Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Istina ili zabluda o Srpskoj istoriji
Mudro zboris,Plandzija...samo,sto je kod nas,skoro sve,na prodaju,pa i istorija. Sa nasom istorijom,"trguju" mnogi "ljudi od struke",pa zarad licnih,pa i onih,tudjih interesa,sve stavljaju na "tezgu" buducnosti,ovog naroda. Nazalost!
Odgovori
Mislim da smo svi svesni toga da pobednici pisu istoriju , i da se svaki dogadjaj predstavlja kroz njihov ugao gledanja . Medjutim , zlocin uvek ostaje zlocin , trag u istoriji je trag u istoriji kako god ga mi tumacili . STA ima da smeta nekom to ako je nesto nastalo PRVO na nasem tlu . pa mislim da to sto neko hoce da sakrije ili izmeni cinjenice govori vise o njemu nego o nama .I dalje mislim da se ne treba stideti onoga sta se dogodilo nikad i nikako pa makar to bilo i nesto lose. Mi se uglavnom nemamo cega stideti kroz nasu istoriju .
Odgovori
Nije bas da nemamo al ne moraju to svi da znaju. Uglavnom smo kroz istoriju bili neslozni i naivni i zbog toga smo i dan danas samo  jedan mali narod na Balkanu. Mali narod sa velikom istorijom . Bolje bi bilo da smo veliki i mocni  pa makar i bez istorije.
Odgovori
pA NARVNO DA JE TAKO . aLI DOK NEKI IMAJU ISTORIJU I PONOSE SE NJOME , TACKA OSLONCA IM JE ZA BUDUCNOST , NASA JE MAGLOVITA , PUNA CRNIH RUPA I TAKO TOGA  . DOK SVE NE IZADJE NA CISTAC NECEMO NI MI KRENUTI DALJE .
Odgovori
Pa,to koliko je bitna istorija na nasim prostorima,nekome tamo,je samo istorija "rudarenja". Pogledajte sta samo radi "Avala research" ,bivsa firma "Dandi" ili neznam ni sam kako se vise zvala. Cas je Kanadska kompanija,cas je Srpska kompanija,ma... Kao nasa drzava neume da kupi "busilicu" i da ispita lezista zlata na svojoj teritoriji,nije nego. Postali smo "kolonija" korporacijske politike velikih sila,koje bas i nehaju za nasu istoriju,koga to jos interesuje,kad je profit u pitanju?To bi mogli da daju odgovor ovi iz drzavnog vrha(koji bi trebalo da brinu) o interesima Srbije,zasto su dozvolili i za koju proviziju,eksploataciju bogatstva jedne "suverene" drzave,kao sto smo mi. Ovo sto sam naveo,a odudara malo od teme,je samo "plastican" primer onih koji vode ovu drzavu i koji bi trebalo da se bore za svoju istoriju,da je prikazu onakvom kakva jeste u biti stvari. Ako su spremni za "saku dukata" da prodaju parce svoje teritorije nekome,sto im onda smeta da  im i istoriju njihovog naroda,za iste pare,kroje drugi,onako kako njima u datom trenutku odgovara. Cak sta vise,dozvolili su da i projekat HAARP zazivi na teritoriji Srbije,tacnije u siroj okolini Beograda i aktiviran je u mesecu Maju,bez obzira sto se zna koliki negativan uticaj ta ista "spodoba" od postrojenje ima na stanovnistvo i koliko destruktivno deluje. Sve ovo sto mi pricamo deluje kao one serije na Pinku,koje sluze za zaglupljivanje sirih masa,i odvracanje od problema u kojima se nalazimo,a pravi problemi i destrukcija cele drzave,sa tim i njene istorije i dalje traje,ali to nije ni bitno dok imamo na tv-u serije,"Sulejman velicanstveni" i ostale nebuloze. Cak se i u toj seriji,harem pretsavlja,malte ne,kao SPA centar,a ne mesto gde su odvodjene device bez njihove volje. E,to je taj "psiholoski rat" koji svi u okruzenju koriste da bi na bilo koji nacin prekrajali svoju istoriju na bolje i ucinili je mnogo privlacnijom nego sto,zapravo jeste. Jedino Srbija sa svojim,"velikim vodjama" je uvek,ali UVEK gubila taj medijski rat i nije mi jasno da pored ovoliko skolovanih ljudi na ovim prostorima,nema onih koji ce da pokrenu masovniju akciju,"paljenja svetla" u glavama uspavanih Srba,zaglupljenih promasenim politikama i nebitnim stvarima. Cak i ta verska mrznja,koja je "isfabrikovana" tamo negde,ima svoj cilj...cim Srbija pocne da se,pomalo,uspravlja na svoje noge,odmah se "zapali vatra" na nekom terenu verske netolerancije,pa opet jovo nanovo,"sedi dole i gledaj u zemlju",dok mi drugacije nenaredimo. Mnogo je ovo delikatno pitanje,za par glava na forumu,koji nemogu,ama bas nista da promene,cak ni da animiraju nekoga,jer taj "neko" sedi i razmislja,a sta cemo za veceru? Dok god je takva situacija "na terenu" ,to "duznicko ropstvo",samo mozemo da ,kao ovce,izadjemo iz tora i da se vratimo u tor,ali samo kada "veliki gazda" to naredi. To je tragedija ovog naroda sto nikada nije izabrao gazdu u svojoj kuci,koji nece da bude samo gazda,vec i DOMACIN. A,nazalost,rec DOMACIN je postao"nepoznat" izraz u Srpskom jeziku. Jer gde postoje DOMACINI tu postoji i ISTORIJA.
