Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ZAKON
Bravo ROLE,svaka ti je zlatna.... Smile
Odgovori
Tema je zaista zahvalna . I ovo sto je opisano u zakonu je zaista afirmativno . POD USLOVOM da se nesto od toga radi kako treba . Jer postoji procedura za to . A  ona ide ovako .
1 . Potencijalni nalazac MORA prijaviti da ima neke indicije ili planove za potragu za blagom.
2.  Taj isti to mora da prijavi trazenje organima (NEZNAM KOJIM ) i da od njih dobije obezbedjenje
3.  Radovi se izvode pod neprestanom paznjom organa i tek tada moze da se govori o ispunjennju uslova iz zakona .
E SAD
Kada nedjes nesto i nedaj ti boze pozelis da budes posten i ODES u policiju i prijavis nalaz , Prvo sto dobijes je pendrekom po glavi . Jer je naravno osnovana sumnja da si utajio veci deo od toga sto si prijavio . I tada JAO TEBI . sjebo si se do bola . odrase te od batina i mucenja , kao da si nacionalnu banku opljackao. Pitanje je kako ces dokazati da nisi uzeo od onoga sto si prijavio . NE MOZES . i daju ti K...C . Srecan si sto si golu kozu spasio bede . A drugovi to dele li dele . KAD je pak nesto doslo do novina i pokazalo se u nekom muzeju to sto je nadjeno . GDE JE pitam ja vas.
Odgovori
(13-03-2012, 07:21 PM)mincic link Piše: postoji procedura za to . A  ona ide ovako .
1 . Potencijalni nalazac MORA prijaviti da ima neke indicije ili planove za potragu za blagom.
2.  Taj isti to mora da prijavi trazenje organima (NEZNAM KOJIM ) i da od njih dobije obezbedjenje
3.  Radovi se izvode pod neprestanom paznjom organa i tek tada moze da se govori o ispunjennju uslova iz zakona
nisam razumeo, kakva je ovo procedura, jesi li to izvukao iz nekog zakona ili o cemu se radi??
Odgovori
Nisam izvukao iz zakona
Prosto je tako . jesi do sad slusao da se vrse negde iskopavanja za blagom? bilo je par takvih akcija propracenih preko medija . E pa to ti je ta procedura . nije sve u slovu zakona , nesto je i u postupcima i nacinima kako se radi . Kao kod advokata kad odes , MOZE ALIIII .
Odgovori
druze, ja ni uz najbolju volju i dalje ne razumem sta ti hoces da kazes.

tema ovog topika je "zakon",
ti si ovde napisao nekakvu "proceduru" i zato sam te pitao o cemu se radi.

ti naravno imas pravo na neku svoju proceduru ili tvoje shvatanje zakona
ali ja nigde ne vidoh da u zakonu stoji da bilo ko kao privatno lice moze da dobije bilo kakvu dozvolu za obavljanje arheoloskih radova tako da ne postoji nacin da dobije ni obezbedjenje niti da postave nadzor nad tim poslom.
Odgovori
bane , da ne zalazimo u rasprave sad ja i ti . Nema potrebe . Evo jednog primera sa pitanjem . Imas plan , mapu ili kozu , moze i saznanje od nekud (DEDA , BABA ) i zelis da vrsis iskopavanje tog blaga . Sta ces ajd mi reci ? Moras u Policiju brate da ti neko da nekakav vid pristanka za toi sto hoces da radis a ne da dolaze da te hapse i da ti oduzimaju sredstva sa kojim vrsis te radove . Razlika je u tome sto ce NEKO NADLEZAN BITI OBAVESTEN. Jer ne pise sve u zakonu . on se odnosi na pravo svojine koliko sam ja razumeo i na nagradu koja je odredjena . A OSTALO?Pre pronalazenja blaga. Pa ne mozes ti stalno biti u krivolovu a kad nesto nadjes DAJ SVE ILI POLA A EVO TI NAGRADICA. Jel ima u tom zakonu dela koji se odnasi na potragu , tj ovo cime se mi bavimo ? PA ne mozes brate stalno ziveti okrecuci se i osvrcuci da te neko ne uhodi.
PUNO POZDRAVA I molim te be RE .
Odgovori
stvarno se nadam da sam dobro razumeo tvoje pitanje, pa da probam da odgovorim.

mesas zakon i hipoteticke predpostavke.
zakoni RS. su oblast arheologije regulisali nekolicinom manje vise neprecizno napisanih zakona 
pa dolazi do situacije da sto ljudi na sto nacina tumaci te zakone.

ovo konkretno sto si ti naveo kao svoju delatnost, ono tipa "mape, koze, sanjala baba di je zlato" ne spada u zakone nego u "zonu sumraka" i ni jedna ozbiljna pa ni nasa ovakva kakva god da je drzava ne resava zakonima o kulturi jer sa time nema nikave veze.

