Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
kurjacka pecina
(17-11-2013, 12:42 AM)branko77 link Piše:Glavna knjiga je teska tri oke i 100 grama.

A kolko grama je jedna oka ?
Odgovori
(17-11-2013, 12:43 AM)GROTAGOLD link Piše:[quote author=branko77 link=topic=2736.msg25700#msg25700 date=1384641749]
Glavna knjiga je teska tri oke i 100 grama.

A kolko grama je jedna oka ?
[/quote]
1. *  Martin pop i vodj Himovic
Ova knjiga je treca iz Lazar Cosine Ajducke knjige koja se nalazi u riznicu Kurjacka pecina kod sela Rasnica, pojas pirotski. Lazina knjiga je glavna knjiga i teska je tri oke i sto grama.Ona zna za 889 mesta gde ima pare i vezuje 64 magaze. *
2. Prema razlicitim izvorima
Srednjevekovne srpske mere za tezinu su oka, dram...
Dram,turska mera za tezinu je 3,2 grama.
Oka je 1,285 kilograma... Oka je 1.200 grama...100 oka je 128 kilograma...Jedna oka je 1,2828 kg...Jedan dirhem je 3,2 grama...Jedna oka je 400 dirhema...itd.
3. Evo nekih akcenata iz teme SREDNJEVEKOVNE MERE, koju je postavio Grotagold ,RAZNO,20.januara ove godine.
*Nasa nauka jos uvek nema celovit prikaz srednjevekovnih mera koje su koristene na tadasnjoj teritoriji Srbije*...* Nepregledan je broj mera koje su se koristile u razlicitim drzavama* ... *Mere su bile razlicite izmedju gradova jedne drzave*...*Kralj Stefan Decanski je neke  mere usekao u kamenu*...*Prilikom preracunavanja starih jedinica u danasnje ne treba insistirati na preteranoj tacnosti*...itd.
4. Greska iz navedenog opisa je ocigledna, treba da pise  da je Lazina glavna knjiga teska tri oke i sto DRAMA ( a ne sto GRAMA)  !
Literatura je u ovom slucaju sa turskog jezika najpre prevedena na bugarski, a zatim sa bugarskog jezika na srpski. Greska moze biti  SLUCAJNA, zbog nepaznje prevodioca, a ova nepreciznost u jednom slovcetu (umesto d, g)  moze biti i NAMERNA. Na primer, ako se htelo da tragaci konkurenti uoce mesanje baba i zaba (turske i srpske mere), pa da zakljuce da  i ceo plan nije original !   
Odgovori
Izvinjavam se sto sam te naterao da budes precizan  Wink Big Grin ...ali su nekad sitnice VRLO BITNE !!!
Odgovori
Evo jednog opisa Jovine magaze na Suvoj planini :  *ONA (Jovina magaza) IMA TRI ULAZA. JEDAN JE KROZ PECINU ZVECARKU I ON JE NAJLAKSI. KAD UDJES U PECINU OKRENI SE LEVO. VIDECES PISMO U STENI. TU IMA PARE U TRI ODAJE PO 300 TOVARA. *
Tovar je tezina koju moze da ponese konj ili mazga,po nekima to je oko 50 oka . Po Milanu Vujakliji oka je stara mera za tezinu koja iznosi 1,25o do 1,28o kilograma. Tovar zlata tako iznosi oko 6o kilograma. 900 tovara skrivenog blaga su oko 55 tona ! 55 tona dukata u pecini ,malo je verovatno ! Veliki broj opisa moze da se posmatra kao proizvod maste, a narocito  oni koji govore o enormnim, kolicinama skrivenog blaga, kao navedeni opis. Zato je mozda bolje zaobici ovakve opise i krenuti tragom manjih realnijih sokrovista, pa napuniti jedan ranac i dva tri dzepa. 
*NEKAD SU SITNICE VRLO BITNE* , kaze Grotagold. 
Moze se dodati : *Srecu cine male stvari* !
Odgovori
srecu cine male stvari eh moj kolega da te je moja zena cula mislim da bi sa cepanicom na glavi zavrsio Smile za sve ostalo se slazem sa tobom  ;D
Odgovori
hahaha znate mali stvari znaju biti i veliki, treba biti majstor u pravo vreme  ;D
Odgovori
tovar zlata je mera koja meri 3 do 5 oke zlata a canta je 800 grama zlata.
Odgovori
u oki staje 40 zlatnika turskih mamudija
Odgovori
Postovani g.BrankoV,

ako sam Vas dobro razumeo ide prica da je Kurjacka pecina ociscena?Ili je to mozda neka druga?Vidim da znate gde je tacno to mesto pa Vas pitam za misljenje jel vredi probati?

S postovanjem,

Vudi Alen
Odgovori
jedna tovarija je 25 kila ako se jase ,ako se nosi 50!!
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 4 Gost(a)