Odgovori
Ja glasam za domacice dokle snaska ne  zapeva cvece berem kosu kitim diko moja  i ne kaze racepuje  od domacina nema nista.A sve sto rece je bas tako .
Odgovori
Postoji jednostavno resenje . E vidis Pehina ti si na dobrom tragu cim si pomenuo GAZDE I DOMACINE . Srbi u svojoj istoriji,do pojave Milosa Obrenovica, nikad nisu bili slobodni. Uvek su to bili zavisni seljaci ili bolje receno robovi koji su radili na imanjuu  srpskih vlastelina a kasnije turskih spahija .Milos je ucinio jednu,za ono doba, revolucionarnu stvar.Spahijsku zemlju,uprkos pritiscima od strane ustanickih vojvoda,  nije dao novim srpskim gospodarima vec ju je podelio narodu i time mu dodelio istinsku slobodu i nezavisnost. Od tog trenutka je svaki srpski seljak u istom rangu sa kraljevima carevima veleposednicima i kapitalistima .On je na tom svom parcetu zemlje CAR . On ima potpunu i istinsku nezavisnos jer ima tri osnovne stvari bez kojih nema opstanka .To su :hrana, skloniste i ogrev.( Tako je bilo od postanka sveta do danas a tako ce biti i do kraja istorije.) Svako ko nije u mogucnosti da sam obezbedi ove tri stvari za sebe i svoju porodicu on postaje zavisan od onih koji ih imaju a koji su ta dobra prigrabili samo za sebe znajuci da im to daje neogranicenu moc nad onima koji ih nemaju. Zbog toga se radi na tome da se unisti srpski seljak. Kad kazem seljak ne mislim samo na ljude sa sela vec i na one u gradovima koji imaju dovoljno vlastite zemlje da prehrane svoju porodicu .,imaju nesto sume da ne umru od zime i naravno vlastitu kucu iz koje niko ne moze da ga izbaci .
Pitate se gde je resenje. Resenje je upravo u mocnom srpskom seljaku - gazdi koji bi kao pripadnik nize srednje klase bio stub drustva i koji ne bi dozvolio da na vlast dodju raspikuce vec bi na vlast dovodio domacine .Domacine koji nece rezonovati ,,Bitno je da je mojoj deci dobro ,svi ostali su stranci''  vec bi razmisljao i delovao,,Kad svima bude dobro tad ,u svakom slucaju ,ni mojoj deci nece biti lose''.
Zbog toga ne prodajte imanja i ne stavljajte hipoteke na kuce jer su one garant vase nezavisnosti Oni koji rade za druge prodaju ono najdragocenije sto imaju a to je svoje vreme. Ne kaze sa dzabe :,,Bogat je onaj ko sam raspolaze vlastitim vremenom''. Zato gledajte da sto manje svog vremena prodate i kad to radite cinite to dostojanstveno .A nema dostojanstva ako gazda zna da nemate alternativu i da ce te sve uciniti da sacuvate svoj posao . U tom trenutku postajete ROB . Proleteri odnosno radnici koji sem svog rada nemaju nista drugo nisu nista drugo do robovi Ne dozvolimo da nas sve svedu na proleterijat.
Odgovori
svadje svadej :S
Odgovori
Dzoni , sasvim je logicno da svako navrce vodu na svoju vodenicu . Srpska istorija je slovenska istorija . Rim i Vizantija ne mogu biti deo srpske istorije .Cak i ako su Srbi i ziveli na teritoriji Vizantije ,taj deo istorije moze biti samo istorija rimske a ne srpske drzave.Isto tako postoji vakuum i iz vremena vladavine Otomanske imperije. Istorija Srba iz tog perioda je samo deo turske istorije .Hteli mi to ili ne mi smo u pravnom smislu, u tom periodu, bili Turci . To isto vazi i za Jugoslaviju s tom razlikom sto je vecina etnickih grupa koje su sacinjavale ovu tvorevinu Jugoslaviju smatralo za realizaciju teznje jednog naroda (slovenskog) da zivi u istoj drzavi . Narod i nacija su sasvim dva razlicita pojma. Pripadnost odredjenom narodu je necije licno osecanje a pripadnost naciji se obicno vezuje za pripadnost odredjenoj drzavi npr.americka nacija je skup velikog broja naroda .Svi Amerikanci su ponosni sto pripadaju americkoj naciji ali isto tako isticu svoju pripadnost odredjenom narodu. Na nasim prostorima je jedan te isti narod podeljen na najgori moguci nacin . Kod nas pripadnost jednom narodu znaci pripadnost odredjenoj verskoj organizaciji (crkvi) .U tom smislu moze da se trazi uticaj stranog faktora .Ko je to vekovima delio ljude na katolike muslimane i pravoslavce a onda ove zadnje jos na MPC a u poslednje vreme i na crnogorsku . Vatikan tezi ujedinjenju svih hriscana sto i nama odgovara .Jedino nam smeta to sto bi oni zeleli da celokupni hriscanski svet bude pod sapom rimskog pape . Oni znaju da mi to nikada necemo prihvatiti i zbog toga se drze one stare rimske ,,Podeli pa osvoji'' Nazalost veoma im dobro ide .Bar zasad.
