E pa drago mi je da to cujem.Pozivi ti meni u zdravlju i veselju jos dugo dugo . Nego Pretalaska li ti onu pisaniju od pre pola godinu.?Tu ti je spomenuto puno toga.A izmedju ostalog i ono konjce.Ko sto reko tu ti je i onaj mali grob ispod kamena i male podkapine.To je ogradjeno u mali suv zid.Mecka je bila nedaleko uz vododerinu pa trmka .konjce i veliki suplji kamen.To ti je sve preko puta Direklije i grbave babe.
Pomenut ti je i snevani san.
"Popu voda pada na glavu slevamu se niz oci curi niz bradu i pada dole na belu plocu na koju je krst.U zeleznu kolevku je dete malecko ,bebe od kamen.Gori ognjiste i baca svetlost na Pet Apostola i na golem kameni astal u cije celo je jedna veca stolica i levo i desno od nje po jedna decija..Na astal je otvoreno jevandjelje"
Crkve i crkvista su svetinja i cuvajmo ih svi zajedno od belosvetskih mangupa i cuvajmo ih jednako i u snu i na javi.Cuvajuci njih cuvamo i sebe same.
Zdravo
Hvala na lepim zeljama. Sto se tice tog vaseg Korenatca stvari stoje ovako: Kada podjes od sela Kamenica naicices na orlov kamen u njemu ima magaza ( uzmi jednom i ne vracaj se vise) a zove se jos i govedja plecka. Odma uzvodno ima most na najtesnije mesto ...do mosta se islo pravo 20 koraka samo je toliko bilo moguce ici pravo....tu ima nekoliko ostava...Tu je blizu i devojka sa kobilicom i ispred nje kamen i na njemu krst ispod tog kamena pokazna ostava....Tu je pecina u kojoj je kvocka sa 9 pileta ostava u pravcu ona dva pileta (dve ostave)...Tu je i turcin gadja srnu( kleci) tu je mecka ...dve spletene zmije i krst izmedju njih ...Naravno i direklija pecina ..ali ona je prazna jer su iz nje sve odneli u cungum pecinu (kacis se na tri zabke)tu je i konjce u Bozju vrtacu kada progledas kroz rupu vidis ...odatle idi dokle se(odakle se ) vidi crkva ispod tebe kladenac i na njemu ima znak pile odatle ides prema Ivanovu livadu .......
U Govedju plecku je komsija preko golemo brdo i ulazio jedared godisnje.Ta devojka sa kobilicu u narodnu nosnju bez noge je i bila tu .Ispred Direkliju pecinu je imao jedan beli recni kamen pored stazu desno i na njega je imao krst uklesan Imala je jedna casa i imala su tri stepenika.Tu u blizinu je imao i jedan zelezan klin negde oko dva santimetra u precnik zabiven u stenu.Tu okolo je imao jedan kamen kao krevet i kada legnes u njega medju noge je nisan koji nisani u jedno mesto kod Direkliju pecinu.Imao je i na liticu jedan golem krst uklesan koji je mogao da se vidi samo od jednu stranu.
Sto se konjce tice imalo je krstic klesan na desnu butinu a ispod njega su imale dve rupe ali prirodne.Ono je u Boziju vrtacu a vrtaca nije slucajno dobila to ime...Neke crkve se moz vide a neke kada gledas neko mesto mozes samo da snevas jer se ne vide.Mecka i trmka iz vrtace su odneti a konjce je koliko je meni poznato skrseno. i nema ga vise .Bolje da nisu znaci zatirali sada bi se ti isti manje mucili .....
Teme: 7
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Postovani g.Timahum,
Svastika koju ste nasli nije iz perioda rata sa Nemcima,vec je mnogo starija i ona oznacava centralno mesto sakupljanja u tom regionu.Verovatno je okrenuta u pravcu sever i cesto vam pokazuje pravac kretanja,a inace oznacava Sunce iza Sunca(Skriveno Sunce) sa aluzijom na sunce(zlato) u zemlji.
To je izgleda neko jace mesto i verovatno postoje i ostaci podzemne Crkve o cemu je kroz aluziju govorio g.Apis.
