U pitanju je kameni stubic duzi od pola metra, cetvrtast, 15 puta 15cm..ceo je u zemlji, mozda viri 5 cm..odozgo je uklesan jednakokraki krst sirine 8-9 cm..linija debljine prsta..nije skoro uklesan, vidi se..krakovi su jednaki i pored krsta nema nikakvih drugih oznaka..nalazi se u sredini njive koja se obradjuje i vide se sveze ogrebotine od pluga...siguran sam da krakovi krsta pokazuju 4 strane sveta..provereno kompasom..moguce da se radi o geodetskoj oznaci, katastarse medje i ostalo..ali nisam sto posto siguran
Pozdrav Marduk1 budi siguran =da se radi o geodetskoj oznaci, katastarse medje i ostalo..=
Teme: 25
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Pozdrav Marduki! Po svim mojim saznanjima a i po ogromnoj praksi to nije nikakva geooznaka međa.Jer šta će međa usred oranice? Problem je u tome tj.stvari stoje ovako. Kopaj ispod stubića dalje, na pola metra ćeš naići na ploču 20 x 20, na njoj ima krst kopaj dalje u dubini isto od pola metra naići ćeš na drugu pločo na kojoj je krst ali sa jednom dužom stranico. Ovo ti pišem jer znam iz iskustva pozdrav
Teme: 13
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
El-lobo....i ti mi uljepsa danasnji dan...jel ti to covjeku ozbiljno govoris ili ga zezas do besvijesti???
Da nisi ti ovaj stubic ukopao pa sada govoris covjeku sta se ispod njega nalazi i sl???
Pa stvarno nas ima svakakvih, boze me sacuvaj. Pocinjem lagano sumnjati da neki od vas namjerno idu na slicne terene i ukopavaju takve stvari na neka mjesta kako bi poslije pronalazacu do tancina opisali sta se i gdje nalazi, kako bi se to proculo u kraju i onda poceli naplacivati usluge citanja znakova ko im se kada javi.....biznis je biznis...a mislim da nisi jedini na ovom forumu, haha
Probaj sa siljkom od1,5m i ako udaris u plocu,,znas stati ciniti a ako ne ,,nikom nista i ja sam nasao takav kamen al se vreme pokvarilo i cekamo leto da ga ispitamo.....
Teme: 25
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Zdravo Milane! nebih da se vređamo i da podsmevamo jedni druge. Jaovoe rabote radim već punih 4o. godina. ipričam iz iskustva.to je pod broj jedan,pod broj dva poznajem znakove kao i njihovo značenje bolje nego veća polovina vas da čita i piše. Molim te idi na drugi forum kojije za te tvoje gluposti kao i neznanje. TOLIKO OD MENE.
Teme: 35
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Licno ja znam tri takvi kamena 15 x 15 sa krst odozgor u Kumanovsko. Znam gi zato sto sam bio sa geometra i od tih kamena on e uzimao neke tacke , kote, neke njihove mere. Sve su bile na najvisoki brda.
googlao sam za trigonometrijsku tacku...nasao sam potpuno isti kamen na slici..ali je medju nekim stenama..nije ukopan do kraja...medjutim opet se ne poklapa, jer trig tacke 1 i 2 reda ima samo dve u celom kraju i njih znam..oznake su kamenovi koji su skroz van zemlje..a ovo ako je tacka treceg reda onda bi trebalo da ima jos puno takvih kamenova na svakih 100 m ili slicno,a nema ih..dakle kamen je jedinstven..probacu ovo sa siljkom u dubinu..a i ako nadjem nesto sa strane na stubicu kad ga okopam u krug..bice interesantno...hvala drugari na predlozima i nemojte da saplicete jedni druge molim vas..
Ma ovo sto sam ti predlozio je naj tacnije.........siljak i vidi..i odmah ces znati na cemu si sa tim kamenom,,ako nista ne uradis samo ga vrati gde i kako je bio,,ako je medjas da se ljudi nezakrve oko imanja
ma da bre...a moguce da je bas stari medjas jos od vremena austrougarske..jer novi se rade od betona i metalna plocica i uvek su numerisani..al covek nije hteo da ga pomera,a tupi plug na njega kad ore..vraticu sve kako je bilo kad zavrsim