuri do pecine na brdu Kusaca da bi ispitali ko je aktivirao eksploziv u pecini. 9. Kad je predosetio smrt pop Martin je odlucio da originalne planove pokloni cerki Zlati udatoj u Becu za austrijskog oficira. Citiram * Do tada joj nisam pokazivao kozne planove na kojim smo ucrtali tacan opis nasih magaza. Uzeo sam planove i dao sam joj. Zlato, ovo je poslednja zelja tvog oca, pop Martina. Tu su ucrtane sve magaze na Kunovici planini. Dajem ti ih. Meni ne trebaju. Neka tvoja deca imaju vajde od njih ako mi nismo imali. Ona ih uze u ruke ne gledajuci ih uopste. Okrenu se prema kaminu i baci ih u vatru. U salonu se oseti miris gorelih ovcijih koza. Plamen ih je gutao. * Odg: carigradski drum - Shema - 23-05-2013 Vrlo umna zapazanja prijatelju ,ali predpostavljam da i orginali i kopije su imali duplikate.Mene vise zabrinjava nacin na koji su pisali jer svaka recenica ima dvosmisleno znacenje a pola toga je asocijacija koju samo umni ljudi mogu da tumace. Odg: carigradski drum - zivkovic.branimir@yahoo.c - 24-05-2013 Tumacenja su razlicita u zavisnosti od okolnosti i znanja. Ometaju ih i lazne mape, duplikati, konkurencija. Cak se namerno pisu fals knjige koje prave dodatnu zbrku i navode na pogresne zakljucke. Tesko je naci put do dragocenosti. Forum ga olaksava, moze pomoci. Plasira dobru ideju, na primer, da tragac treba da razmislja u stilu ostavioca blaga iz proslosti. Od koristi moze biti i citanje izmedju redova, ono sto je pisac hteo da kaze, ali je smatrao da nije zgodno da to ucini direktno. Ako je zlato ostavljeno u Beloj Palanci, dzabe ce istrazivati u Smederevskoj, Backoj, Krivoj ili Brzoj. Trijumfuje samo ISTINA. Odg: carigradski drum - Timakumminus - 26-05-2013 Za mene je istina samo ta da nas ima mnogo a blaga malo ko nadje neka mu sa srecom Odg: carigradski drum - zivkovic.branimir@yahoo.c - 26-05-2013 Zaista nas ima puno. U selu koje dobro poznajem otvoreno sam razgovarao, skoro svi su tragaci, ukljucujuci i dosta zena, ili bar znaju price, legende i zanimljive lokalitete koje su mi i pokazivali. Sretao sam i fanatike, rekreativce, radoznalce, pricalice, teoreticare. kopace, planinare i strucnjake u trendu sa skenerima i detektorima. Ima nas mnogo, ali nisu svi aduti ! Ne slazem se da ima malo dragocenosti. U knjizi koju sam jednom imao priliku da je prelistam navedeni su nazivi preko stotinu sela Istocne Srbije u kojima postoje sokrovista. Iznenadio si me tvrdnjom da ima malo blaga. Zar Ti tako da kazes, a ekspert si za izgubljeno basnoslovno zlato Rima. Steta je sto se najveci forum nicim izazvan ogranicio na Balkan. U godisnjici Milanskog edikta pravo je vreme da zablistas. Predlazem Ti da pronadjes ortaka, TimmakumPLUSA, pa da pokrijete celu Timocku Krajinu. Malo se salim, ali da prevazidjes guzvu sto nas mnogo ima, i krizu sto je blaga malo, moras biti nepopravljivi OPTIMISTA. Odg: carigradski drum - Timakumminus - 26-05-2013 To sto sam reko da ima malo vise sam hteo da malo ljude oteram u druge krajeve jer iskreno nemoze covek vise ni sam da traga po brda a da ne naidje na kolege koji slucajno tu setaju i razledaju prirodu slazem se da ima i previse jos ne nadjenog samo je problem taj sto mnogi jure znakove i planove a tu je propast via militaris je kao zlatna zila samo treba da se prati naravno i da se cita a da trazim kao lud to radim samo sto mnogo prelazim a jos vise ima da se predje dok se dodje do lokacije ..... Rim je spas za hajducko malo teze jer dosta su oni sami povadili bar je to moje misljenje jer mnogi iz moj kraj jure hajducko i ne nadju ga nikada....ili bolje da kazem mlatne neko naso je taj i taj cim vide da mu je krenulo naglo na bolje ......ko malo samo cita vise rimske literature shvatice da je nasa zemlja puna istorije....samo treba da se cita a ne da se.....poz kolega i samo nastavi da se salis ubijes monotoniju Odg: carigradski drum - zivkovic.branimir@yahoo.c - 27-05-2013 Sreca je kad se naidje na kolegu.To kazem jer mi se dogadjalo da kad pojdem sa izlaskom Sunca za mnom hitro krene tip koga nista ne sme iznenaditi jer radnim danima nosi plavu uniformu, pa se posle podne sretnemo kao slucajno pri vrhu planine. Sto se tice udaljenosti lokacija onomad u replici zakljucismo da ima cicino i na svom bunjistu, ceka da ga neko otkrije. VIA MILITARIS se prati non stop. Utanaceno je da za sest godina bude pojacana pratnja. Zeleznicka pruga iz juznog dela Nisa, Palilule, premestice se u severni deo, Pantalej, da bi se u gradu rasteretio saobracaj. Nekome nista nije jasno jer misli da je to presipanje iz supljeg u prazno, a nekome je sve jasno jer ce nova trasa ici rimskim putem via militaris preko Ploca. Zlatna zila je zlatna groznica i to na svim nivoima ! Filigranski si zapazio da je nasa zemlja puna istorije. Tacka. Ipak, jos nije sve *otislo u istoriju*, jos ima *rebusa* koje treba resiti. Srecno ! Odg: carigradski drum - Timakumminus - 27-05-2013 Ja predlazem staru srpsku metodu za resavanje rebusa ...kafana msilim da niko nece se ljuti |