Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Soda bikarbona
#11
Posle sode bikarbone...


Priloženih Datoteka Izvedena sličica(e)
       
Odgovori
#12
a posle kiseline?
Odgovori
#13
Posle kiseline nikave promene nisam video.... Ni posle vinskog sirceta... Jedino je posle sode bikarbone ovako sve pocrvenelo.
Odgovori
#14
Makso, ako si, kako kažeš taj kamen prvo tretirao kiselinama a zatim rastvorom Natrijum bikarbonata, sasvim je normalno da će se dešavati neka reakcija na bilo kom kamenu jer dolazi do neutralizacije svi tih kiselina koje si predhodno sipao na taj kamen. Da li e da pocrveni ili dobije neku drugu boju, sasvim je nebitno. Boja ti se pojavila zbog reakcije kiselina sa Natrijum bikarbonatom uz prisustvu ko zna koji sve moućih elemenata koji su prisutni u tom kamenu koji su reakcijom  eto promenili boju kamena. Ništa neobično i čudno.
Odgovori
#15
(27-08-2014, 09:19 PM)milan link Piše: Makso, ako si, kako kažeš taj kamen prvo tretirao kiselinama a zatim rastvorom Natrijum bikarbonata, sasvim je normalno da će se dešavati neka reakcija na bilo kom kamenu jer dolazi do neutralizacije svi tih kiselina koje si predhodno sipao na taj kamen. Da li e da pocrveni ili dobije neku drugu boju, sasvim je nebitno. Boja ti se pojavila zbog reakcije kiselina sa Natrijum bikarbonatom uz prisustvu ko zna koji sve moućih elemenata koji su prisutni u tom kamenu koji su reakcijom  eto promenili boju kamena. Ništa neobično i čudno.
Ne Milane, prvo sam rastvorio par kesica sode bikarbone sa vodom i prvo to sipao na kamen i nakon toga se pojavila ovakva boja, a nakon kiseline i vinskog sirceta koje sam sipao nakon par dana se nista nije dogodilo. Ipak hvala na odgovoru...
Odgovori
#16
MAKSO POBOGU..MANI SE HEMIJSKIH EKSPERIMENATA NA TERENU....DETEKTOR U SAKE I VIDI DALI JE TO TAKOZVANA LEPENKA ILI NE. PA AKO NIJE NASTAVI DALJE A JA BIH REKAO DA BI TREBALO MALO BOLJE DA POGLEDAS SVE STO SE MOZE UOCITI NA TOM KAMENU ILI STENI...MOZDA UOCIS NESTO !!!
Odgovori
#17
Hvala GROTAGOLD na savetu...
Odgovori
#18
Bio bih ti zahvalan ako si uočio nešto što mi može pomoći.
Odgovori
#19
Od svih postavljenih slika (4) sve su usredotocene na deo koji se tebi ucinio interesantan za polivanje sodom i sl. Nema slika iz drugih uglova mada mi se cini da iza te prednje strane ima jos jedan veci deo priblizno ravan i na kome mogu da se nadju dodatni znaci ali slike nema pa nemogu da dam svoje objasnjenje.
Drugo: Odakle tebi ideja da bas taj kamen "zalivas" i to bas tu stranu ? Od necega si morao da pocnes...od nekog zapisa,mape prica drugih osoba ili ti je ispalo interesantno pa hajde da probas. Nebih bas rekao da je tako jer se na teren ne nose "slucajno" kesice sa bikarbonom (koja je neutralizator kiselosti) nasuprot kiselinama koje "nagrizaju" povrsinu gde je naknadnom intervencijom omalterisan i zatvoren deo u kome je eventualno nesto ostavljeno ili pak prekriven stemani znak koji ukazuje na pravac ili mesto gde je sta ostavljeno. Hemijskom reakcijom se nakon izvesnog vremena uoce razlike izmedju prirodnog dela kamena i necega sto je naknadno doradjeno nekom vrstom krecnjackog maltera. NECE TAJ DEO SAM OD SEBE DA ODPADNE I DA SE POJAVI OTVOR ali ce ti ukazati da li postoje neke anomalije. Postavi od tog kamena jos slika sa svih strana a narocito sa gornje skoro ravne strane sto pomenuh vec pa AKO BUDEM NESTO UOCIO OBJASNICU TI.
Odgovori
#20
Nemam mape ni bilo kakve zapise vec je sve krenulo sa pričom mog pokojnog dede koji je uvek govorio i bio ubedjen da tu "nečeg" ima. Nikad nije rekao odakle on to zna. U blizini ovog mesta je nedavno otkriveno i arheolosko nalaziste sa grobnicama iz treceg veka.


Priloženih Datoteka Izvedena sličica(e)
                   
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »


Skoči na Forum:


Korisnika pregleda ovu temu: 2 Gost(a)