Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
KORENATAC
Zdravo
Dugo me nije bilo.Jos sam ziv  Wink U mom planu kaze kvocka sa devet pileta treba da je u pecinu 7 su na steni a dva na plafonu.
Odgovori
E pa drago mi je da to cujem.Pozivi ti meni u zdravlju i veselju jos dugo dugo . Nego Pretalaska li ti onu pisaniju od pre pola godinu.?Tu ti je spomenuto puno toga.A izmedju ostalog i ono konjce.Ko sto reko tu ti je i onaj mali grob ispod kamena i male podkapine.To je ogradjeno u mali suv zid.Mecka je bila nedaleko uz vododerinu pa trmka .konjce i veliki suplji kamen.To ti je sve preko puta Direklije  i  grbave babe.
Pomenut  ti je i  snevani  san.
"Popu voda pada na glavu slevamu se niz oci curi niz bradu i pada dole na belu plocu na koju je krst.U zeleznu kolevku je dete malecko ,bebe od kamen.Gori ognjiste i baca svetlost na Pet Apostola i na golem kameni astal u cije celo je jedna veca stolica i levo i desno od nje po jedna decija..Na astal je otvoreno jevandjelje"
Crkve i crkvista su svetinja i cuvajmo ih svi zajedno od belosvetskih mangupa i cuvajmo ih jednako i u snu i na javi.Cuvajuci njih cuvamo i sebe same.

Odgovori
Zdravo
Hvala na lepim zeljama. Sto se tice tog vaseg Korenatca stvari stoje ovako: Kada podjes od sela Kamenica naicices na orlov kamen u njemu ima magaza ( uzmi jednom i ne vracaj se vise) a zove se jos i govedja plecka. Odma uzvodno ima most na najtesnije mesto ...do mosta se islo pravo 20 koraka  samo je toliko bilo moguce ici pravo....tu ima nekoliko ostava...Tu je blizu i devojka sa kobilicom i ispred nje kamen i na njemu krst ispod tog kamena pokazna ostava....Tu je pecina u kojoj je kvocka sa 9 pileta ostava u pravcu ona dva pileta (dve ostave)...Tu je i turcin gadja srnu( kleci) tu je mecka ...dve spletene zmije i krst izmedju njih ...Naravno i direklija pecina ..ali ona je prazna jer su iz nje sve odneli u cungum pecinu (kacis se na tri zabke)tu je i konjce u Bozju vrtacu kada progledas kroz rupu vidis ...odatle idi dokle se(odakle se ) vidi crkva ispod tebe kladenac i na njemu ima znak pile odatle ides prema Ivanovu livadu .......
Odgovori
U  Govedju plecku je komsija preko  golemo brdo  i ulazio jedared godisnje.Ta devojka sa kobilicu u narodnu nosnju bez noge je i bila tu  .Ispred Direkliju pecinu je imao jedan beli recni kamen pored stazu desno i na njega je imao krst uklesan Imala je jedna casa i imala su tri stepenika.Tu u blizinu je imao i jedan zelezan klin negde oko dva santimetra u precnik zabiven u stenu.Tu okolo je imao jedan kamen kao krevet i kada legnes u njega  medju noge je nisan koji nisani u jedno mesto kod Direkliju pecinu.Imao je i na liticu jedan golem krst uklesan koji je mogao da se vidi samo od jednu stranu.
Sto se konjce tice imalo je krstic klesan na desnu butinu a ispod njega su imale dve rupe ali prirodne.Ono je u Boziju vrtacu a vrtaca nije slucajno dobila to ime...Neke crkve se moz vide a neke kada gledas neko mesto mozes samo da snevas jer se ne vide.Mecka  i trmka  iz vrtace su odneti a konjce je  koliko je meni poznato skrseno. i nema ga vise  .Bolje da nisu znaci zatirali sada bi se ti isti manje mucili .....
Odgovori
Postovani g.Timahum,

Svastika koju ste nasli nije iz perioda rata sa Nemcima,vec je mnogo starija i ona oznacava centralno mesto sakupljanja u tom regionu.Verovatno je okrenuta u pravcu sever i cesto vam pokazuje pravac kretanja,a inace oznacava Sunce iza Sunca(Skriveno Sunce) sa aluzijom na sunce(zlato) u zemlji.

To je izgleda neko jace mesto i verovatno postoje i ostaci podzemne Crkve o cemu je kroz aluziju govorio g.Apis.

