Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
OTKUP ZLATA
#11
Zdravo svima
Sto se tice otkupa samorodnog zlata,koje je uzgred receno 24 karatno, otkupljuju ga po berzanskoj ceni nekoliko lica i U NASOJ ZEMLJI. A svi ostali takozvani zlatari (mislim na one koji drze zlatarske radnje) u 99% slucajeva ne umeju da prepoznaju ni o cemu se radi,,,Imao sam mnooogo iskustva sa njima tako da znam ovu materiju odlicno...Znaci postoje ljudi i u Srbiji koji otkupljuju po berzanskoj ceni na dan placanja...
A sto se tice kupovine antikviteta TO ZAVISI OD KVALITETA i naravno o retkosti....U Srbiji postoje nekoliko numizmaticara(trgovaca) koji placaju  ,za kvalitet, 25% manje od maximalne cene sto i nije malo kada treba imati u vidu da cene za koje mi znamo su cene sa zapada....
Pozdrav
Odgovori
#12
Kosac uz duzno postovanje:
Samorodno zlato uopste nije 24 karata to je totalna glupost izmisljotina itd i to pod uslovom da nema necistoca kao sto je kvarc!
Evo i konkretnog podatka iz jedne knjige na tu temu a podatak ce biti jako zanimljiv svim ispiracima: Zrnca samorodnog zlata koja poticu sa andezitskih terena sadrze tek tragove srebra.
Zrnca zlata sakupljena na terenima pokrivenim eufotitima sadrze skoro 8 do 10 procenata srebra.
U aluvijalnom zlatu koje potice sa kristalastih terena ima znatno vise srebra. Njegov sadrzaj dostize i do 30 procenata (Kucajna, Mijin kladenac, Pek, Komsa, Kaona, Turija i dr.).
Rezime
Zlatari veoma dobro znaju da samorodno zlato nije cisto ima strana tela kvarce koji kada se odstrane smanjuju njegovu tezinu , pa onda sama finoca zlata moze varirati od nesto ispod 18karata pa do u najboljem slucaju 23 i nesto vise da bi se sve to ostranilo i da bismo postigli maksimalnu cenu za gram potrebno je raditi rafinaciju istog jer BERZIJSKA CENA SE ODNOSI NA FINE ZLATO 999,9 .
NAPOMENA Prilikom rafinacije dosta se gubi na tezini cak i do 50 procenta od osnovne kolicine.
Tako da samorodno zlato zbog svih tih pratecih peripetija sa njim zlatari izbegavaju u sirokom luku razlog je prost iz gore navedenog zakljucicete i sami zasto.
Odgovori
#13
Zdravo Crni
Ja sam napisao za zlato koje se ispire i nalazi po rekama i tvrdim da je 24 karatno i pisao sam za zlato iz zlatnih zila (koje uzgred da napomenem ima kod nas u Srbiji)... I to je to, ako ne verujes poslacu ti neki grumen od 2-5 grama pa ga nosi gde hoces na analizu!!!Kada pretopis to grumenje neka ga tada pogleda koji god zlatar i na probu bice 24 karatno.... E sada ako cemo o zlatu da li znas da jos uvek NIKO  NIKADA NIJE DOBIO 100% CISTO ZLATO!? Ovo samo onako... jos nesto celokupna kolicina proizvedenog zlata(do sad uopste u Svetu) je kocka stranice 15 metara ili fudbalski teren  prekriven zlatom visine 1 metar!
Pozdrav
Odgovori
#14
Nema potrebe da mi saljes moze se izgubiti negde u transportu ili da se osteti pa mu opadne karataza. Ja nista ne pametujem samo sam dao citat iz literature koju posedujem i naveo lepo tj prepisao koje je karataze zlato iz kojih reka. Zato svi vise vole da kupe franjin dukat nego samorodno zlato jer je garantovano vece finoce i ima ga bas onoliko grama 23,6 karatnog zlata  koliko  i izmeri.
U gore navedenim podacima sam naveo procenat srebra i njegovu zastupljenost zavisno u kom se terenu nalazi za samorodno zlato u aluvijalnim lezistima.
Tako da ko ima knjigu gospodina Bozidara Obradovica Ispiranje Zlata Iz Recnih Nanosa u uvodu na osmoj stranici pise:
Zlato se u prirodi javlja samorodno ili u vidu jedinjenja sa drugim elementima. Samorodno zlato obicno sadrzi 80-98% Au, a u razlicitim procentima ima Ag,Cu,Bi,Fe,Co,Zn,Sn,Pb,Pd i Rh. Samorodno zlato sa 25-28% srebra naziva se elektrum i dosta je svetlije boje nego cisto zlato.
Iz toga proizilazi a to se vidi i iz mog predtodnog posta i da se zakljuciti da samorodno zlato moze jako da varira u cistoci zavisno sa kog terena potice- kao sto rekoh ja ne izmisljam toplu vodu niti omalovazavam necije znanje ,rad i iskustvo vec sve sto sam rekao potkrepljujem cinjenicama sa naucnog osvrta na tu temu a i korisno je svima nama da o svemu tome znamo malo vise.
Imam jos gomilu raznoraznih podataka vezanih za nase podrucje ali me sad mrzi da tumbam po knjizurinama.     
Odgovori
#15
Zdravo Crni
Čitao sam tu knjigu ali sam i sam vršio ispitivanja sa raznih delova naše zemlje...Kada sam rekao da je 24 karatno nisam mislio da ce neko baš da se drži toga....ali evo primera jeste da je Franc Josif najčistiji ali iz delova naših reka postoje mesta sa čistoćom većom od 23 karata pa sam zato i rekao 24....treba reći da je jedan karat nešto više od 4,1% tako da ispada da je to oko 95% zlata a to spada u najbolje rezultate ...Postoje mesta koja daju i mnogo manje procenata zlata kao okolina Rudnika ali tu je mnogo veći procenat srebra ....Slažem se sa tobom da postoje mesta sa mnogo manjim procentom ali dotični gospodin Obradović nije u toj knjizi pomenuo neka mesta o kojima  ja govorim....
Zato i dalje tvrdim da zlato sa mesta u kojima sam nekada radio ima čistoću oko 23 karata i malo više....
Ne želim da se naljutiš na mene pa ako si ispirač mogu ti nekada i pokazati neka lepa mesta...
Pozdrav
Odgovori
#16
Da dodam
g.Obradović isključivo radi na reci Pek ali moram da ponovim nije to najzlatonosnija reka u Srbiji...Tako da ponuda stoji ako budem živ i zdrav u leto pa ko voli neka izvoli da se okuša u traganju...tu sam da pokažem ...
Pozdrav
Odgovori
#17
Ziv i zdrav nam bio nema ljutis a ispiranjem se bavim tek onako evo i moih par snimka pa pogledajte.

http://www.youtube.com/watch?v=G0yV28XQH5A

http://www.youtube.com/watch?v=48bIBpO44Js

http://www.youtube.com/watch?v=nlOdaL2aPpc
Odgovori
#18
Uz dužno poštovanje crnom, ipak je kosač u pravu. Samorodno zlato je min. 22 karata do 24. Što se tiče nečistoća lako se eliminišu, sipa se koncentrovana sumporna kiselina u zrnca zlata, pa nakon tog procesa na pretapanje. Može čak i u šporetu da ga istopiš ja sam to radio. Tako ga još jednom čistiš od preostalih nečistoća i dobijaš najčistije zlato.
Odgovori
#19
Sta je bre ovo jos jedan internet strucnjak?
Odgovori
#20
Kosač imaš poruku
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »


Skoči na Forum:


Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)