01-02-2014, 01:27 AM
da zakon je zakon na forum se zboruva za cekvi manastiri dzami inekoi drugi lokaliteti sto se zastiteni so zakon .
SREDBA VO MAKEDONIJA
|
01-02-2014, 01:27 AM
da zakon je zakon na forum se zboruva za cekvi manastiri dzami inekoi drugi lokaliteti sto se zastiteni so zakon .
01-02-2014, 11:54 AM
(31-01-2014, 11:20 PM)lrl200d link Piše:Kaligula zakonodavstvo vo Makedonija e malku dvozmisleno ne ti veli deka ne mozes da kupes, deka ne mozes da go koriistis, ti zabranuva samo na arheoloski lokalite, no so prethodno baranje i i zvestuvanje na nadleznite institucii dobivas dozvola.......malku its comlicate.... Mislam deka se mnogu izmasani rabotive i taka vo matno za nekoj se majka, za nekoj makea. Kaj nas metal detektor, skener ili drug ured za ovaa rabota mislam deka so nieden zakon ne e zabranet, megutoa zabraneto e da izlezes so nego na teren da lociras nesto i da kopas. Znaci mislam deka se sto e pod povrsinata na zemjata 20-30 cm. e sopstvenost na drzavata, pa makar i vo tvoj dvor, i ako te fatat na lice mesto odis vo korka. Taka da ako si siguren deka nekade ima nesto treba da go prijavis vo policija, pa so nivno obezbeduvanje toa ke se izvadi i ke dobies 20 %. Problemot e sto ova nasevo hobi e istrazuvacka dejnost i nikoj ne e siguren deka nekade ima nesto dodeka ne go najde ako go najde. E sega pak ke go spomnam toa koga nekoj ke kaze,>toj i toj ima aparet(ne e bitno kakov) i so nego moze da raboti slobodno. Pak ke kazam duri covek i da e arheolog togas bi imal sluzbeni sredstva za rabota so koi bi rabotel na odredeno mesto(lokalitet) i vo odredeno vreme, spored odredena programa koja ja ima nadleznata institucija, i ne smees tie sredstva za rabota da gi koristis na privatno da cepkas, slicno nesto kako sluzbeno oruzje da go koristis za privatni potrebi. Slusnav nesto deka ova nase hobi ke se ,,legalizira,, za da moze slobodno da ides i da se relaksiras, prosetas niz priroda, i da uivas vo toa sto ti e hobi, a ne da ides i da se treses dali nekoj ke te vidi i slicno. Ne znam kolku e vistina no treba da se raboti na toa da se napravi DRUSVO vo koe ke bideme zacleneti i legalno bi go pravele toa sto ne relaksira. Taka mislam deka i poveke ke se zacuvaat tie artefakti od istorisko znacenje sto bi se nasle slucajno ili ne, so sto covek bi mozel da gi prijavi vo muzej i istiot da mu plati pristojna cena za toj artefakt so sto bi se znaelo poveke za nego kade e najden, koj go koristel i slicno. so sto bi se zacuvala nasata istorija za nas, a ne da bega vo komsii, za podaleku ne ni zboram ZNACI SAKAM DA KAZAM DA SE RABOTI NA TOA KOJ KOLKU MOZE OVA HOBI DA SE OFICIJALIZIRA I DA BIDE KAKO TREBA.
01-02-2014, 03:19 PM
da jas se slozim so tebe prvo da se prijavi drustvo da se registrira da ima status i posle moze sredbi priaveno moze da izlazi na teren .
01-02-2014, 06:16 PM
Da ne izlezeme od glavnata tema da diskutirame i da dogovorime sredba.......Pozdrav!
01-02-2014, 08:38 PM
jas sum za sredba i raspolozen sum
a za site so se skeptici i so nadslusnale zakoni vazi ova pravilo neka me prijavat segdeka ce kopam samo ne na grobista i na arheoloski lokaliteti pa neka me prati policija jas sam ce gi izvestam kopam tamo i tamo pa neka bidat prisutni da ne zaboravam ne sum prevarant i ne se krijam od nikoj vo mk? ama ne sum ni nepoznat vo mk {javna licnost sum} pozdrav
01-02-2014, 09:44 PM
postovani kolegi jas ne sakam da isplasim nikogo sekoj treba da misli za sebe jas vi posakuvam srekna sredba .
01-02-2014, 11:36 PM
Za sredma vo makedonija ne e losa ideja samo koi lugje ke bidat da nema prevaranti malce tesko ipak e dobro za nekoj poz
02-02-2014, 01:55 AM
g himovic bravo bravoo za prevarantite ne im odgovara
02-02-2014, 09:36 AM
i jas sum za sredba. I mislam deka 50% od sportistive se poznavaat megu sebe.pozdrav
02-02-2014, 07:00 PM
Jas gi predlagam ovie datumi za sredbata
10-11.05 17-18.05 SEKOJ STO MISLI DEKA KE MOZE DA BIDE PRISUTEN NEKA PISE VO PP |
|
|