Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Za pocetnike - Kako tragati?
Neznam kako mislis kako izgleda pronaci novcice ili nesto vredno...ako mislis na andrenalin...ima ga u svakom slucaju...vise ili manje...ima dosta znoja...zbog kopanja...pesacenja..a novcici gde se nalaze...zavisi od mlogo cega..od zemljista..od erozije tla..da li je povrsina orana tj obradjivana...od mlogo cega zavisi..
Odgovori
Znas na sta mislim... Npr. krenem sa pretragom i nadjem negde novcic... Da li je obicno tu kraj (eventualno jos 2-3) ili to znaci da cu da ih nadjem jos 20-30 i da li su to povrsine od par m2 ili su u pitanju cele njive sa novcicima? Kako to izgleda u vecini slucajeva? Znam da nema pravila, ali me zanima kakva su iskustva?
Odgovori
Imam jos jednu nedoumicu. Da li je dozvoljeno ici sa detektorom i sta mogu da ocekujem ako me zaustavi policijska kontrola i vidi detektor? Je l ga plene, privode me na ispitivanje ili je dozvoljeno traziti?
Odgovori
To sto pitas je vec vrlo lepo objasnjeno na forumu sa citatima zakona i sve ostalo sto uz to ide. Problem vas novih clanova je generalno taj sto nemate strpljenja da citate forum i da pretrazujete sta je sve napisano vec upadnete sa par pitanja koja vas trenutno interesuju kao da sa druge strane sedi neko i ceka ko ce sta da ga pita a on samo kao taster..."klik" da zeljeni odgovor. Eto sad si ispunio normu od 10 postova (i ne samo ti i ovo se ne odnosi iskljucivo samo na tebe) pa imas dovoljno vremena da krenes sa citanjem celog foruma.
Odgovori
Ja sam napisao vec da mi je ideja bila da strpam sve te informacije za pocetnike u jednu temu i da stoji tu za sva vremena, a tako sam je i nazvao, bas zbog toga...
Eto, mogao si lepo da napises idi preko dana slobodno, nece niko da te dira ili pleni uredjaje ili nije dozvoljeno traziti i da svi lepo vide zauvek. Ovako, sad niko nece da napise ni rec o tome verovatno...
Odgovori

Kao totalni pocetnik, nemam pojma o traganju. Bilo bi super ako bi neko od iskusnih tragaca (sto vise to bolje) nama pocetnicima malo olaksao posao Smile Konkretno me interesuje kako prepoznati teren koji je moguce nalaziste? Ja probao i uglavnom isao kao muva bez glave... Aj ovde, aj onde, ali sve je to nasumice... Voleo bih da znam kako da dok tumaram po brdima i dolinama prepoznam mesto na kome vredi pokusati sa pretragom.

Pozdrav ekstremista.Evo moj primer kako bi trebalo da postupis.Kao prvo trebalo bi da imas na umu da li zelis ovim hobijem da se bavis razonode i zabave radi ili ozbiljnije
1.Ako ti je to samo iz zadovoljstva,po meni nebi trebalo da mislis gde ces tragati.Teren u tom slucaju nije vazan za nalaz.Takodje bi trebao imati jedan prosecni jeftiniji detektor i to je to.
2.Ako bi se bavio ozbiljnije ovim hobijem trebas imati na umu sledece:
Ne bi trebao tragati na oznacenim arheoloskim objektima,na privatnom zemljistu bez odobrenja vlasnika.Vazno je i za prepoznavanje terena poznavati ako ne dobro onda solidno istoriju proslih vremena.Da li se na nekom odabraanom terenu nesto u proslosti dogadjalo(ratovi),da li je bilo po zapisima i kazivanjima neka gradjevina i sl.
Vazno je zbog toga nabaviti bolji ako ne i skuplji detektor.I po meni od svih ovih stvari mora se imati na umu da li je otkriveni cilj javljen u zemlji mozda eksploziv i sl.
Pravi trgac treba podesiti diskriminaciju na najmanju meru i biti siguran da detektor svira na cilj a ne na zemlju.Onda uspeh nece izostati.
Odgovori
Ajde...nemoj sad da padas u sevdah i ocaj jer imas osecaj da ti niko nista vise nece odgovoriti na tu temu  :'( Wink
NE SAMO DA MOZES DA IDES DANJU NEGO MOZES I NOCU AKO TE VOLJA I KUDA TE VODE NOGE...A ZAKON KAZE...PARAFRAZIRAM A NE CITIRAM...AKO SI ZATECEN DA SE BAVIS ISKOPAVANJEM NA TERENIMA KOJI UZIVAJU ZASTITU KAO ARKEOLOSKI LOKALITETI  SVIH KATEGORIJA ILI NA TERENU KOJI NIJE U TVOM VLASNISTVU A DA PRI TOM NEMAS PISMENU ILI USMENU DOZVOLU OD VLASNIKA ISTE I AKO SE KOD TEBE PRONADJU NA LICU MESTA NEKAKVI ISKOPANI ARTEFAKTI ONDA SE POSTUPA PO ZAKONU...ITD..ITD. ZNACI POSEDOVANJE METALDETEKTORA NIJE ZABRANJENO KAO STO NIJE ZABRANJENO PRAVO SVAKOG LICA NA SLOBODU KRETANJA A DA PRI TOM NE CINI PREKRSAJ ILI KRIVICNO DELO. AKO TI JE M.D, ZATECEN U AUTU NIKO NEMA PRAVO DA TI GA OTUDJI (ili ako se to i desi onda ce u kratkom roku morati da ti se vrati jer imas pravo da podneses prijavu za nezakonito oduzimanje privatne imovine pod pretnjom ili zloupotrebom sluzbenog polozaja) A AKO SI ZATECEN NA TERENU DA SE "SETAS" SA NJIM ONDA JE STVAR TVOG UMECA ILI (NE)SNALAZLJIVOSTI U DATOM TRENUTKU DA ODGOVORIS NA POSTAVLJENA PITANJA OD STRANE SLUZBENIH LICA.
POSTAVIO SAM SKORO KOMPLETAN SPISAK SVIH LOKACIJA NA KOJIMA NIJE PREPORUCLJIVO DA SE VRSE BILO KAKVE PRETRAGE I DA SE VRSE BILO KAKVA ISKOPAVANJA...da nebude posle ..NISMO ZNALI...
POGLEDAJ I POTRAZI U MOJIM PISANIM POSTOVIMA GDE JE TO DA BI BIO BOLJE OBAVESTEN , A SPISAK JE AZURIRAN ZA OVU GODINU STO NEZNACI DA NE POSTOJE U MEDJUVREMENU JOS NEKIH NOVIH ZAKONOM ZASTICENIH LOKALITETA.