potrazi zakone koji se bave ovom temom, stavljeni su na nekoliko foruma , mislim cak i ovde i videces odgovore na sva tvoja pitanja, bez obzira sto ih ja ne dozivljavam kao realna.

ukratko,
sve sto nije zabranjeno je dozvoljeno
a niko i nigde ne zabranjuje posedovanje metal detektora ili "traganje za blagom",
postoje samo ogranicenja vezana za arheoloska nalazista i eventualno ugrozavanja privatnog vlasnistva/poseda/
cak kao sto si video predvidjena je i adekvatna zakonska nagrada za nalazaca.
Odgovori
Ispada da iako je pradeda zakopao cupce u dvoriste ono ne pripada potomku i ako kojim slucajem oce da ga otkopa treba da pre toga prijavi tu radnju  i uz  prisustvo  nadleznih to odradi.Jedenje pijenje kafenisanje da odradi i fizikaliju a oni da se dobro napregnu i odnesu.....Ili je to vlasnistvo  potomka?  Ili  ce da podele  ?  Ili ?
Odgovori
Aman,ljudi,Banebeograd je,covek,sve lepo objasnio....za onoga ko hoce i moze da razume. Evo primer>koliko je zgrada sazidano u Beogradu bez upotrebne dozvole i ostalih dozvola za gradnju,ovo ili ono? Na desetine,stotine...niko nema pojma o tacnom broju,cak ni oni koji su propisali zakon da moras da imas gradjevinsku dozvolu za pocetak bilo kakvih radova. Prvo se napravi zgrada,bez ikakvih dozvola,pa se onda,nakon toga razmislja kako ces da se "vadis" iz problema. Tako shvatite i zakon za nas,"bracu po asovu". Kopas i roves gde stignes,a ako te uhvate-uhvatili su te,ako ne,nikom nista i gotovo.  A,ako neko misli da moze da "legalizuje" svoje "rabote" detektorom i preoravanjem,drage nam zemlje Srbije,e pa taj zivi u zabludi. To je nemoguce,zato,po starom hajduckom obicaju,treba stici i uteci....na vreme. Suma sumarum,ovo nase je isto kao i njihovo ranije,cista hajducija,jer nije regulisano precizno,sta smes,a sta ne. Ustvari,nesmes,zasticene lokalitete,jer to je vec,stvarno,bezobrazluk. I treba da bude rigorozno kaznjeno takvo delo,jer je to isto kao da kopas po tudjem dvoristu. PA,ajde udji kod komsije u avliju,pa mu "rovi" po travnjaku,da vidis,da li ce da te doceka sa kafom i ratlukom ili ce da se hvata za "svijetlo oruzje"? Gde god je drzava stavila svoju sapu,NEDIRAJ,to je i maloj deci jasno,ostalo....rovi,brate,ko te pita sta,samo nemoj da "bodes oci".
Odgovori
(15-03-2012, 11:59 PM)APIS link Piše: Ispada da iako je pradeda zakopao cupce u dvoriste ono ne pripada potomku
ko moze da spori potomku da je cup njegovo vlasnistvo? naravno niko.
tvoj posed, mozes da radis sta hoces sa njim, ko ce sutra moci da dokaze da si ti to otkopao u njivi a ne da si recimo nasao na tavanu, ili jednostavno da je to nasledjeno od roditelja, 
opet naravno niko to ne moze da spori.

prema tome ti samo otkopavaj i ne "zvoni na sva zvona" i nema te drzave koja moze da ti oduzme nesto sto si nasao "na tavanu", "u podrumu" ili "ispod kreveta" ili sto je recimo bilo "deo numizmaticke kolekcije tvoga dede" inace poznatog lokalnog kolekcionara i antikvara
u zadnje vreme imas mnostvo primera kako su neki likovi "slucajno" u toku adaptacije stare kuce nasli kojekave
ko zna koliko dugo sakrivene predmete , koji su naravno bili vlasnistvo njihove blize i dalje rodbine.
na taj nacin su oni prakticno legalizovali sve predmete bez bojazni od zakona a pri tome su naravno priznati i kao vlasnici , i niko im nista ne moze.
ima na netu vise primera, od nalaska kolekcija retkih novcica do nalaska skupocenih slika

nas  zakon je delom regulisao tu oblast, a delom je ostao neprecizan i nedorecen, i bas zahvaljujuci tome svako od nas ga tumaci kako misli da treba,
ali moramo biti realni i kod pravdanja za ucinjeni akt /u slucaju eventualnog spora sa drzavnim organima/ moramo naci adekvatan arguement ,
i onda ne bi trebalo da bude ni problema ni sankcija , a ni spora oko vlasnistva dela ili cak celog nalaza.

moj savet je da se treba pridrzavati zakona jer u njemu , ovakvom kakav je,
uz sve restriktivne mere ipak ima sasvim dovoljno prostora za pozitivno manipulisanje njime u korist tragaca,.
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 3 Gost(a)