Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Anticki lokalitet na Suvoj Planini
Mislim da sam i ja sa prijateljima naisao na neke rudnike malo juznije , tacnije na otvor za ventilaciju.
Interesuje me da li su u stara vremena stavljali i kroz ventilaciju neke zamke i koliko je bezbedno da se spusta kroz njih.
ko ima iskustva neka prica ...
Odgovori
Pozdrav za Germanicusa i ostale clanove.
Sta reci sem hvala na informacijama i svemu sto si podelio.
Vidis mnogo ljudi zna neka mesta u unutrasnjosti Srbije ali usled nedostayka iskustva i zelje to ostane netaknuto (nekad je mozda i bolje tako). Ali iz pomoc recimo tvojeg iskustva mozda se neko odluci da udje negde u njegovoj okolini. Stoga, ako imas vremena mogao bi da napises o samoj proceduri ulaska i daljem nacinu da bi se sprecio neki nezeljeni dogadjaj, obrusavanje etc..
Acar ja sam misljenja da je najveca zamka vreme koje je proslo od napustanja rudnika i samim tim nesigurnost zidova i bezbednost ulaska.
Pozdrav
Odgovori
Pozdrav Acar , Bravorauch i svim ucesnicima ovog foruma

Iz komentara vidim da ima jos slicnih nalaza u Srbiji pa ekipama mozda bude ovaj forum veoma znacajan po pitanju daljeg traganja i istrage u ovakvim rudarskim tunelima . Ne bih nikom preporucio ulazak bez zastitne opreme , prikazacu dole na slikama , ekipa dobro uvezbana jer ovde nikakav ulaz pojedinacno nije preporucljiv , nama je prvim ulaskom posle predjenih stotinak metara pao deo svoda i srecom bez posledica po ljudstvo , maksimalan timski rad , nikakva buka ili cak glasan razgovor , eho moze da izazove rusenje svodova , plafona , najopasnije je ako nema ventilacije , podzemni gasovi dovode do ugusenja , nikakva panika po ljudstvo , naleteli smo na sok iznenadjenje , par ljudskih kostura u jednom bocnom oknu nezna se iz kog perioda . Prikazacu na sledecim fotografijama , zastitna oprema , slika zatvorenog ventilacionog otvora gde smo procistili i usli njime na dubinu od ca 12m , jedva da se provuce covek (ovde treba imati i srce u junaka ) , slika zatvorenog ulaza slikano sa unutrasnje strane , Germanicus

Priloženih Datoteka Izvedena sličica(e)

Odgovori
Zanimljivi nalazi / Odg: Anticki lokalitet na Suvoj Planini
« Последна порака Germanicus на денес во 06:27:11 am »
Veliki pozzdrav za Mincica , Himovicha , Bravoraucha , Derbendjiju i ostale ucesnike ovog foruma

Ovaj rudnik nalazi se na Suvoj planini , nasa ekipa je prva usla mozda preko jednog milenijuma niko nije ulazio , nema drugih tragova , zatvoren je u vreme vizantije odnosno povlacenjem vizantije pred invazijom bugara na ove predele , nadjen na osnovu pisanog dokumenta na pergamentu i solidnom tehnikom . Ovo bocno su zidovi zidani recnim kamenom bez maltera , rad poznatih rudara sasa ili saxa , sirok je oko 7 m a visina je ca 2,8 m ima duzinu ni sami neznamo gde je kraj , vrsena je eksploatacija plemenitih metala , srebra , zlata , a kasnije je najverovatnije glavni koridor ovako uredjen da njime moze i konjica da prodje , verovatno premestanje vojske od jednog lokaliteta do drugog . Imamo jos jedan nalaz slican ovome u Bugarskoj , rad skoro isti , znaci da je tradicija u rudarstvu sasa ovakav nacin eksploatacije , pa je moguce da ih ima jos slicnih kao sto vi rekoste u okolini Pirota , u jednom bocnom oknu koje je bilo zamaskirano ovakvim zidom od glavnog koridora pronadjen je celokupni rudarski alat i kolica za izvlacenje materijala , ostavili smo ga mozda bude restaurirano i izlozeno u nekom muzeju . Nama je bio cilj drugo , i to smo nasli najzad ,jer je celo okno bilo zatvoreno nasutim materijalom , ovo je prvi nalaz nadjen originalnim planom , radilo se dugo , veoma bezbedno , svodovi su maksimalno osigurani zbog obrusavanja , kiseonik doveden itd .