http://www.skrivenoblago.com/index.php/t...ml#msg9327
Odgovori
Neka mi se izvini ako postavih na loše mesto, nemam nameru da spamujem, ili da tako ispadne Smile

Nov sam ovde naravno, i došao sam jer sam zadnjih godina otkrivao neka nalazišta starih artifakata (keramika na površini i jedan rimski novčić). Nisam tragač već kao ornitolog obilazim mnoštvo terena, pa se svašta vidi i nađe - ko ide otvorenih očiju Wink Imam pitanje (tj. dosta njih) ko vidi i oseća se kompetentan neka odgovori. Mislim da ste Vi iskusniji tragači najupućeniji u ove stvari pa što da lupam glavu i guglam do besvesti (inače guglanjem sam stigao i dovde).

O čemu se radi. Postoji čitav niz teorija, mitova i pretpostavki (urbanih legendi) o zakonima i o tome šta se sme i šta se ne sme, ili recimo šta ti je obaveza kada nađeš arheološku vrednost. Drug numizmatičar mi npr. kaže sledeće: ako te neko vidi da šetaš detektorom možeš grdno da se opečeš, prijavljuju te već i kad nepoznat šetaš po njivi a tek ne ovako u vršenju "sumnjive" delatnosti; ako kupiš detektor imaj na umu da kod nas traganje možeš da radiš samo noću... zatim: niko još nije bio nagrađen za prijavu arheološkog nalaza, naprotiv stave ga na crnu listu i bolje je ćutati nego sebi stvarati neprilike...

Takođe postoji članak o nekom lokalcu koji u podrumu ima svojevrstan muzej - kosti mamuta. stare ćupove i slično - a citiran od novinara je rekao da sve to radi jer "po zakonu sve što nađeš na površini ili izbaci plug je tvoje, a ono za šta je potrebno kopati u dubinu pripada državi" (izveštaj je od pre nekih 20 godina) - e sad, ako je tako čovek imao sreću da mu bašta bude preko nekog nalazišta Tongue Ali pravno gledano da li je stvarno sve tako jednostavno?

