Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
okolina Sokobanje Ozren
Pecina je pronadjena pre vise godina kada se pravio sumski put.Pre jedno 35 godina su dolazili Italijani i radili su samo oko ulaza koji se tada nalazio ispod puta.Nisu smeli da nastave dalje jer je po njihovim planovima mesto rizicno sto se tice zamki.Jednog jutra su mestani pronasli ostavljene burgije i alat i tako se sumnja da su nesto pronasli i na brzinu napustili mesto.Po mojim pretpostavkama  mislim da je Rimsko jer su dosli ljudi iz Italije da traze.Po opisu se trazi dno od kazana ali da se dno ukazuje na plafonu pecine.Na samom ulazu je znak u obliku slova M i jos neki sitni znakovi koji meni nisu tako lako uocljivi.Pecina je iz dva nivoa i tesko Vam mogu opisati njenu unutrasnjost.Ima dosra supljina i sto je bitno po nekim zapisima se spominje ODZAK koji je prirodni a on postoji i tesko je dostupan a proteze se u visini od oko 20 do 30 metara.Ovo zuto sto sam obelezio kao zavesa to je kao zaledjeni vodopd u samoj pecini i sastavljen je od stalagnita i covek se moze iza njega sakriti jer je spojen sa tavanicom i dnom pecine.

Priloženih Datoteka Izvedena sličica(e)

Odgovori
Ipak nisu sve izminirali. Drago mi je sto si postavio ove fotografije. O magazi Ostra cuka vec sam pisao na vise mesta na raznim forumima.  Iako nosi naziv ,,Ostra Cuka'' ona se nalazi zapadno od nje ispod drugog brda koje se u spisu pominje kao ,,Kuliste" mada mislim da se danas zove malo drugacije. Polazna tacka je selo Cucunje udaljeno jedno 10-15 km. Od Cucunja do Ostre cuke do detalja je opisan put kojim  treba ici uz opis usputnih ostava.Najbogatija je ona kod prosecenog kamena ispod ,,zvona''nedaleko od sovre. Zadnji orijentir je Sopor kladenac od kojeg treba naci neke oznake koje se nalaze ispod zazidanog ulaza u magazu.Sale, bilo bi dobro da portazis i uslikas i ove oznake. Inace pare su bile prosipane na dve gomile pored stuba(cuo sam da je miniram). Mesana ostava, uglavnom bronza.
Umao da zaboravim.Tu gde su merdevine dole na dnu bila je merica uklesana.Kad sam se ja tamo spustao pre trideset i kusur godina jos uvek je bila vidljiva.Cudna naprava ,ima samo jedan tas. Ispod nje je bio mali kotlic sa zlatnim novcem.
Odgovori
Bravo kolega Plandzija vidim da si upucen o mestu gde se nalazi.Tacno je da znakovi vuku jos iz podnozja planine i vode na tu stranu jer je nekada tamo prolazio i stari rimski put ali na jedno 500 metara od pecine i iznad pecine ka zapadnoj strani je rimska desetka u steni uklesana u udubljenju koje je ravno skoro kao tepsija i ispod desetke se nalazi hajducka pecina na jedno 50 metara a ispred pecine ima masan beli kamen a u nekom zapisu sam procitao da se od desetke spusta do tog kamena i kada se okrenes vidis ostavi ali koliko sam ja primetio da je verovatno pecina ta hajducka otvorena a mislim da je bila zazidana.Sa desne strene je bio krst koji su nesavesni tragaci obili.A za ovu pecinu ako se slazes mislim da je sama prelepa unutra sa puno kristalnih detalja stalagnita i tako dalje.Srednji stub koji spominjes nije miniran ali je dosta ostecen od raznih alatki.Dole nismo mogli pronaci nikakav znak jer je dosta popadalo kamenje sa plafona i sa zidova koje su lomili.Da se pecina ocisti mislim da bi i za turiste bila zanimljiva,Prelepo je u njoj.Eto moje kolege iz Sokobanje sa kojima smo tamo isli zahvaljujem im se od srca na trudu i nesebicnom zalaganju i jos jednom pozivam tragace koji su spremni da zajednickim snagama i sa masinama i naravno znanjem i iskustvom koje je neophodno jer deset ociju vidi bolje nego par krenu sa nama u istrazivanje.Voljan sam da se organizuje jedna ekspedicija na tom potezu da se razmene misljenja.Ja naravno nudim besplatan smestaj i hranu za kolege koje su ozbiljne da se krene.Nebi zeleo da to bude avantura vec ozbiljan rad pa ako ste voljni izvolite tu sam za saradnju.Razmotrite moju ponudu dok nije krenula sezona gostiju posto izdajem apartmane pa saopstite.Hvala svima...
Odgovori
Zdravo dragi prijatelji
pozeleo sam da se umesam u deo Vaseg dijaloga samo u vezi sela Cucunje i reke gradasnice,ostre cuke ,vodopada 17 peda, secenog kamena ,rudine itd...Dugi niz godina sam proveo proveravajuci, sa sada mojim pokojnim kolegama, delove okoline Sokobanje ali na kraju sasvim slucajno sam otkrio "pravo" Cucunje i sve gore navedeno.....Evo jedan primer iz originala koji kaze "kada podjes kozjom vrvinom vise vodopada(ripaljke) od 17 pedi  na gore gledano sa desne strane videces njivu Gazde Stojanovica koja je podelnicom podeljena na tri dela (tri sina) videces tri medje posle poslednje medje pocinje stena i putanja se suzava na samom najuzem delu imala mala rupa ostavih jedan covecji tovar ..,.malo zasuto kamenjem i onda idemo na"............Ovo sam napisao iz sasvim prostog razloga jer se samo na ovom mestu Stare planine nalazi takva njiva i sve slicno...... al dzaba kasno saznah.....