S postovanjem,
Vud Alen
Ko sto reko crkve i crkvista ima po ovoj nasoj majci Srbiji na svakom koraku.Nije to slucajno tako.A kada dodje vreme obnovice se one nad zemljom a i otvorice se i one pod zemljom. Ove pod zemljom cemo nadam se jos dugo, dugo samo da snevamo . Da nebi na javi prosle kao i mnoge dosada. Znate li primer jedne otkrivene a ne oskrnavljene?
Teme: 7
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Postovani g.Apis,
tacno je Crkve i Manastiri postoje sa razlogom na odredjenim mestima ali ne u svim slucajevima.Podzemne Crkve o kojima je ovde pre svega rec nisu Crkve gradjene od strane Srpske Pravoslavne Crkve iz doba Nemanjica i posle njih.Ovde je rec upravo o onim Crkvama koje su Arijanci,Paulikanci i Bogumili gradili pod zemljom bezeci od maca i lomace Srpske Pravoslavne Crkve u osnivanju i Dinastije Nemanjica.Ta tema je slabo obradjena u nasoj istoriji upravo sa razlogom da se zadrzao stav da Srbi nisu bili Hriscani pre Cirila i Metodija i Svetoga Save,sto svakako nije tacno.Hriscanstvo na ovim prostorima postoji i pre Nikejskog sabora i to u svom izvornom obliku a ne ovom danasnjem koji je poceo da se razvija tek posle IV na V vek i zovemo ga Pavlovo Hriscanstvo.
Sveti Pavle je posetio Srbiji sa svojim sinom Titusom i boravio je u okolini danasnjeg Novog Pazara.Takodje Srbiju je pohodio i Sveti Jovan Apostol a onda otisao i do Bugarske.
Najstarija Crkva u Srbiji je Crkva Svetog Petra i Pavla kod Novog Pazara...pogledajte kada je datirana...i to je samo oni sto je ostalo a bilo je i daleko starijih.
Bilo bi interesatno da vidimo ko je sve unistavao Crkve one nadzemne i one bodzemne(mada nisam cuo da je ijedna podzemna unistena) sem Turaka.
Ostavljam mogucnost da je neka od podzemnih Crkava nastala i za vreme Turske okupacije,ali za to nisam cuo.
S postovanjem,
Vudi Alen
Postovani gospodine Vudi.
Ja nisam ulazio u to cije su te crkve samo izrazavam svoju brigu za njihovu bezbednost cije god da su i kojoj god veri i religiji pripadale.Jer i ove na zemlji su meta raznoraznih "tragaca" a cesto posle njihove"posete" bogomolje ostanu oskrnavljene.
Razni belosvetski interesi su u ovome svemu isprepleteni i to sve uz mnogo znanja i srece moze da razmrsi jedino neka mnogo umnija glava od ove moje Svrliske seljacke . Ja to necu ni da pokusavam .
Moje skromno i licno misljenje je da bi celishodno bilo pre svega da se objasni sam pojam "PODZEMNE CRKVE"...kako bi se bar priblizno uokvirila ionako iskrivljena slika o tim objektima. Predpostavljam da na ovom forumu ima i onih koji barataju sa mnogo "zasticenih" podataka od strane drzave bilo da su samo posmatraci ili su uveliko vec uzeli ucesca u diskusiji nebili "ispipali" teren i starom dobrom i vec oprobanom Obrenovickom metodom slali signale na pogresnu stranu a svoje aktivnosti usmeravali na prave lokacije kao sto su to ucinili pre nekih mesec dana iskopavanjem ulaznih ploca jedne od takvih objekata. Sledeci korak..naravno..je i obezbedjenje , pokrivenost i kontrola terena na duzi vremenski period pod firmom "obuke" svojih ljudi. JA SAMO ZNAM DA NEZNAM NISTA...i da ce tako i nadalje ostati 8) 8) 8)
Zdravo Apise
vidim da znas gde je devojka u Korenatac interesuje me da li je jos cela? A za govedju plecku nikako nije mogao sam covek da ulazi u nju jer nije tako jednostano mora da ima najmanje 3 coveka.Ali ako znas gde je rado cu poslati plan . A za Bozju vrtacu mogu reci da sam tamo radio pre 35 godina .Jedino nisu pare uzete ispod ..prema Ggabreovnici u izvor koji je lepo ozidan tada su bili ljudi svuda okolo i nikada se nismo vratili...
Pozdrav