Pročitao sam da u civilizovanim zemljama tragači-amateri bilo da su obavezni da se registruju ili da nisu pomažu državi (stoga nisu zabranjeni, jer uvek imaš i svetlu i tamnu stranu) time što kroz svoj hobi pronalaze i prijavljuju nalazišta za koje država nikada nebi imala kapacitete da ih nađe. Nemojmo se obmanjivati - arheologija je nauka bez koje nebismo ni znali odakle smo. Ne radi se samo o traganju za blagom, bez obzira na to kako si započeo da se interesuješ (kao ja recimo numizmatski, zbog tog novčića nađenog na površini) pre ili kasnije shvatiš moralnu visinu ovog posla i da imaš popriličnu odgovornost ako znaš za neko nalazište koje bi koristilo nauci, a zadovoljiš se da iz njega uzmeš par novčića, a lokalitet ostane anoniman. Limundo, Kupujem-Prodajem i ostali su prepuni iskopina za koje niko nikada neće saznati odakle su. Ko pronađe, oće da ga se otarasi i stvari odu u bescenje, a onaj ko ih kupi nije ni svestan da su ti nalazi dvostruko vredniji ako imaju "ličnu kartu" nalaza. Shvatam da je ovaj proces osiromašenja državnog arheološkog nasledstva nezaustavljiv i da iza njega stoji loša politika. U Engleskoj su dva tragača nagrađena sa basnoslovnom sumom, sama kraljica je intervenisala da se donese zakon o nagrađivanju. Ti ljudi tražili su skriveno blago 20 godina i pronašli ono što ima neprocenjivu vrednost za nauku, a za tragače ima samo "formalnu vrednost" samog zlata i srebra. Njima je to bio izazov, neka vrsta zabave ali koja se itekako isplatila, a isplatila se i državi. Pročitaj: Ostava Hoksne. Takođe, vrednost umanjuje i da iskopine završe u rukama totalnih luzera koji ih unište - npr. hoće da čiste novce kiselinom itd. ... A sa druge strane čitam na numizmatskim forumima da se na zapadu pljuje po Balkanu jer odavde dolaze samo neovereni, nelegalni ili ukradeni artefakti. Jeste da smo mi veoma siromašna država ali prodajom svojih nalazišta indirektno prodajemo sebe i svoje poštenje u svetu. Toliko za uvod, a pitanje je vezano za par nalazišta koja sam verujem pronašao.

E sad, pitanje je sledeće: 1) Šta zakon kaže o prijavi nalazišta u Srbiji - zanima me procedura i ima li ko iskustva na ovom polju; 2) Malo će biti smešno: postoji li garancija u zakonu da ćeš biti nagrađen ako nešto prijaviš (kao srednjoškolac nešto predadoh u lokalnom Istorijskom Arhivu a ni zahvalnicu nisam dobio!) 3) Šta je istina u vezi "ispravnog" traganja - postoji li nekakav kodeks kojeg bismo se mogli/trebali pridržavati da svi mirno spavamo...

Pozdrav, i živi bili!
Odgovori
Pozz, dobih brz odgovor u pm, i da je preporuka ono što je već rečeno: pretražuj forum i naći ćeš odgovore. Ako neko ima želju da se ipak izjasni u vezi mojih dilema, pitanja su realna, tema je otvorena. Hvala!
Odgovori
Zdravo Jozzy
Nisam odavno pisao o ovoj temi...Citajuci ovaj ceo post shvatih da niste svi vi pocetnici..ako li izadjes na teren nekoliko puta ,gotovo , nisi pocetnik..i onda malo pomalo i usavrsavas znanje...Citajuci tvoje spisanije zakljucih da si dovoljno nacitan i poznajes problematiku i u svetu ali i ovde kod nas.
Na ovom forumu imas temu koja je obradjivala zakon o nalazima u Srbiji,,,skraceno : ako li nadjes nesto na zvanicnom lokalitetu bices procesiuran jer niko ne sme da kopa po lokalitetu osim arheologa sa zvanicnom dozvolom drzave...
A sve ostalo spada u domen trazenja "bilo" cega u zemlji ....jer slozices se sa mnom odakle ti znas sta ces naci? Kada nadjes nalaz (zakon nije precizan) ako je to sto si nasao vrednost od nacionalnog znacaja duzan si da ga prijavis a nagrada se negde i pominje ali ...to kada...Znaci .Kako ces ti znati da li je nalaz od nacionalnog znacaja?
Sto se tice traganja mozes raditi bilo gde ..ali sa dozvolom gazde njive ...

Da odgovorim i svima koji su "pocetnici". Sve zavisi sta zeliz da trazis i koliko ti je to finansijski vazno. Nekome je recimo dovoljno da nadje i stari kantar iz srednjeg doba i da bude presrecan ili jedan srednjevekovni srpski novcic ...A nekome nije dovoljno da nadje i ceo vagon zlata.
Skoro SVUDA  su ziveli ljudi pre nas ...nismo mi ovde "pali" pa pre nas nije bilo nikoga... Koliko znam 99% tragaca rade "Rim"
lepota nalazenja novcica i otkrivanje delova istorije je od neprocenjive vaznosti za tragace..Ali kako je siromastvo zavladalo Srbijom razumem ljude da zele i nesto vise od ovog hobija...Ali ne razumem gasterbajtere koji ....neznam sta zele ...ali to je ipak moje nerazumevanje....
Pozdrav
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 8 Gost(a)