Za pocetnike - Kako tragati? - Oblik za Štampu +- Forum skriveno blago - zakopano blago (https://www.skrivenoblago.com/forum) +-- Forum: Razno (stvari koje su vezane za zakopano blago) (https://www.skrivenoblago.com/forum/forum-7.html) +--- Forum: Razno (https://www.skrivenoblago.com/forum/forum-73.html) +--- Tema: Za pocetnike - Kako tragati? (/thread-2225.html) |
Za pocetnike - Kako tragati? - Ekstremista - 08-09-2013 Pozdrav drustvo, Eto i mene medju vama, totalnog pocetnika... Kao totalni pocetnik, nemam pojma o traganju. Bilo bi super ako bi neko od iskusnih tragaca (sto vise to bolje) nama pocetnicima malo olaksao posao Konkretno me interesuje kako prepoznati teren koji je moguce nalaziste? Ja probao i uglavnom isao kao muva bez glave... Aj ovde, aj onde, ali sve je to nasumice... Voleo bih da znam kako da dok tumaram po brdima i dolinama prepoznam mesto na kome vredi pokusati sa pretragom. Hvala svima unapred i nadam se da niste u fazonu, e ako sam se ja mucio da provaljujem fore i ti ces! Odg: Za pocetnike - Kako tragati? - grotagold - 09-09-2013 Nema potrebe za tim pesimistickim stavom o nama kolegama sa foruma. Uvek ce se naci neko da te usmeri a moj savet je da polako procitas sto je vise moguce sve teme i postove od kolega na ovom forumu i sasvim sam ubedjem u to da ce kod tebe bar jedno "kvrc" da proradi u glavi kao osnovna smernica GDE I KAKO DA KRENES? Iskustvo nismo mi izmislili ..ono postoji od kad je sveta i veka i ipak nesto znaci coveku a prenosi se sa kolena na koleno kad za to dodje vreme. Dace Bog i tebi nacina i puta da do toga dodjes a u tome je razlika iskusnih i pocetnika na samom terenu. VEC SAM NEGDE NAPISAO..."UZALUD NEKOM DA IMA SVE MOGUCE NAJSAVREMENIJE SPRAVE I DETEKTORE I SVE MOGUCE UREDJAJE ZA TRAGANJEM AKO NEZNA GDE DA IDE I STA I KAKO DA TRAZI. Ivo Andric je lepo napisao "ZNACI PORED PUTA" .....A TIH ZNAKA IMA MNOGO I RAZNIH SU POJAVNIH OBLIKA I SVE U MERI U KOJOJ JE NEKO SPREMAN I SPOSOBAN DA PRIHVATI I SHVATI ISTE A DA NEBI LUTAO CELOG SVOG ZIVOTA NE USPEVSI PRITOM DA NADJE SVOJ PUT OD BOGA MU DAROVAN. Odg: Za pocetnike - Kako tragati? - sakal22 - 09-09-2013 Evo i ja sam pocetnik pa cu ti preneti neke stvari koje sam ja skuzio. Prvo zavisi kakav aparat imas, ako je neki jeftiniji koji bas ne pravi razliku izmedju zlata, srebra, cepova i limenih otvaraca. Moj predlog ti je da ides nasumice na neku njivu gde nema puno metalnog otpada, a ako imas skuplji onda idi na jako prometna mesta i namestis samo na zlato i sibas. Svakako prije nego sto krenes na teren gledaj google mape, stare puteve (letnje puteve-tako ih mi zovemo), rekice, izvore, uvale i brdasca. Stare gradjevine, stara drva, stare panjeve......ima 10000001 mesto samo trebas posmatrati teren kakav je bio pre 100-500 godina. Da razmisljas glavom nekoga ko je prolazio tuda, zastao ili odmorio na nekom mestu. Ali nekada ces pronaci nesto vredno tamo gde se najmanje nadas. Ali bitno je da napravis plan, uzmes ga u ruke dobro pogledas proucis, dodjes na teren opet ga izvadis, zguzvas i bacis. Jer skontas da ti plan ni ne treba ali je uvek dobro pripremati se za pretragu. Zato sto nikada neces moci odraditi onako kako si isplanirao e onda moras malo inprovizacije i zabava pocinje Toliko od mene nadam se da nisam smorio....jako..... Odg: Za pocetnike - Kako tragati? - grotagold - 09-09-2013 Sakal22...objasni malo tvoj uput da se ide na .."jako prometna mesta" !!!...a za