S postovanjem,

Vud Alen
Odgovori
Ko sto reko crkve i crkvista ima po ovoj nasoj majci Srbiji na svakom koraku.Nije to slucajno tako.A kada dodje vreme obnovice se one nad zemljom a i  otvorice se i one pod zemljom. Ove pod zemljom  cemo nadam se jos dugo,  dugo samo da snevamo .  Da nebi na javi prosle kao i mnoge  dosada. Znate li primer jedne otkrivene a ne oskrnavljene?
Odgovori
Postovani g.Apis,

tacno je Crkve i Manastiri postoje sa razlogom na odredjenim mestima ali ne u svim slucajevima.Podzemne Crkve o kojima je ovde pre svega rec nisu Crkve gradjene od strane Srpske Pravoslavne Crkve iz doba Nemanjica i posle njih.Ovde je rec upravo o onim Crkvama koje su Arijanci,Paulikanci i Bogumili gradili pod zemljom bezeci od maca i lomace Srpske Pravoslavne Crkve u osnivanju i Dinastije Nemanjica.Ta tema je slabo obradjena u nasoj istoriji upravo sa razlogom da se zadrzao stav da Srbi nisu bili Hriscani pre Cirila i Metodija i Svetoga Save,sto svakako nije tacno.Hriscanstvo na ovim prostorima postoji i pre Nikejskog sabora i to u svom izvornom obliku a ne ovom danasnjem koji je poceo da se razvija tek posle IV na V vek i zovemo ga Pavlovo Hriscanstvo.

Sveti Pavle je posetio Srbiji sa svojim sinom Titusom i boravio je u okolini danasnjeg Novog Pazara.Takodje Srbiju je pohodio i Sveti Jovan Apostol a onda otisao i do Bugarske.

Najstarija Crkva u Srbiji je Crkva Svetog Petra i Pavla kod Novog Pazara...pogledajte kada je datirana...i to je samo oni sto je ostalo a bilo je i daleko starijih.

Bilo bi interesatno da vidimo ko je sve unistavao Crkve one nadzemne i one bodzemne(mada nisam cuo da je ijedna podzemna unistena) sem Turaka.

Ostavljam mogucnost da je neka od podzemnih Crkava nastala i za vreme Turske okupacije,ali za to nisam cuo.

S postovanjem,

Vudi Alen
Odgovori
Postovani gospodine Vudi.
Ja nisam ulazio u to cije su te crkve  samo izrazavam svoju brigu za njihovu bezbednost cije god  da su  i kojoj god veri i religiji pripadale.Jer i ove na zemlji su meta raznoraznih "tragaca" a cesto  posle njihove"posete" bogomolje ostanu oskrnavljene.
  Razni belosvetski interesi su u ovome svemu isprepleteni i to sve uz mnogo znanja i srece moze da razmrsi jedino neka mnogo  umnija glava od ove moje Svrliske seljacke  . Ja to necu ni da pokusavam .

Odgovori
Moje skromno i licno misljenje je da bi celishodno bilo pre svega da se objasni sam pojam "PODZEMNE CRKVE"...kako bi se bar priblizno uokvirila ionako iskrivljena slika o tim objektima. Predpostavljam da na ovom forumu ima i onih koji barataju sa mnogo "zasticenih" podataka od strane drzave bilo da su samo posmatraci ili su uveliko vec uzeli ucesca u diskusiji nebili "ispipali" teren i starom dobrom i vec oprobanom Obrenovickom metodom slali signale na pogresnu stranu a svoje aktivnosti usmeravali na prave lokacije kao sto su to ucinili pre nekih mesec dana iskopavanjem ulaznih ploca jedne od takvih objekata. Sledeci korak..naravno..je i obezbedjenje , pokrivenost i kontrola terena na duzi vremenski period pod firmom "obuke" svojih ljudi. JA SAMO ZNAM DA NEZNAM NISTA...i da ce tako i nadalje ostati  8)  8)  8)
Odgovori
Zdravo Apise
vidim da znas gde je devojka u Korenatac interesuje me da li je jos cela? A za govedju plecku nikako nije mogao sam covek da ulazi u nju jer nije tako jednostano mora da ima najmanje 3 coveka.Ali ako znas gde je rado cu poslati plan . A za Bozju vrtacu mogu reci da sam tamo radio pre  35 godina .Jedino nisu pare uzete ispod ..prema Ggabreovnici u izvor koji je lepo ozidan tada su bili ljudi svuda okolo i nikada se nismo vratili...
Pozdrav
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)