Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kako da iskopam zlato
Zamislite da vam ja kazem uradite to i to i vi zbog mojeg loseg objasnjenja ili Vase nestrucnosti nastradate . Ja sam vam rekao kako da sto bezbednije transportujete blago do svoje kuce  i lepo sam vam rekao da nakon toga pozovete strucnjaka da vam zavrsi posao . Ja nisam rekao a zovete mene . Smatram da sam bio sasvim korektan.

Sto se tice 1% nebezbednog blaga u njega spadaju i ova dva slucaja sa zivom .
Na trecem slucaju jos uvek radim i mislim da sam na dobrom putu . Ne mogu jos uvek da skapiram na koji nacin deluje u nasem organizmu odnosno kakvu stetu i gde moze da napravi . Sumnjam da se radi o samom zlatu koje bi prema svim zakonima fizike i hemije  trebalo da bude potpuno bezopasno  . Mozda mi je nesto promaklo i mozda sam na pogresnom putu ali tu je nesto veoma sumnjivo .
Odgovori
Bravo Timpolok, svaka cast...
Odgovori
(06-08-2016, 04:43 PM)plandzija link Piše: U pravu ste .  Ja vam necu reci kako resiti ovaj problem jer ni sam nisam sasvim siguran . Rizik je isuvise veliki cak i ukoliko odlicno poznajete fizicke i hemijske osobine ovako opasne materije pa  i ako tacno znate sta treba da radite i kako da se zastitite.  Najbolje je da ukoliko ste pronasli ostavu sve lopatom pokupite i stavite u burence s vodom . Na taj nacin mozete bezbedno da transportujete blago na zeljenu destinaciju . Najvaznije je ne dodirivati ga rukama cak i ako imate gumene rukavice jer one nisu ni od kakve pomoci ukoliko je u pitanju dimetil ziva (izguglajte pa ce te shvatiti zbog cega ) . Isto tako treba zastititi i disajne organe i oci  mislim da je za to sasvim dovoljna obicna vojnicka maska pod uslovom da premestanje blaga u burence traje manje od minuta .
Nakon toga stvar treba prepustiti strucnjacima . Samo , ja sam rekao da postoje bar tri razloga zbog kojih zlato moze da postane smrtonosno . Ovde sam pomenuo dva ( ziva i njeno organsko jedinjenje dimetil ziva ) a ono trece nema nikakve veze sa zivom . .
Ali nemate razloga za preteranu brigu . Kao sto sam vac rekao u 99% slucajeva blago je potpuno bezbedno . Sad ako bas toliko nemate srece da nabasate na onaj 1% onda jbga .
  U potpunosti se slazem stobom sem sto ti je jako puno trebalo vremena da nam i to kazes. Pozdrav...
Odgovori
Pobogu ljudi o cemu vi,ne mogu reci pricate,vec FANTAZIRATE!!!  Taj koji je zakopao blago,zakopao ga je sa namerom da ga sakrije,jer tad nije bilo bankaka i da ga po potrebi koristi... On ili njegovi potomci,ili neko treci da bi ga upotrebio za namenu koju je zamislio taj neko ko je blago sakrio. I Tacka. Pod ovim sto sam napisao podrazumevam sve one koji se spominju ovde ili bilo gde drugde na forumima "sportista ". Nemam nameru da bilo kome odgovaram na ovo sto sam napisao.
Odgovori
Plandzija,da se nadovezem... Rimski otrovi su dobro poznati,latinski malo manje,iz poznatih razloga... Ko ti trazi savet,ne daj mu isti! Kad ne zna,neka se potrudi da sazna... Razumeo sam da si ovo napisao gonjen nekom grizom savesti i ispada kao da se izvinjavas... Pozdrav!
Odgovori
(07-08-2016, 02:27 AM)srecko link Piše: Pobogu ljudi o cemu vi,ne mogu reci pricate,vec FANTAZIRATE!!!  Taj koji je zakopao blago,zakopao ga je sa namerom da ga sakrije,jer tad nije bilo bankaka i da ga po potrebi koristi...

