iz licnog iskustva zelena patina ne prestavlja nikakav problem i kadje u pitanju veca kolicina dalje po prici vrhunskih arheologa prokletstva ne postoje pri otvaranju zazidane ostave prvo se koristi benzin a za ostale 2 stvari prilikom ciscenja red je da objasni covek koji je poceo ovu temu poz.
Teme: 27
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Jeremaja011 nadam se da ces nastaviti pisanje na temu, kako postupiti kada se nadje nesto sto je vec dugo vremena pod zemljom, da se moze bezbedno koristiti?
Poštovani,
bez ikakve namere da bilo koga na bilo koji način vređam, omalovažam ili slično, ovaj post sam postavio isključivo radi nekih osnovnih stvari, prvenstveno imajući u vidu malu pomoć tragačima koji nisu sa puno iskustva ili im je jednostvano intresantno da nešto pročitaju ili nauče.
Sve što je napisano je isključivo iz mog ličnog iskustva, školovan sam, obučen sam i terenski sam prošao dovoljno da mogu neke svoje utiske i zapažanja izneti na ovakvom tipu sajta-foruma.
Posle28 godina iskustva u oblasti arheologije, statičke i terenske procene vrednosti arheološkog nalazišta i artefakta, procene bezbednosti nalazišta, bezbednosti ljudi, rada za muzej koji se nalazi u inostranstvu, od toga najmanje 20 godina terenskog rada, preko 3000 dana terena i to ne varijanta gde se izađe vikendom sa metal detektorom na polje ili slično i traže se kovanice ili fibule, već ozbiljna istraživanja i iskopavanja arheoloških nalazišta koji se rade za državne institucije, muzeje, galerije ili slično, mislio sam da mogu neko moje skromno i elementarno znanje podeliti sa članovima ovog sajta.
Očigledno sam pogrešio i nekima smeta to, tako da se izvinjavam na mojoj greški, jednostavno sam mislio da je ovaj forum namenjen razmeni iskustva i pomoći između članova koji se bave ovim poslom ili hobijem a ne neumesnim komentarima i sličnim stvarima koji se javljaju po mom skromnom mišljenju bez ikakvog povoda ili razloga.
Vrlo pažljivo čitam postove članova, ne upuštam se u komentare i svoje mišljenje i neko osnovno znanje zadržavam za sebe, osim kad sam nekoliko puta samo probao da posavetujem nekog ko je konkretno tražio pomoć na određeno pitanje, tako da nisam uopšte shvatio zašto nekome smeta objavljivanje ovakvih postova, niti sam bilo koga ugrozio po pitanju „ njegovog terena“, niti sam probao da osporim bilo čije znanje ili iskustvo, niti sam želeo da osobe koje pate od kompleksa niže vrednosti na bilo koji način izazovem.
Definitivno sam pogrešno procenio svrhu ovakvog foruma i postovao nešto što očigledno ne treba.
Izvinjavam se još jednom na svojoj greški.
Pozdrav i svako dobro
Teme: 27
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Jeremaja011 nema razloga da zbog pojedinaca ne nastavis sa temom, ima dosta clanova na forumu kojima bi znacilo da izneses svoje iskustvo!
Jeramaja011,
Hvala na korisnim informacijama,mislim da si sigurno u buducnosti spasio neke zivote.
Ne obaziri se na "akademike nauka iskopavanja cupova" sa ovog foruma, vec ako imas potrebu siri znanje koje imas.
Zamolio bih te da opises kompletnu proceduru sta se radi sa zlatom od momenta pronalaska do bezbednog koriscnjena,recimo na primeru cupa od 30kg zalivenog voskom,zakopanom u zemlji na 1,5m,nije u ostavi ili pod nekom plocom i nema zamki? Da li i tu treba imati neku zastitnu opremu i koju?
Cuo sam razne savete,a vecina su kontradiktorni.
Hvala unapred!
Dobro veče,
uvek kad se vadi tolika količina treba imati osnovnu opremu, adekvatne rukavice, ni preterano debele ni tanke, obično se koriste pamučne rukavice a i ispod i preko njih gumene ( one hirurške nesterilne iz apoteke ), zaštitne naočare, zaštitna maska za lice ( ne uvek takozvanu gas masku, možete napraviti sami svoju masku od dve hirurške maske u koju ste stavili parče tkanine natopljene sodom bikarbonom, adekvatna odeća koju lako možete skinuti i po potrebi uništiti ukoliko postoji opasnost i dođe do neke teže kontaminacije, kappa na glavi, …, ništa posebno, samo nešto elementarno.
Prilikom vađenja uvek se trudite da budete na takvom položaju da lako se možete pomeriti ili skloniti ukoliko primetite bilo koju opasnost od kontaminacije.
U velikoj većini slučajeva ne postoji opasnost od otrova, prvenstveno se čuvajte spora ili nekih bakterija koji su se možda nataložili u zemlji tokom godina ležanja ćupa …
Provera čistoće i bezbednosti samog zlata je prosta stvar, malo alkohola pomešanog sa benzinom prsnete kad otvorite ćup i vidite boju plamena koja se javlja, ukoliko je plamen normalne boje bez jakih ljubičastih i zelenih primesa onda samo uzmete zlato i prospete u neko korito, dodate vodu u kojoj se nalazi 10% sode bikarbone i nekoliko čajnih kašikica hipermagana i nalijete da zlato bude pod vodom.
