Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nalaz rimski antoniniani i denari
Ovako izgledaju ostave i ostavska patina kada je frisko izvadjena  Smile

[Slika: inqq6f.jpg]
Odgovori
drugi deo malo veca rezolucija da se lepo vidi
Smile
Uzivajte

[Slika: sqqbmt.jpg]
Odgovori
Odlicno,divota jedna.Mozes li nam reci ako nije tajna kojim sistemom si cistio novcice-stvarno izgledaju kao da su juce otkovani.Slike su prva liga,pravi raj za oci.Pozdrav! Smile

"Prvi savet o verodostojnosti necega bio bi - verujem samo onome sto vidim ili isprobam - sve ostalo je pod sumnjom. U ovom hobiju mnogo je korisnije biti pesimista"
- Ko poslusa ovaj savet , ustedece sebi dosta para i uzaludno tracenog vremena - Zeljko M.
Odgovori
Neznam da li cu ispasti prepotentan ako vam kazem da zadnje dve slike su od ostave koja je nadjena ove godine i ti novcici jos nisu ocisceni.  To je skoro nadjeno ali je i prva ostava bila ovakva.
Cistim ih sa limuntusom, na recimo nekih pola litra vode ubacim kesu (one male) limuntusa i jedno 30-40 parice i ostanu tako 1 sat do dva, onda ako se jos nije skinula patina , vratim ih jos ako jeste  sve ok, onda ih jos protrljam sodom bikarbonom i to bi bilo to.

Napomena, mora se opasno paziti koliko se stavlja limuntus, jer previse ili predugo ako ostanu u vodi , znaju da izgube kovnicki sjaj.
Smile

Slikacu ovu ostavu doke je budem cistio i kako bude odmicalo ciscenje tako cete dobijati slike.
Odgovori
Hvala puno,ovo su bas dobri saveti za kolekcionare koji vole cistu bronzu bez patine.Pozdrav..........fixxx Smile

"Prvi savet o verodostojnosti necega bio bi - verujem samo onome sto vidim ili isprobam - sve ostalo je pod sumnjom. U ovom hobiju mnogo je korisnije biti pesimista"
- Ko poslusa ovaj savet , ustedece sebi dosta para i uzaludno tracenog vremena - Zeljko M.
Odgovori
Fixxx ne ovo nije za bronzu , nemoj slucajno bronzu da radis sa limuntusom, ovo je za srebro, pogresno smo se razumeli brate.

Ja ti pisem za antoniniane kako se ciste ove zadnje dve slike su takodje antoniniani samo ostavska patina je po njima.

Bronza se cisti pod mikroskopom.
Odgovori
Ja skoro svaki nalaz cistim rucno,bez hemije-polako ali sigurno.Izuzeci su samo noviji novcici(evrici sa plaze npr) koji mogu da se rade hemijom bez problema.Pozdrav Smile

Odgovori
i ko se malo razume , vidi po vladarima da je ostava u pitanju jer obuhvata jedan period od nekih 50 godina(kovanja) vladanja tih kraljeva, ajde nemoj sad i ti da me iznenadjujes da ne mozes po vladarima da utvrdis da su mogli svi da budu na jednom mestu u toj , i da toliko razlicith reversa mogu da se nadju iskljucivo u ostavama, neje valjda da te ima na svim forumima kao strucno lice i da uzalud gubis vreme.
Mozes da pitas vumija odakle se javlja taj alexx (a odakle ja pisem ovde) to administratori vrlo dobro znaju tako da resim nesporazum.
Odgovori
Ah da i jos nesto, onaj zlatnik Konstantinov, a pozadi herkul imam ga jos ovde na slikama , je takodje moj nalaz pa ga je decko koji je objavio (da ne spominjem ime) da je njegov na vumiju predstavio da ga je on nasao, platio mi ga je 5,200 franaka, ali je nalaz moj.
Ja se jos nisam kitio tudjim perijem niti imam tu nameru . Kitim se samo svojim licnim uspesima i koliko mozes da primetis , to cinim veoma uspesno.
Odgovori
(29-03-2012, 10:28 PM)konan link Piše: Fixxx ne ovo nije za bronzu , nemoj slucajno bronzu da radis sa limuntusom, ovo je za srebro, pogresno smo se razumeli brate.

Ja ti pisem za antoniniane kako se ciste ove zadnje dve slike su takodje antoniniani samo ostavska patina je po njima.

Bronza se cisti pod mikroskopom.
  Ovo nikako ne moze da bude srebro. Ovo je najverovatnije bronza i svako ko ima iole iskustva to moze da vidi na prvi pogled.Novcici od srebra dobiju samo tamniju boju . Svaki profesionalac zna da se ne skida patina sa srebrnog novca i drugih predmeta od srebra jer je ona jedini dokaz da se ne radi o falsifikatu , mada i to moze da se sredi ali se se takve ,,intervencije ''veoma lako otkriju . Anticki novac kovnickog sjaja se veoma tesko prodaje jer je veoma sumnjiv. Ovde se ne racunaju zlatnici ali se i na njima vrse prethodne analize (ptimese idr.) upravo zbog falsifikata.
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 6 Gost(a)