Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
GORGOVA VODENICA
Imam ja...ali mislim da je gargova u srbiji..
Odgovori
Koliko sam razumeo ovo je za Đorđetovu vodenicu.Takva sa tim imenom ima kod mene u kraju,vodenica je na veliku reku ima veliki jaz-branu,jaruga ide uz stenu oko 100m.
reka obilazi vodenicu u širokom luku i između ima livada i u njoj Dudovi,na reci ima most kojim se prelazi na drugu stranu i tu je livada a na početku jaza stara crkva niko ne zna ime,priča se da su kaluđeri bežeći od Turaka bacili zvona,kazan sa blagom i još po nešto u jednu od tri krečane.
Odgovori
E pa Gorgova ili Djordjina vodenica ima i ovde kod mene.Preko puta nju ima sedam pruta  klesana.
Odgovori
Jesu odradjene?
Odgovori
Kod mene koliko mi je poznato odrađeno je samo deo ispod korena vrbe gde je bila srna štemovana do same vode i kamen kao mečka koja sedi ostava bila ispod,pare se razletele prilikom miniranja.
Ne postoji kvalitetan zapis o ostalom samo neki crkveni spisi gde piše uopšteno a treba da ima u pećini zvona,u krečani kazan,kod crkve, kod izvora i ...
Odgovori
Daci brate ja radim dugo na tu gargovu. jesi siguran da je bila srna?
Odgovori
Jesam 100% i znam kamen na kom je bila,ona je razbijena pre 10-tak god.
Srna je bila na kamenu do same vode od vodenice prema jugu iznad nje se traži pećina i neki vodopad.
Kad poželiš odim te na mesto.
Odgovori
Po tebi da li je odradjeno sve?pricamo za gargovu.. I da li ima lakat krivina?
Odgovori
Mislim da sve nije odrađeno,sad dali je lakt krivina ne znam ali voda obilazi oko vodenice 270 stepeni ispada da je lakat i više,a kako se zvala ranije ni to ne znam,zanm da se zvala Đorđetova a sada je zovu Zarićeva,za 50 god. može bilo kako da se zove.
Slikaću mesto.
Odgovori
mogli bi da prosetamo...
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 4 Gost(a)