Ostavite par sati, isperite i sve je ok,
Ukoliko ima nekih kontaminacija, najbolje je zlato staviti u korito, politi benzinom ili nekim sredstvom na bazi alkohola ili acetona i zapaliti, temperature koju razvija benzin koji gori nije ni blizu temperaturi topljenja zlata, neće ga oštetiti a totalno će uništiti sve opasne materije na samom zlatu a posle toga odradite postupak čišćenja vodom koja ima u sebi sodu bikarbonu i hipermangan.
Naravno to je sve ako postoji opasnost od kontaminacije, u većini slučajeva se to i ne primenjuje i nije neophodno ali na žalost sam nekoliko puta video vrlo teške posledice koje su proizašle iz neadekvatne zaštite i pristupa nađenom materijalu.
Ništa od te opreme niti je skupo niti je komplikovana procedura a može dosta pomoći.
Pozdrav
Jeremaja011:
Kao i na svakom predavanju / ima onih koji stignu na vreme , ima ko zakasni , ima ko ostane do kraja , ima ko izadje pre vremena , neko je pazljiv a neko ne a ima i onih sa upadicama. Raznog sveta ima i bice a koju ce ocenu kao rezultat svog ucenja dobiti na kraju to nezavisi od predavaca vec od ucenika (slusalaca). Tako da ti slobodno nastavi i budi konstruktivan a na nama je da budemo pazljivi i po nesto naucimo (kome treba) a kome netreba neka produzi dalje.
jeremaja poz.mislim da smo pre neki dan bili zajedno nisam odmah ukapiro cao
Jeramaja011,
Hvala na opisu procedure,jednostavno i razumljivo kao recept za palacinke. Svakome je sad jasno.
Mozda da razmislis i napises ovde na formu jedan kratak prirucnik gde mozes obuhvatiti nekih desetak tema koje ti mislis da su bitne u ovom nasem hobiju/poslu,kako za koga. Posto si dve teme vec obradio,jos nekih 8 npr,poredjas ih po redosledu koji ti mislis da je ispravan. Iskopiramo i imamo prirucnik. Tu bi mogao da ubacis svoje misljenje o "proklestvima i natprirodnim mocima" kako si naveo na pocetku ove teme,zastitu arheoloskih nalazista takodje...da nekako uspostavimo neki kodeks ponasanja u ovom hobiju.Koliko ce to biti primenjivo u praksi zavisi od nas samih, da se jedno spase posle te "lekcije" mislim da vredi pisanja.
Hvala jos jednom
Za pisanje priručnika je potrebno prilično vremena ali ću etapno ukoliko bude zaintresovanih objavljivati postove na tu temu.
Pisao i ranije o nekim stvarima, možete pogledati ranije postove i polako sklopiti neku celinu svega ...
Napominjen Vam da je u pitanju isključivo to što sam naučio kroz studije, obuku i sa terena, jako malo sam radio po Srbiji, ali u principu za sve svetske lokacije uglavnom važe ista pravila, malo se razlikuju i siguran sam da većina članova ima svoja iskustva u radu u samoj Srbiji i mogu vrlo precizno objasniti neke stvari.
Kodeks ponašanja na terenu je isključivo lična stvar svakog pojedinca i na tu temu sam još pre 10 godina odustao da bilo šta pišem, pojašnjavam ili na predavanjima da objašnjavam, ukoliko neko nije proesionalno u toj oblasti, treba sam da odluči šta i kako se može ili ne raditi, samo bi jedan mali apel dao, potrudite se koliko je moguće da deci i unucima, ..., ostavite nešto iz čega bi i oni mogli da nauče, zapamte i vide deo istorije Srbije i svega što se tu dešavalo.
Što se tiče prokletstva i natprirodnog, to je jako škakljiva tema, tema koja se često i u profesionalnim krugovima izbegava, svi profesionalci su učeni i školovani da ne veruju u takve stvari, naukom se može većina stvari objasniti ali postoji deo koji definitivno nije moguće rastumačiti, shvatiti ili bilo kojom naučnom metodom objasniti.
Moja skromna lična iskustva su mi pokazala da bez obzira što sam naučen da nikako ne verujem u tako nešto, doživeo sam nekoliko puta stvari koje definitivno mi govore da postoji nešto mnogo više i jače od nas, neko to može zvati Božanskom silom, neko energijom, neko natprirodnim bićima ili silama, ..., ali to je nešto što verovatno svako od nas treba da definiše u sebi, to je jednostavno pitanje vere i otvorenosti uma svakog pojedinca.
Među svetskim arheolozim postoji knjiga, tačnije to je par strana papira na kojima su takozvane „red hot spots “, pojedina mesta i oblasti koja se ne preporučuju za rad usled nekih neobjašnjivih pojava, stvari ili opasnosti koja se tamo nalaze.
Bez mnogo pitanja ili javnih polemika ta mesta se i definitvino izbegavaju ili su uopšte zatvorena za bilo kakva istraživanja.
95% stvari za koje su pojedinci ubeđeni da je natprirodno je objašnjivo, često sam slušao i video varijante sa bolestima koje se javjalju posle par dana od uzimanje nekih stvari, loši snovi, verska priviđenja, bolesti u porodici, mesta gde ljudi vide natprirodna bića, mesta gde je nemoguće ući jer ljude neka sila baca na pod, na zid i slično, to je sve objašnjivo i zna se postupak ulaska, vađenja, izlaska i čišćenja takvih stvari – predmeta, ali onih 5% je nešto što nemoguće je objasniti i uglavnom je bolje i ne dirati tako nešto.
Uostalom čim Vi pitate za tako nešto ili ste doživeli ili čuli od nekoga, pa bi mogli Vaše utiske i iskustva napisati na sajtu.
Pozdrav
|