Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
LAPUŠNA
#11
zdravo dekisa, ja sam iz lukova, okolina boljevca. tacan naziv mesta je lapusnja, nisam siguran za izvor ali cu proveriti za nekoliko dana i javljam ti kakva je situacija, naravno i ja sam za saradnju.......
Odgovori
#12
Ok druze ,;Bata Ivica,, proveri pa da se cujemo bitna mi je okolina te pecine, da li izvire voda iz nje i ka kojoj strani sveta se dalje krece tok te recice ili potoka.U tom pravcu na nekoj manjoj udaljenosti su ostali orjentiri.
Javi mi na PP pa da se dogovrimo za dalje pozz
Odgovori
#13
Pozdrav kolege ja sam iz tog kraja, nedirajte manastire, to su nase svetinje,
Manastir Lapušnja se nalazi na obroncima Rtnja, kod sela Lukova, nedaleko od Boljevca. Podigli su ga vojvoda Jovan Radul i veliki parkalab, župan Gergina 1500/1501. godine, a manastirska crkva svetog Nikole je oslikana 1510. godine, pod nadzorom kneza Bogoja. Ruševine manastira konzervirane su 1973. godine.

Lapušnja se danas nalazi pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od velikog značaja
Odgovori
#14
Da li postoji freska na kojoj je prikaz one rajske zmije sa jabukom u ustima? Da li je u blizini mesto koje se zove ,,Zljebura"?
Odgovori
#15
Pozdrav druze Vrbovac, ja se slazem sa Vama vezano za manastire kao i groblja ali ako ste pazljivo procitali ono što sam napisao, nigde nisam tražio manastirsko Plandjija je pominjao ,,VEELIKE OSTAVE,, u manastiru ja kao orjentir tražim manastir mena zanima ta pecina i dalji tok reke ili potoka koji izvire u pecini radi pronalaženja ostalih orijentira.
Pozz
Odgovori
#16
(06-03-2014, 11:43 AM)plandzija link Piše:Da li postoji freska na kojoj je prikaz one rajske zmije sa jabukom u ustima? Da li je u blizini mesto koje se zove ,,Zljebura"?


Manastir Lapusnja je u jako losem stanju sa porusenim krovom, frseke i zivopisi su skoro svi unisteni a ono malo preostalih je od sunca i kise izbledelo skoro do neprepoznatljivosti.
Sto se tice mesta Zljebura ako mislite na selo sa tim imenom nepostoji ali postoji teren koji se zove Zljebura i relativno je blizu  manastira, nekih 10-ak km vazdusnim putem.
Odgovori
#17
Pecina je u Zljeburu. Manastir je ,osim sto se u njemu nalazi ostava (namenjena manastiru),polazna tacka od koje se ide do Zljebure . Pecina je orjentir da bi se pronasla druga ostava. Mislim da bez dinamita nece moci nista da se uradi.
Odgovori
#18
Zdravo druze Plandjija po ovome jeste pecina i tok reke orjentir da se pronadje druga ostava i znaci, zna li neko gde se nalazi ta pecina.Da se pokuša ništa ne košta pa ako vredi ok ako ne idemo dalje na ostalo.Pozz
Odgovori
#19
manastir lapusnja se nalazi u okolini lukova kao sto sam rekao a i to je potvrdio i vrbovac, a zljebura se nalazi u jablanickom kraju i u njenoj blizini se nalazi manastir koji mi se cini da se zove krepicevac tako da ja mislim da to nije bas povezano......
Odgovori
#20
Bata Ivica ako znaš lokaciju koju trazim, avidim da je i Vrbovac upucen mozemo se dogovoriti da pokušamo pa šta bude.
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »


Skoči na Forum:


Korisnika pregleda ovu temu: 4 Gost(a)