Mislim, skoro sam i siguran, da uopste nije Cucunje kod Sokobanje ono pravo...
Pozdrav
Odgovori
  Pozdrav kolega Kosac svaka diskusija je dobrodosla ali ima vise mesta koja se zovu Cucunje a ovo je banjsko cucunje jer putanjom kojom se kazuje u opisima i navodi dalje ka znakovima predstavljena su mesta u tom ataru.Tako na primer ima vise Mednika  ili  mednog kamena jer to ime potice bas zbog same reci MEDnik.Ranije nisu postojali pcelari a pcele su se naseljavale na teskodostupnim mestima jer je vise bilo i njihovog prirodnog neprijatelja MEDveda.Pa tako i kaze MEDni kamen jer su se rojile na kamenu u supljini stene i kada jako ogreje sunce pocne da se topi i curi sa stene i zato narod kaze MEDni kamen tako povedite racuna ako Vam se nekada spomene MEDni kamen jer on nije mali ne trazite kamenje na zemlji vec po liticama vezano za rec MEDnik.Sa namerom sam zapoceo sa mednikom jer se spominje i vezuje za cucunje a cucunje , mednik , ostra cuka , barudzija su povezana sa bas tim zapisom.
Odgovori
Ovo sto je naveo Kosac najverovatnije se i odnosi za Staru Planinu Ali to je sasvim nesto drugo i nema veze sa ovim opisom. Ja sam siguran da je selo Cucunje postojalo u  sokobanjskom ataru jos u petnaestom veku jer se nalazi u turskom popisu za Banju odnosno za Vidinski pasaluk .Naime tamo se pominju dva sela -Gornja i Dolna Cucunja .I u spisima je naveden pojam Cucunja od kojeg  je danasnji naziv Cucunje. Na stranu to sto se sva mesta iz spisa savrseno uklapaju a i na svim mestima gde je opisano da se blago nalazi ono je i pronadjeno i to tacna i vrsta i kolicina. Postoji i potes kod sela Skrobnica koje ima isti naziv ali se nista drugo ne uklapa. Ne iskljucujem mogucnost Da jos negde postoje mesta sa istim i slicnim nazivom i da za njih takodje postoje planovi za zakopano blago. Sto se ovog spisa koji ja posedujem on se definitivno odnosi na Sokobanju. Npr. u jednom delu se otprilike kaze  Kad izadjes iz izmagazu obrni ka Ostru cuku uz kosu su na red tri kamena jesan kao vuk drugi kao grbava baba i treci kao presto . Sipi vodu na vr babu gde se voda sliva tu istavismo jednu saku...
I ovo bi bilo interesantno da se uslika ili jos bolje da se usnimi pa da se postavi klip.
Odgovori
      Slazem se kolega Plandzija i hvala na komentaru.Bio sam u Sokobanji od 08. do 15.Marta i to sve po terenu tako da nisam imao vremena da obidjem sva mesta.Postavicu jos slika iz moje kolekcije i trudicu se da uslikam i to i prezentujem da se vidi mozda neko od nas ovde i nadje pravo resenje za nesto.
Odgovori
Zdravo
Imam ja i te podatke ali znajuci sve moje bivse prijatelje  iz iskustva iz prve ruke a i moje licno dosli smo do zakljucka da ne odgovara sve onako kako treba....naravno svako ima pravo na svoje misljenje i nije mi namera da uticem na bilo cije ...Samo sam hteo da skrenem paznju i na ovaj element jer i ovamo postoji sve isto ali za razliku od Sokobanjskog dela ovamo je uzeto samo kod lipe i ispod vodopada a kod prepasanog kamena i lisicjeg nije ...ali da ne zamaram ...SHVATITE OVO KAO DOBRONAMERNU SUGESTIJU I NISTA VISE  Smile
Veliki pozdrav svima!!!!!!!!!!!!!!! Wink
Odgovori
Kosac, tacno znam gde ste zalutali. Tacno je da se u opisu ,na samom pocetku ,pominje i reka Gradasnica medjutim sve sto je opisano ne nalazi se a ovoj reci vec na onoj koja ide paralelno sa njom a protice pored Cucunja. I ja sam izgubio dane i dane iduci uz i niz Gradasnicu i nista se nije uklapalo. Sasvim slucajno ,iduci za drugom pricom, krenuo sam ovom drugom recicom tacnije potokom . Cim sam naisao na prve oznake sve mi je bilo jasno.
Odgovori
  Naravno Kosac da necemo da se prepiremo vec da pomognemo i uputimo na pravi put.Svaki komentar je dobrodosao i cenim to sto ucestvujes u diskusiji i svaka cast.Mnogo kockica treba da se sloze pa da bude pozitivno i uspesno.U to vreme tim ljudima koji su skrivali svaki kamen , izvor potok su bili poznati i to su bili njihovi tereni i dobro su znali sta rade i kako kriju plen.To bi bilo isto kao da ja dodjem u tvoje dvoriste koje ne poznajem a ti mi das zadatak da nadjem nesto sto si ti sklonio i samo ti znas za to.Pa znas kada cu naci???Sigurno nikad...Treba sve vijuge pokrenuti,ma bili su majstori za skrivanje a i teren nije isti sada i pre 100 godina ???
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 5 Gost(a)