Uh,uh,uh...znas li, sta si napisao? Da li si,uopste,procitao temu i da li si shvatio,poentu, sta je postavljac posta pitao i o cemu ostali debatuju? Kao prvo....ucesnici ovog razgovora,ne fantaziraju,vec obradjuju jednu temu,koja je ostala nedorecena,jos,poodavno.Mislim na staru temu,a gospodin koji je postavio post,je ponovo,samo otvorio slicnu temu i postavio,veoma razumno pitanje. Ne prica se ovde o nekakvim,prokletstvima ili babama i zabama,vec,konkretno,sta je to,sta moze da ugrozi zdravlje nalazaca...i da li je to,tacno ili netacno. Ograniceno razmisljanje tipa,"postoje samo otrovi",je najblaze receno,pogresna.  Citaj,pazljivije sta drugi pisu,mozda ti postane jasnija,problematika. U stvari.....ja ti zelim da pronadjes,neko blago,neke dukate zakopane u zemlji i da ih uzmes golim rukama,a ti nam onda,javi,da li ti se cinilo da imas osecaj,kao da ti "ruke gore",neku vrstu toplote u rukama i da ti trnu ruke. Ako se to desi i osetis ove simptome,javi nam se da se pozdravimo,drugarski,posto najverovatnije,posle ovih simptoma,za neko krace vreme,neces vise biti u mogucnosti da koristis kompjuter niti forum.....a,ni zivot,naravno. Smile Ti shvati ovo kao,fantaziju,ne znam,sta bih ti drugo rekao. Nikoga ne mozes naterati da nesto,silom prilika,prihvati,kao tacno...jel da? Obicno se,nepoznanice,veoma tesko,prihvataju,pogotovo,ono sto ne razumemo. Ja se licno,ne slazem sa nekim konstatacijama,clana foruma sa,nick-om,@ Vudi.....ali,je covek tako lepo rekao par stvari,slucajno ili namerno,ne zalazim u to. Na primer,u jednom postu je napomenuo,"vodu,potok kroz pecinu " ili nesto slicno tome,koji je,ustvari,"provodnik". Sto je apsolutno tacna konstatacija. I nije samo,to,"provodnik",postoje jos neke stvari,manje "mokre",koje,takodje,sluze,kao,neka vrsta,provodnika,pa se onda desi..."dosao do zlata,ali ne moze da ga uzme",cemu smo se,vecina nas,smejali,jel da? Ali,nazalost i to je tacna konstatacija,koja je realna,ali ni tu,kao ni kod zlata,ne pomazu,nikakve,mambo-dzambo,kombinacije,tipa,crni petlovi,krv ovce-jagnjeta,sta li vec,vec cisto,znanje....i "empiria". Jel tako,@ Vudi?  Smile
Odgovori
(07-08-2016, 02:27 AM)srecko link Piše: Pobogu ljudi o cemu vi,ne mogu reci pricate,vec FANTAZIRATE!!!  Taj koji je zakopao blago,zakopao ga je sa namerom da ga sakrije,jer tad nije bilo bankaka i da ga po potrebi koristi... On ili njegovi potomci,ili neko treci da bi ga upotrebio za namenu koju je zamislio taj neko ko je blago sakrio. I Tacka. Pod ovim sto sam napisao podrazumevam sve one koji se spominju ovde ili bilo gde drugde na forumima "sportista ". Nemam nameru da bilo kome odgovaram na ovo sto sam napisao.
I ja sam do pre godinu- dve  mislio da su price o ,,prokletstvu'' obicne budalastine , deo folklora . Medjutim ,uzasne price koje sam cuo iz prve ruke naterale su me da promenim misljenje . Tacno je da su price o prokletstvu obicne gluposti i zato sam potrazio logicno objasnjenje sta moze biti uzrok stradanja onih koji su bili u direktnom kontaktu sa sveze iskopanim blagom . Jedno je sigurno ,to se stvarno dogadja . Veoma , veoma retko ali se dogadja .
