Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
sablja
#1
Kakva je mogucnost da ovde nesto ima vredno


Priloženih Datoteka Izvedena sličica(e)
   
Odgovori
#2
Jos


Priloženih Datoteka Izvedena sličica(e)
   
Odgovori
#3
Staroturski grobove moze i na voinici
Odgovori
#4
Ima prijatelju ima i to mnogo vredno, ovi stećci se nalaze u najstarijem Srpskom gradu.
Ako ne gresim ali ovo se nalazi na Dostinici tj. na Kliku kod Vrsenice.
Mozda i gresim ako si u mogucnosti napisi vise o ovim stećcima.
Pozzz ... Sa usca dva Timoka ili kako kaze moj sugradjanin Timakum iz Male Venecije.
Odgovori
#5
Slazem se da su grobovi ratnika.....malo je glupo dirati grobovi mada sve to zavisi od savest coveka....moj savet pogledaj sa md ili raslje taj spomenik cesto ako je nesto ostavljeno bas je unutra i trebalo bi da se strosi onda ali opet kazem nije bas to moralno...ali svako odlucuje za sebe. Da inace ne slazem sa kolegom Grants i poz i od mene Wink
Odgovori
#6
kolika je mogucnost da to nije grob nego kao fool grob
samo da ''savesni'' nebi kopali?
Odgovori
#7
STO LEPO NE KRENETE SIROM SRBIJE...IMA STARIH TURSKIH GROBALJA KOLIKO HOCETE I GOMILA GROBOVA PA KOPAJTE SVE REDOM...MOZDA SE I POTVRDI VASA UMNA DEFINICIJA DA IMA "NESTO VREDNO". A KADA ISCRPITE SVE STO VAM SE CINI DA JE BILO TURSKO ONDA KRENITE NA HAJDUCKE PA NA MONASKA GROBLJA PA STARA SRPSKA...PO ISTOJ LOGICI...ZAR NE...DA SE NEBI GLUPI DOSETILI A PAMETNI ZAKOPAVALI SVE STO JE VREDNO U GROBOVE.
DABOGDA OD TIH PARA KUPILI SEBI DRVENI SPORET NA UGALJ.



.............MORE STO BIH VAS SVE TAKVE KOJI TAKO MISLITE POHAPSIO PO KRATKOM POSTUPKU PA U KAMENOLOM DA KOPATE I TUCATE KAMEN DO KRAJA ZIVOTA.
Odgovori
#8
Grota gold ajde ne lupaj ja sam lepo pitao

Mislio sam na sledece
Da nije grop vec nesto drugo
Meni netreba skelet
Ovo je blizu N.Pazara
Ako ima neko nesto pametnije da mi kaze kao pojedinci sto su izneli svoje misljenje
A ne da mi sude ja nisam pod istragom zato grotegold trba lepo da se izvines
Ja nikog nisam uvredio neka neko kaze ako nisam upravu
Odgovori
#9
(17-12-2013, 06:04 PM)matrix max link Piše: Grota gold ajde ne lupaj ja sam lepo pitao

Mislio sam na sledece
Da nije grop vec nesto drugo
Meni netreba skelet
Ovo je blizu N.Pazara
Ako ima neko nesto pametnije da mi kaze kao pojedinci sto su izneli svoje misljenje
A ne da mi sude ja nisam pod istragom zato grotegold trba lepo da se izvines
Ja nikog nisam uvredio neka neko kaze ako nisam upravu


Kao prvo navedi mi molim te razlog zbog cega bih trebao da ti se "izvinjavam". Mozda zato sto sam nebrojano puta na ovom forumu (koji ti ocigledno nisi ceo procitao) upozoravao na destruktivne pojave u ovom nasem hobiju i naveo primere a izmedju ostalog i to da se treba kloniti "sumnji" u to dali su grobovi zaista to ili se samo misli da su grobovi a zapravo se ispod obelezja nalaze bogate riznice. Ja nisam rekao da se niti nalaze niti ne nalaze vec samo skrenuo paznju da se rusenjem i samo rusenjem nemoze utvrditi prava istina. Po tome sledi da su svi stari spomenici pod "sumnjom"...sto ce reci...kopaj pa da se proveri.
Kako sam rece odakle si onda ti je nadam se veoma dobro poznata aktivnost tvojih kolega "hobista" u tvom kraju i siroj okolini gde pojedincima nista nije sveto vec ruse sve na sta se ustreme a pomisle ili posumnjaju da tu ima necega. Necu da navodim primere...sam se raspitaj ali kada vec budes pitao onda se seti da priupitas ko to hobijem smatra aktiviranje eksploziva po starim srednjevekovnim gradovima i grobljima nebili naisao na nesto vredno. Netvrdim da si istomisljenik (ili nedaj Boze ucesnik) takvih aktivnosti ali to treba na neki nacin i da pokazes sa tvojim stavom. Znam ja vrlo dobro kada se kako i na koji nacin koristilo staro nadgrobno obelezje da bi naknadnom intervencijom bilo putokaz ka necemu sklonjenom u blizini ili pak na samom tom mestu ali to je posao poznavalaca a ne ociglednih pocetnika bar u tom segmentu. Koriscenje "nisana" je dobropoznata metoda ali se treba znatno bolje upoznati sa tom problematikom pa tek onda sa 100% sigurnoscu krenuti u iskopavanje i istrazivanje a ne u rovarenje.
Raspitaj se malo kako se to radi u Pesterskom kraju (nije ti daleko) pa onda ponudi bolje resenje od gore napisanog.



Odgovori
#10
Stećci su srednjevekovni nadgrobni spomenici kakvih nema nigde u Evropi, a nastajali su posle 11 veka.U Srbiji se stećci uglavnom nalaze u Raškoj oblasti ili zapadnoj Srbiji (u zlatiborskom kraju).Interesantno je da je najtezi stećak tezak oko 32 tone i cuva se u muzeju u Sarajevu a zbog ukrasa se predpostavlja da je ispod bio grob Stefana Drugog Kotromanića.Stećci su najcesce ukrasavani krstovima,stitovima i macevima figurama ljudi i zivotinja,scenama iz lova, lukovima i strelama. Na nekim stećcima ima etickih natpisa na nekim misticnih i filozofskih a na nekima ima i kletvi.

"Često su ponavljana i upozorenja da se stećak ne ruši, npr: „A se leži Toloje. Ne prevrni mi ovi kam, ne prekidaj mi ovi san.“ (Gornji Močioci, Crepaljsko, 1066). Pored običnih molbi i upozorenja da se spomenik ne ruši, ponekad su upućivane i prave kletve, poput: „A se je kam od Trtiše. Živjeh mirno, Boga moleć i zla ne misleć. Ovden, gdi mi je kam, ubi me grom. Zašto Bože? Da su klete i proklete ruke koje bi ovo preturile dok odgovor ne dobijem. 1174. godne po Gospodu našem.“ (Humsko, Foča).

(Ovo isecak iz literarnog djela Azizina Tanovica "Stecci ili oblici bosanskih dusa.")

Imamo ovo kamenje koje niko nema i sigurno je da niko nece rusiti jer su pod zastitom drzave i veoma su vredni.
Evo  i linka pa pogledajte slike.
Link:  https://www.google.rs/search?q=ste%C4%87...24&bih=619
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »


Skoči na Forum:


Korisnika pregleda ovu temu: 3 Gost(a)