Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
LAPUŠNA
#31
Vrelo Lopušnja
Vrelo Lopušnja Nalazi se u Ribarskoj klisuri,na desnoj strani uske doline Mlave.Izbija gravitaciono iz donjeg otvora istoimene pećine na 220 m. nadmorske visine. Voda  prema Mlavi pada preko debelih naslaga bigra.Promenjljive je izdašnosti ali nikad ne presušuje.



I ponovo kažem da dobro proučite sve vaše planove,prepise,opise i da svako ne navija vodu na svoju vodenicu već razmislite trezveno.Čitajući šta pišete uklapam većinu stvari koje se slažu baš sa ovom lokacijom a tu je i crkva jedna,pa crkva druga za koju niko nezna kako se zvala a u crkvenim spisima tu je i treća podzemna crkva i tri izvora i pećina sa blagom kako crkvenim,tako i hajdučkim,kao i još puno stvari .
I još jednom srećno.


Priloženih Datoteka Izvedena sličica(e)
   
Odgovori
#32
Zdravo druze Crni mozda ste upravu ovde je dat manastir Lapušna i Veliki Izvor.Samo jedno pitanje ima li ova pecina ciju ste fotografiju postavilii dva ulaza.
pozz
Odgovori
#33
Ima tri,jedan veći i dva manja.
Samo je šteta što je to već zatrpano,sadašnje slike.
A evo na ovoj slici malo na gore se vidi još jedan ulaz a i izvor presušio.


Priloženih Datoteka Izvedena sličica(e)
   
Odgovori
#34
Druze Crni gde se nalazio taj izvor sto je presusio
Odgovori
#35
Kazi mi ima li oznaka tu
Odgovori
#36
Pa to je ista pećina zvana Lopušnja,na mestu koje se zove Lopušnjak ili Lopušnja,izvor je iz te pećine ali je gradnjom puta presušio,znači obe slike su od iste pećine ali sa par godina razlike.Crkva koja se nalazi u tom delu se sada zove Ribarska crkva,pre 100-300 god. se zvala Šupjaja jer je imala isposnice po okolnim pećinama koje su zbog najezde raznih osvajača zatvorene sa svim što je bilo u njima a i još po nešto što je doneseno iz obližnjih crkava.
http://www.vrelahomolja.com/manastiri-i-...a-supljaja
Odgovori
#37
Druze Crni, ako si ušao u tu pecinu kaži mi neku oznaku.Pitam za levi ulaz u pecinu, naravno ako si naišao na oznake iduci kroz pecinu.
Pozz
Odgovori
#38
Od oznaka odavno nema ništa ali ću pitati popa Milosava on je upućen u sve to i zna šta je sve tu bilo,kad malo popije hoće da kaže i neke tajne koje su samo crkvi dostupne.
Nije me interesovalo ali je pričao mnoge stvari o tome što sad vi komentarišete raspitaću se i napisati samo kad ga upecam da je u elementu,obično kad su crkveni praznici samo mi treba malo vremena.
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »


Skoči na Forum:


Korisnika pregleda ovu temu: 4 Gost(a)