Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
nemacko zlato
pre nekoliko dana sam cuo legendu o nemackom zlatu u polugama (oko 7 sanduka) kojima se gubi svaki trag u svrljiskim planinama za vreme drugog svetskog rata.... ima li neko ko je cuo ovu pricu i koliko je tacna?
Odgovori
Kad su se Nemci povlacili iz Bora sa sobom su poneli i izvesnu kolicinu zlatnih poluga koje do tada nisu stigli da prebace u Nemacku. Negde oko sela Lukova put im prepreci neka partizanska jedinica a kako su im Rusi bili za petama oni odluce da te poluge zakopaju . Oficiri narede vojnicima da iskopaju dve rupe dosta daleko jednu od druge . U jednu(koja je bila na skrovitom mestu) sakriju poluge a u drugu(koja je bila blizu puta) sahrane 4 svoja druga koja su poginula u borbi s partizanima.
Ovo je prica bivseg nemackog oficira koji je neposredno nakon ove akcije bio ranjen od ruske granate i ostao je bez obe noge .Ovo ranjavanje mu je spaslo zivot jer je bio hitno evakuisan u Despotovac a odatle dalje za Beograd pa za Nemacku .Tri vojnika i jedan oficir koji su takodje ucestvovali u ovoj akciji nikad se nisu vratili kuci . Pricu sam cuo od jednog gastarbajtera a on se kleo da mu je ispricao licno taj invalid -bivsi oficir .Taj gastarbajter se dugo muvao po Lukovu i raspitivao da li neko zna gde su bili zakopani ti Nemci jer je to jedini orijentir da bi se doslo do ovih poluga.
Ako neko od clanova ima neku informaciju o nekom nemackom grobu u siroj okolini Lukova nek se javi a ja znam pravac gde dalje treba traziti. Pozdrav.
Odgovori
ja nisam bas iz tog kraja,nego me zanimalo da li je ovo istina ili samo jos "jedna prica" o zlatnim polugama koje su nemci zakopali u svrljiske planine....moja prica koju sam cuo je ista kao sto si napisao.... hvala na odgovoru.pozzz
Odgovori
pozdrav ljudi, ja sam cuo istu tu pricu i mogu da je potvrdim ali ima jos nesto nemci su zauzeli u to vreme bor da bi proizvodili municiju i naravno koristili prugu , naravno gde je bakar tu ima i zlata pa su oni poneli neke poluge iz bora verovatno za beograd rekao bih a partizani to culi i minirali most na timoku izmedju knjazevca i svrljiga naravno to je odletelo u vazduh i secate se nekadasnjeg partizanskog filma "bitka za juznu prugu " ima jos uvek zivih svedoka, prosle ili preprosle godine dosli nemci navodno da osmatraju prirodne lepote ,trazili nesto u klisuri ? dali su znali neku polaznu tacku pa verovatno a sta su nasli ko to zna .pozdrav .
Odgovori
ja se izvinjavam zaboravi da kazem znao sam nemacki grob na bare to je zaravan iznad lukova to je sada puno borove sumei nemo se ljutite
Odgovori
Posto sam okolina Despotovca a prica se cula kod nas jedino lokacija ne odgovara. Iznad manastira Gornjaka u Gornjackoj klisuri postoji niz tunela sa lepo ozidanim svodovima izvedjenom ventilacijom i odvodom vode koja se pojavljuje u tunelima-kuda sve vode i sta kriju iza betonom zatvorenih okana sa kojima se ukrstaju pitanje je. Poenta je u tome sto niko ne pamti niti svrhu niti ko je radio to sve a pripisuju nemcima nekoj kompoziciji koja je vozila zlato i prica se da je deo kompozicije tj neki vagon tu ostavljen i da je miniran prilaz njemu. Kad se dolazi iz pravca Setonja preko mosta Mlave poznaje se trasa pruge i moze se pratiti do jako blizu samog manastira sto donekle potvrdjuje celu pricu jer pruga vise ne postoji.Sve je to na putu Pozarevac-Zagubica
Odgovori
U prici koju sam ja cuo poluge su prevozene kamionom i bilo ih je svega desetak.Oficiri i vojnici koji su ih prevozili nisu bili pripadnici vermahta vec neke specijalne jedinice koja je bila zaduzena za eksploataciju prirodnih bogatstava u okupiranim zemljama. Lukovo je u opstini Boljevac i tu treba traziti taj nemacki grob .Moguce je da u nekim arhivama ,Nemackim ili nasim ,postoji neka evidencija o mestima u Srbiji gde se nalaze nemacki grobovi.Ja sam trazio na internetu ali nisam nista nasao ali mozda neko od vas bude bolje srece.
Sto se tice tih poluga u svrljiskom kraju ja za to do sad nisam cuo. Znam za pricu o nekom tunelu na pruzi Paracin -Zajecar u kojem je navodno zartpan pun vagon zlatnih poluga ali mislim da tu nema mnogo istine.
U vezi juzne pruge .To je pruga koja ide dolinom juzne morave a ne Zajecar -Nis. A i zasto bi zlato transportovali naokolo preko Nisa kad je postojala pruga uskog koloseka prema Paracinu.
Odgovori
Koliko sam ja cuo za ovaj slucaj mogu reci da je istina.Radi za mesto izmegju sela Metovnica i Gamzigrada pored timoka.Tu su shvabe nabrzaka u neku rupu samo napustali sve sto su nosili sa sobom,verovatno nisu imali vise vremena da prave drugo skloniste vec u neku rupu u stenu koja im se nasla kao prirodno skloniste natrpali svoj plen.
Eto ja toliko znam mozda nekome pomogne ova informacija ,ako se potvrdi da je tacno ,ko ih nage nadam se da ce castiti.Srecno.
Odgovori
Znam o kojoj se rupi radi i koliko ja znam to je uzeto, mada sam nisam proverio m-detektorom. Tu je blizu i tunel kroz koji je voz prolazio, ali i tamo je sve prekopano.
Odgovori
Bila je jedna emisija predprosle godine ako se ne varam na tadasnjoj FOX televiziji pod nazivom OLOVNE PRICE i kako se secam bilo je par prica koje se podudaraju sa ovim.Trazio sam tu emisiju ali nisam mogao da nadjem.Ako neko nadje neka izbaci link.
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 6 Gost(a)