Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rimska brana
Nisu li te zidine i brana u selu Zlata,ako je to mesto arheolozi su radili letos
Odgovori
Da, to je tu i jos ga rade zatekao sam par ljudi koji nesto mere i zapisuju....
Odgovori
PREČE ĆE BITI NEKO UTVRDJENJE.................
Odgovori
Ako je brana onda mislim da se oko nje ne moze naci nista vredno.
Odgovori
Postoji brana i jos je vidljiva a i veliki grad
Odgovori
Evo je i brana

Priloženih Datoteka Izvedena sličica(e)

Odgovori
TO JE TO Wink
Odgovori
moj otac je iz sela Zlata jos imam kucu u tom selu,brana je ogromna,a celo selo je vuklo gradju iz starog rimskog utvrdjenja,pogledajte kuce i stale od chega si zidane pa cete videti rimsku opeku,klesan kamen,i jonske i dorske stubove,kao dete sam se igrao u rimskim lagumima,selo se zove zlata kao i rechica koja prolazi pored sela,a sama reka prolazi kroz brdo kroz velik impozantni tunel koji su gradili od velike crvene opeke sami rimljani u duzini od nekoliko stotina metara visina tunela je oko 10 metara a sirina oko 6 metara i traje vec 2000 i vise godina,mozaik o kom prichate nalazi se na brdu kale odmah pored sela,i ostaci zidova su na 50 tak metera od ulaza u selo,svuda gde god pogledate postoje osataci rimskog utvrdjenja a iz razgovora sa nekim istoricharima rekli su mi da postoi velika mogucnost da je u tom utvrdjenju bila rimska kovnica novca i mesto gde je car Koinstantin chuvao novac,lokalitet je porelep,postoi i rimsko groblje i mnogo gromila,na tom mestu postoje gradjevine i iz turskog doba,nisam vam rekao da kad se udje u tunel kuda prolazi Zlatska rechica koji su izgradili rimljani postoi vidljiv vijadukt od okrugle opeke kao i mnogo bochnih tunela visoke da moze chiovek uspravno da prodje, i dosta shirokih kiji vode u druge tunele i po prichanju mestana pre 30 ili 40 godina tuneli vode do velikih dvorana gde su se odrzavale razne ceremonije,postoje zrtvenici,i razne kamene nadgrobne ploche,mestani koji su ulazili nasli su rimske sablje,oklope,stitove,bodeze,dosta ima ljudskih kostiju koji tu i tamo izviru iz zemlje,ja sam kao dete u samoj reci nasao par zlatnika nazvanih Kostadinki.pre par godina sam bio ponovo sa rodjakom koji je advokat i tamo smo boravili 2,3 dana,pomeo sam MD i gde god sam trazio dobio sam doibar signal,medjutim nisam kopao jer su bili neki arheolozi koji su vrsili sondazu terena,ove godine na prolece cu svakako iciu na mesec dana pa cu neka poznata mesta da obidjem,mesta za koje niko nezna a ja sam ih obilazio u svom detinjstvu,sama rechica Zlata prolazi kroz nalazista i rudnike zlata iz tog vremena,pa ponekad kad je na jastrepcu kisa i nevreme voda sa planine se sjuri u rechicu i na lepom vremenu i na suncu ona se presijava kao da je sva u zlatu zatoi je i doibila ime Zlatska reka ili reka Zlata,ja sam nekoliko puta doziveo da je vidim kako se presijava,a seljaci tada udju u reku koija je dubine do kolena i dugo prevrcu kamen i prosejavaju pesak iz reke jer je tada reka boigata sa zlatnim prahom,a po nekad su ljudi nalazili i rimski noivac i zlatnike,samo ljudi nemojte da lomite i unistavate artefekte to treba ostati za pokolenja koja dolaze,selo Zlata je prelepo selo ali kao i mnoga sela u tom podneblju odumire i uglavnom je naseljeno starijim stanovnistvom,mada zadnjih godina odkako je napravljeno ETNO SELO NA ZLATSKOM JEZERU  oseca se priliv i mladjih ljudi,a ima izgradjenih i novih kuca sto obecava da ce selo da ozivi.Pozdrav svim chasnim tragachima i forumashima.Caja
Odgovori
da ispravim i dodam selo zlata je izmedju gornjeg konjuvca macine i zitnog potoka na putu bojnik -zitni potok  inace brana ima i ulazio sam pre neku godinu u duzini je oko 12m otvor inema dalje jer je pregradjena reka sluzila kao most i brana ujedno na brdu postoji mozaik koji je lik i jos par njih islomili pre nekih 15g i mislim da su bili i u novinama zbog toga jer ih licno znam lokalitet koji je od gornjeg konjuvca je rim 4i 5  vek ima i turci na lokalitetu zlata koji je iznad sela sa desne trane prema z potoku se javlja 6i7v M i K i turci na kome su do skoro bili arheolozi pre 20 dana navedimo posto je privatni arheolog iz prokuplja druga stvar to su privatni posedi sto nikom nije nadohnadjeno u selu zlata za posed imovine ma da to u ne ulazim na izlaz prema macini preko mosta koji prelazi preko macinske reke  je sa desne strane srbi kovnica dubrovnik ma da je 90 posto odradjeno jos pre mnogo god do zadnje 2 kad je i sam stavio oglasnu tablu o zasatiti lokaliteta koji u drzavnom arhivu nije bio registrovan sa oglasnom tablom
Odgovori
brana se nalazi u selu Zlatablizu Bojnim\ka,jos felix Kanic pisao je onjoj,ima kalei rimsko utvrdjenje
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 2 Gost(a)