Himovich , ovde nije bilo hajduka , nema nikakvih tragova iz tog perioda , mi smo svi zadovoljni radom , sve je iz perioda vizantije , Germanicus

POZDRAV GERMANICUS TACNO HAJDUKA U TOG PERIODA NISU BILI ALI SAD SU TACNO TAMO U TAJ ORGINAL TUNELIMA ONI SU KASNO TO OTKRILI I ZATO JE SVE OVO ZABLUDI VERUJ PRIJATEL VIDIM I CITAM TVOJE KOMENTARI ODLINI SU SAMO DA ZNAS SAD JE POP MARTIN I LEGENA ONI SU SVE MARKIRALI I PECINU ULAZI SVE JE SAD ZATVORENO I TESKO DA GI NACE NEKO POZ OD HIMOVIC
Odgovori
Pozdrav svima,

Germanicus svaka tebi cast, ja do sad nisam jos naisao na nesto poput ovoga i iskren da budem prizeljkujem to. Ostavicu po strani sta moze biti unutru i da li ce nesto biti, iskreno to mi je na drugom mestu. Na prvom mestu mi je avantura, kazes treba srce u junaka, pa to je ono sto ja nazivam adrenalin, uzbudjenje to mi je ipak na prvom mestu.
Jasno je da sama procedura mora da se izvede obazrivo i pazljivo da ne bi doslo do nekih ozbiljnih posledica.
Stvarno fenomenalno. Ja bih bio zadovoljan samo da udjem tu gde si ti bio, bez obzira sto recimo nema nicega vise. Isao bi samo da se provedem Big Grin, ko razume shvatice.

Odgovori
Nije bas sve kao sto ovde pise....fali tu mnogoooooooooooooooooo :Smile
Odgovori
Marsovac....kolega...ne da fali mnogoooo ...... već i mnogiiiiii..... 8)
Odgovori
(01-03-2013, 05:36 PM)Dr. Marsovac link Piše:Nije bas sve kao sto ovde pise....fali tu mnogoooooooooooooooooo :Smile

Pa napisi sta to fali  :Smile.
Odgovori
Bravorauch...pa neočekuješ valjda da će ti neko servirati sve .."na izvolte"...ne samo tebi već i svima nama. Iza svakog većeg projekta neko stoji , neko je tu nešto uložio u sve to ..ne samo puku tehniku i novac već još dosta toga. A kada smo već oko pravih podataka za nešto što se traži i o pravom (sporednom i zatvorenom) ulazu ...jedan moj mali i skroman prilog neće da škodi...nadam se 8). Snimak je amaterski i namerno blago ubrzan (radi uštede u prostroru i vremenu) a na njemu se nalaze glavni elementi za otvaranje onog što je davno zatvoreno...ko malo pažljivije pogleda biće mu sve jasno.
http://tinypic.com/r/2na8ryu/6
Odgovori
(01-03-2013, 06:26 PM)grotagold link Piše:Bravorauch...pa neočekuješ valjda da će ti neko servirati sve .."na izvolte"...ne samo tebi već i svima nama. Iza svakog većeg projekta neko stoji , neko je tu nešto uložio u sve to ..ne samo puku tehniku i novac već još dosta toga. A kada smo već oko pravih podataka za nešto što se traži i o pravom (sporednom i zatvorenom) ulazu ...jedan moj mali i skroman prilog neće da škodi...nadam se 8). Snimak je amaterski i namerno blago ubrzan (radi uštede u prostroru i vremenu) a na njemu se nalaze glavni elementi za otvaranje onog što je davno zatvoreno...ko malo pažljivije pogleda biće mu sve jasno.
http://tinypic.com/r/2na8ryu/6

Ja neocekujem. Ali moram da primetim da si to pitanje mogao pre svega da postavis kolegi Marsovcu... Od kad je pokrenuta tema, postovima kao da ocekuje da ce neko servirati bas kako ti kazes, na izvolte....

Pogledao sam tvoj snimak malo pazljivije  Wink

Pozdrav
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 14 Gost(a)