Odgovori
Na forumu postoji problem nedorecenosti. Neznam zbog cega, pa forum i postoji kako bi svi mi koji volimo ovaj hobi mogli da razmenimo iskustva i pomognemo jedni drugima. 
Evo sta ja znam.
Pre kopanja potrebno je napraviti odradu. Vino sveca molitva. Kada se radi radi se u tisini. Rupa se ne preskace. Kada dodjes do cilja ostavi mesto 24 casa da se provetri. A zlato se najcesce ispire sofom. Cak ne moras rukama zlato da diras postoji za to casa ili neki sud.
Zar ne bi trebalo da ljudi udruze i zajedno rade na traganju i iskopu. Ja recimo volim da se nadjem sa ljudima i idemo zajedno u pustolovine traganja.
Asov neka ti je sa srecom dabogda ti ulov bio dobar. Pozdrav!!
Odgovori
(07-08-2016, 07:53 AM)zuca link Piše: Pre kopanja potrebno je napraviti odradu. Vino sveca molitva. Kada se radi radi se u tisini. Rupa se ne preskace.

Ova,konstatacija,spada,pod,sujeverje...time se nista ne postize,apsolutno,nista. Nadam se da nisi od onih tragaca,koji,uzmu zemlju sa lokacije pa nose kod,vracara,da im kaze gde je tacno zakopano? Smile  Te izmisljotine,tipa,cuti se dok se kopa,(sto,da se ne uplasi zlato?),ili ona,najludja,ZLATO POBEGLO..hahahhaha,ta mi je najdraza Smile  A,to,"vino,sveca" i ostale bapske price,najblaze receno,smesno.  Mogao bih da razumem,da zivimo u ono vreme,neinformisanosti,kada su jedino,validne bile price,nasih predaka,a i oni culi te price od svojih predaka,a u u sustini,niko nije znao da ti objasni bilo sta,vec samo konstatacija,tipa..."tako su nasi stari radili,tako cu i ja".....totalno pogresan nacin razmisljanja. Da je tako,ajd onda,posto su nasi stari jeli drvenom kasikom i prstima....sto mi onda,koristimo,metalne kasike i viljuske,escajg uopste? Plandzija je ispravno rekao sledece. Nije svaki nalaz,zakopanog,"aktivan",htedoh reci,opasan,ali to niko nemoze da Vam kaze,jeste ili nije i zato se radi,ta,ajd u sali da je nazovem,"dezinfekcija i deratizacija",zlata Smile bez obzira na sve ostale parametre. Niko od,eventualnih,nalazaca(daj Boze svima da nadju),ne zna,da li je doslo do "praznjenja",pre nego li smo ga nasli ili jos uvek nije? Zato i postoji potreba,preventivno,neutralizovati ili,precizniji da budem,vestacki izazvati reakciju. Recimo,nasli ste,uzeli,poneli.....sama reakcija Vaseg organizma,ce Vam,u neku ruku,naznaciti,stima li nesto tu ili ne? Medjutim i tu,sad ima zavrzlama,ako ste ga uzeli,nebezbedno...dzabe prica vise,jer ste ga,"neutralizovali",samim kontaktom sa njim i tu je prica zavrsena,mozes samo da cekas,"finale". Ali ima i onog drugog.....ako se reakcija desila,neko blize vreme,pre nego li je izvadjeno,onda je velika verovatnoca da  je,"nikom nista",i da ces slatko da se nauzivas u svom nalazu,ziv i zdrav,dugo godina nakon toga. Tu,jednostavno,nema pravila. Nema stalne,konstante,nemozes biti siguran.Tema jeste,veoma ozbiljna i pored,mnogih,"fantazija",sto rece jedan kolega,ali ne brinite,drage kolege zlatari Smile Ionako od svih nas,95% tragaca,nikada nece naci nikakav cup,bakrac ni kotao sa dukatima,tako da ,ne morate da brinete,da li ce da Vas ozraci ili ne. Sto se toga tice,bezbedni ste 100%  ;D ;D ;D
Odgovori
Bravo pehina11420
95% ga nece ni videti
a kamo li ozraciti
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 10 Gost(a)