Odgovori
Citat:Pozdrav Donče, nije me bilo neko vreme zbog GO, pa sam tek sada prošvrljao po forumima. Znaš kako, junačino moja, ako si u tvom životiću učio samo iz Titove istorijske čitanke za osmi razred, ja ti tu ne mogu pomoći. Za druge neznam, ali za svaku moju igovorenu reč stoji valjda nki materijalni dokaz. Da je drugačije onda bih se sam prijavio za posmatranje. Istorija Srpskog naroda koju ti poznaješ i bar 99% sadašnje generacije je taman toliko istinski koncepirana da samo može da služi napaljenim glavama da se busaju u prsa da su Srbijanci. Pisana je da se u svima Vama podstakne toliki patriotizam da smo uvereni da možemo da ratujemo protiv celog sveta i da taj isti svet pobedimo kad nam se prohte. Pošto smo se hotimice uhvatili Karađorđa i Orašca, trebaš znati (znam da nemaš toga u onoj istorijskoj čitanci za osmi razred), da je taj isti Karađorđe uskočio u zadnji čas za vođu ustanika. Zar stvarno misliš da je Karađorđe izabran preglasavanjem na samom saboru od učesnika sabora? Grdno se varaš prijatelju moj, nego da ne remetimo ovu temu nekim temama kojima nije ovde mesto i šaramo gde ne treba. O hajdučkim kodeksima i njihovom poštenju nisi mnogo čuo od mene jer niti su imali poštenja niti su se držali nekih kodeksa. Njihov kodeks se menjao od situacije do situacije, kada nisu prezali ni od pljački manastira gde su iz jednog od njih odneli i jednu od kruna Cara Lazara, o čemu mi pričamo!
    Istinska, ona prava istorija i verodostojne istorijske činjenice se nalaze jedino u arhivama Svetogorskih manastira! Sve što si ti moj Dončo pročitao od istorije možeš da baciš u prvu kantu za smeće. Oko toga se ne moram ćerati sa tobom naširoko. Izaberi koju god hoćeš konkretnu temu iz Srednjevekovne istorije pa da razglabamo ko šta i ko koliko ima saznanja. Najteža iskrivljena slika iz celokupne Srednjevekovne istorije Srbstva je urađena kod predstavljanja i favorizovanja Cara Lazara na uštrb Cara Dušana, pa ako ćemo pravo čak i njegovog oca Stefana. Otvori negde posebnu temu pa da vidimo ko kosi a ko vodu nosi ako već toliko znaš o našoj bližoj ili daljnjoj istoriji. Olako reći da neko lupeta i priča budalaštine može svako za svakog da ovde komentariše i ostane živ.
    Izvinjavam se ostalim korisnicima i adminu. Ovde neće biti sa moje strane više sličnih komentara koji se ne tiču postavljene teme.

E bas lepo da si stigao sa godisnjeg. Pa rekoh da te odmah upitam nesto. Dal si skoro bio kod onog cike doktora sto samo sedne preko puta tebe, saslusa tvoje gluposti, dati lekice i kaze da dodjes opet sledece nedelje. Verujem da nisi jer da jesi zadrzao bi te malo duze kod njega.
Istorija koju sam ja ucio nema veze sa titom ili bilo kim pre i posle njega. To je zvanicna Istorija koju su ucili svi na ovom forumu i u Srbiji uopste pre tita, pod titom i posle tita, tako da tvoje reci tito me naucio ne piju vodu. Da si u zivotu ista video dalje od gugla znao bi to. I sto me ne prosvetlis. Taman si krenuo da pises kako je karadjordje uskocio i stade. Pa nemas veze sa mozgom sta si hteo dalje da kazes. Sa tog sabora nemozes nijednog glavesinu da spomenes a da nije u titovoj istoriji. Zanosis se mnogo moj Milane, pravis se da znas nesto a neshvatas koliko si nenacitan i kakve teze iznosis da ti se svi smeju. Strasno. Sigurno je na svetoj gori arhivirana nasa istorija. E tu si izrekao najvecu budalastinu. Nit si video svetu goru niti znas sta ima tamo. Za tvoju informaciju na svetoj gori se u arhivi nalaze knjige koje se ticu crkve i nemoze svako da ih vidi, ali verovatno kad se ti pojavis sva se vrata otvaraju, pa verovatno i ta. Molim te sedni napisi novu istoriju i uskoci u poslednji cas i prosvetli celu naciju, jer svi smo onda ziveli a nista nismo naucili.
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 7 Gost(a)