Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
kako prepoznati TUMUL ILI MOGILU?
(13-09-2014, 09:54 PM)citytaxi link Piše: Mene zanima kako izgleda ulaz  ??? . Dali ima neki kamen na ulaz , mozda plocu sa nekom pisanijom ,  ??? Sa koje strane je obicno ulaz , istok , zapad , severoistok . . . ,  To nikada nisam video uzivo ali me zanima  , a verujem jos dosta clanova foruma , pa bih molio nekog malo nacitanijeg ,ako ima volju da nam to lepo opise , mozda neko naleti slucajno , a nema pojma o cemu se radi ?  Smile

Mnoge zanima kako izgleda ulaz,jel da? Internet je cudo,nemoras da budes nacitan i da cekas,nekog "nacitanog", da ti nesto kaze.Jednim klikom saznas sve.U tvom slucaju,sipas 10-15 litara nafte,krenes prema Crnajki,pa kad dodjes do tamo,okrenes glavu udesno,pa vidis malo podalje od puta 5-6 tumula na jednom mestu,cak je u jedan i bagerom usao covek do pola,pa imas divan presek tumula,kao na dlanu...skolski primer. ili odes do Rudne Glave,pa pored samog puta,covek napravio kucu naslonjenu na tumul,sta mislis,zbog cega? Smile Mudro,nema sta.Isto se nalazi sa desne strane od Bora kada ides,bas uz sam put,pre centra,ili skrenes od Miloseve Kule,desno,prema Klokocevcu,pa na par km sa leve strane,coveku u dvoristu,usred sljivara,tumul, "ko dusa",odmah,par metara od puta. Parkiras i gledas do mile volje. Sve je lako,samo kad se hoce. Znam da je najlakse da cujes od nekog,al veruj mi,nista lepse nego kad sam vidis ono o cemu pricamo. Mada,aj da ponovim...nije svako brdasce tumul  Smile
Odgovori
Umalo da ti ostanem duzan odgovor,sta kako gde  ;D  Vidis,tu nepostoji pravilo,kod tumulusa,sta kako i gde i od kog materijala. Sve zavisi od perioda kada je nastao,posto,po istrazivanjima,ljudi koji se bave tom tematikom u svetu,tumulusi datiraju jos od 1500.godine pre nove ere ! Da,dobro si procitao. Njihovo postojanje nije vezano samo za odredjenu epohu ili odredjenu populaciju,vec je to rasprostranjen nacin sahranjivanja po celom svetu. Tumulusi postoje na skoro svim kontinentima,od Koreje pa na ovamo. Cak i u Americi postoje tumulusi...sto i nije iznenadjenje,ako vec postoje krstovi Templara,sto ne bi i tumulusi na tom kontinentu. Razlicite epohe,razliciti nacini gradnje. Neki su imali,kamene ulaze,neki "nikakve",vec samo oblik,neki su ovalni,neki elipsasti....puno oblika je u opticaju,a sve je zavisilo od "kulture" koja ih je gradila. Pojedini su imali i sanac,kanal,oko samog tumulusa itd. Postojalo je centralno i periferno sahranjivanje u odnosu na centralnu osu tumulusa. Ukratko,mnogo varijacija postoji i presiroko je za objasnjavanje,cela tema je prevelika za detaljisanje.Ionako mi je bila namera samo da odgovorim clanu sa nikom "rimljanin",covek pitao,rekoh da odgovorim,ukratko...vidim da ga interesuje. Jer ti i kada vidis uzivo tumulus,nema sanse da znas po bilo cemu,kojoj epohi pripada,a samim tim i koji je nacin sahranjivanja,ulaza,pravaca i slicno. Svaka epoha nosi nesto svoje. Kod kelta je lakse...oni bi jednostavno,"nabacali" ogromne gromade kamenja na gomilu i teraj Smile  Jedna takva grobnica postoji u mestu Blizna,cini mi se da se tako zove...prvo mesto od sela Plavna prema Negotinu. Prodjes fudbalsko igraliste u selu,pa u nekoj sumici,zaboravio sam vec svaki detalj puta. Uglavnom i to ti je dostupno da vidis. Znaju mestani,gde je. Secam se samo da se prodju i oni ogromni dalekovodi sto idu sa Djerdapa,nekih 500 metara do kilometar od njih,kada se udaljavas od sela.  Kazem ti,presiroka je tema za detaljisanje,jer zavisi od kulture do kulture koja ih je gradila,svaka ima nesto svoje. Mozes samo da naslutis,po obliku i velicini i nista sem toga,sto je nedovoljno za bilo sta preciznije reci o tome. Ukratko..nepostoji "univerzalni" tip tumulusa.
Odgovori
Milanobrenovic,hvala kolega na detaljnom objasnjenju,
znaci prvo treba naci pravo brdasce a ne lazno ili prirodno...
e posle treba odraditi ali rucno je to mnogo tesko i mnogo posla,znaci treba neka masina?vrlo nezgodna rabota Smile
pozdrav
Odgovori
i na kraju i ako se odlucis za takav potez da otvoris tumul treba da nadjes masinu i da platis a pitanje je da li ima nesto unutra jel i tada u to vreme kad se gradili tumuli bilo je pljackasa i jos uz to bez opreme nikako da se ulazi,tu je veliko ulaganje a veliki znak pitanja da ce da nadjes nesto..
Odgovori
zasto jednostavno ne objasnite ljudima sta su tumuli i kada su nasatali. Tumuli su grobovi u kojima su sahranjivani ljudi jos uz praistorije. Postoje 12 vrsta(nacina sahranjivanja) tumula mora se reci da se i od mesta do mesta iako je  udaljenost i nekoliko desetina kilometara razlikuje nacin sahranivanja a kamoli razlika u nekoliko desetina godina...Zato i postoje mnogo varijacija na onih dvanaest vrsta.A sto se tice priloga koji Vas mnogo interesuju e tek tu je zezalica velika...otvoris grob a unutra nema  nista a ono ti tu ......heeehheeee Smile ;D Wink :-X
Odgovori
kako bre,grants,nema nista,a ono ti tu? kakva je fora?pozz sviwa
Odgovori
Koliko mi je kosac pokazao ..grobnice kada se otvore su prazne a prilozi su uvek tu blizu ali opet dolazi ono 12 vrsta i podvrsta i svaka ostava(prilozi) je na drugom mestu..e to ti je ima ga a nema ga,....
Odgovori
(17-09-2014, 11:37 AM)grants link Piše: zasto jednostavno ne objasnite ljudima sta su tumuli i kada su nasatali. Tumuli su grobovi u kojima su sahranjivani ljudi jos uz praistorije. Postoje 12 vrsta(nacina sahranjivanja) tumula mora se reci da se i od mesta do mesta iako je  udaljenost i nekoliko desetina kilometara razlikuje nacin sahranivanja a kamoli razlika u nekoliko desetina godina...Zato i postoje mnogo varijacija na onih dvanaest vrsta.A sto se tice priloga koji Vas mnogo interesuju e tek tu je zezalica velika...otvoris grob a unutra nema  nista a ono ti tu ......heeehheeee Smile ;D Wink :-X

E.moj "Grants"......lako je reci,sto se "ne objasni"!  A,kako mozes objasniti nesto,sto ni savremena arheologija,nije do kraja razjasnila? Toliko "vrsta i podvrsta" tumula postoji,po nacinu sahranjivanja,da bi za to vremena trebalo...podosta. Od onoga da su u tumulima sahranjivani i ratnici i njihovi konji (u istom tumulu),do grupnih grobnica u okviru jednog tumula. Ni sam nacin sahranjivanja nije isti,jer,ako se pretpostavlja,da su pojedini tumuli napravljeni i 1500 godina,pre nove ere (po tvrdnjama naucnika),gde onda naci tu "formulu" za objasniti u jednom,dva ili deset postova.gde sta i kako?Ali vidim da spominjes neke "cinjenice",u vezi tumula,pa bi bilo lepo i da nam objasnis,mozda i mi,drugi,neznamo bas sve,pa bi voleli da saznamo nesto novo. Najlakse je,"baciti kosku",staviti smajli na kraju recenice i zacutati.  Ja nevolim da pricam, rekla-kazala,price,vec iskljucivo ono u sta sam se sam uverio i o onome sto su napisali,nakon istrazivanja,uceni ljudi,u ovom slucaju,arheolozi,ali ne ovi,"hajducki" arheolozi,vec oni,eminentni,priznati u celom svetu. Mislim da bi bilo korektno od tebe,da nam odas tu "tajnu",zvanu 12 nacina?
Odgovori
Nisam poceo ja ovu temu..i nisam poceo sa eee moj itd... lepo sam rekao da sam imao od koga da ucim...Sto se tice "naucnika" o kojima pises zasto oni ne objasne tunele stare 7000 godina koji se nalaze sirom ZEMLJE...A sahranjivanje iz doba Tribala,Ilira,Tracana,kelta...Vlaha da naziv vlah je naziv za starosedeoce ali ti to koliko vidim znas....Nije mi namera bila da se mesam ....a i ne zelim...dovoljno sam video a imam i koga da pitam...
pozdrav
Odgovori
Molim da se tema ne siri u pogresnom pravcu i da se ovde ne proziva niko da li je arheolog sa diplomom ili je "hajducki" arheolog jer nacin na koji je to napisano na ocigled drugih svih koji ce to procitati shvatice da se delimo na kastre ucenih pa samim tim i "podobnih" i one druge koji to sve nisu.
    OVO JE FORUM KOJI SE BAVI ARHEOLOGIJOM NA AMATERSKOM PLANU sto znaci da moze da bude ne samo dostupan svima na citanje vec i na iznosenje svojih saznanja i pogleda na tu vrstu problematike. Postoje i druge tematske celine na internetu koje podpadaju pod "profesionalizam" pa svima kome smeta "amaterizam" neka jednostavno predju tamo.

ADMINISTRACIJA FORUMA
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 3 Gost(a)