tvoju preporuku da se aparat namesti samo na zlato...voleo bih da nam kazes koji to aparat reaguje samo za zlato ? Odg: Za pocetnike - Kako tragati? - Ekstremista - 09-09-2013 Hvala svima na odgovoru. Sto se uredjaja tice imam Garrett GTI 2500. Nisam jos uvek dovoljno strucan i iskusan da procenim koliko je to dobra i mocna masina, ali po onome sto sam do sada procitao o njemu na nasim i svetskim forumima, deluje kao dobar. @Sakal22 Hvala ti puno za dobronameran savet i iskrenu zelju da pomognes. Mene nisi smorio ni najmanje, a ni bilo koga ko je na pocetku sigurno. Svaki savet puno znaci. @GROTAGOLD Vidim veliko iskustvo i broj postova i VELIKI RESPECT za to. Nesumnjivo veliki znalac u ovoj oblasti. Sto se tice negativnog stava, to je bila totalna sala koja je imala za cilj da malo skrene paznju na to da iskusni clanovi treba da daju neki savet pocetnicima jer sam pretpostavio da ljude mrzi da pisu nesto sto su pre 100 godina prevazisli, pa kao fora, aj nemojte da se stekate za informacije. U svakom slucaju sala... Drugo, ovo sto ovde pisemo ostace kao trajna pomoc novim clanovima, pa mislim da bi lepo bilo da napisemo kako treba. Svako svoje iskustvo tipa ciglice na njivi, kakve boje, tezine i sl., orane njive ili traziti po travi ili izbegavati duboku travu, diskriminacija ili ne, na koje metale podesiti detektor, kako odabrati lokaciju za trening itd. To su saveti koji mogu da pomognu. Trece i poslednje sto imam da izjavim, uz duzno postovanje, saveti tipa iscitaj ceo forum (to se podrazumeva da se radi) i kreni u akciju, jednog dana ce te Bog pogledati i otvoriti ti oci, su potpuno nekorisni, cak nadmeni i arogantni, jer zvuci kao da se majstor smeje segrtu zato sto ovaj nema pojma. Pa naravno da nema pojma jer je na pocetku Jos jedan poziv svim iskusnim clanovima da podele svoje iskustvo sa pocetka, dobro ili lose, sa pocetnicima u ovom sportu. Odg: Za pocetnike - Kako tragati? - sakal22 - 09-09-2013 Pod ''Prometna mesta'' smatram setalista, plaze, stadione i sva mesta gde se skuplja jako puno ljudi, e sad koji aparat to moze ja stvarno ne znam ali ako ga covek ima onda ga je sigurno skupo platio Odg: Za pocetnike - Kako tragati? - la galerie - 09-09-2013 osnovni znak da u nekoj parceli ako tako mozemo da kazemo,je da na povrsini zemlje ima tragova keramike,,cigala.Mada nemora da bude sto posto sigurno da ces tu naci nesto zanimljivo.A sto se tice boja keramike,keramika koj je samo pecena bela,crna,crvena,to je znak o ranom dobu ili ti tu su nekad ziveli rimljani a gde se nalazi keramika koja je obojena to vec govori o vremenu perioda pod turcima.Samo treba biti covek uporan.Pozdrav. Odg: Za pocetnike - Kako tragati? - relco - 09-09-2013 Za ekstremistu.Evo vec cetiri puta pisem post i nesto me izbaci i poruke se ne pojavljuju ovde.Molim administratora da mi objasni u cemu je stvar Odg: Za pocetnike - Kako tragati? - grotagold - 09-09-2013 (09-09-2013, 06:59 PM)Ekstremista link Piše: ..........MORAM TI REĆI DA SI STEKAO POTPUNO POGREŠAN UTISAK NA OSNOVU ONOGA ŠTO SAM NAPISAO ZNAM DA ME BIJE GLAS DA SAM NE SAMO DVOSMISLEN I TROSMISLEN U SVOJIM POSTOVIMA(A BROJ ISTIH JE NEBITAN I NIJE MERILO VREDNOSTI KAKO ZA MNOGO TAKO I ZA MALO POSTOVA) VEĆ DA VOLIM I DA PONEKAD ISPROVOCIRAM REAKCIJU NEBI LI TIME PODSTAKAO MALO NA RAZMIŠLJANJE NOVIH KOLEGA JER NAS MALO "STARIJIH" JEDNOG DANA NEĆE VIŠE BITI (dal zbog poziva od Boga ili povlačenja iz raznoraznih razloga) PA SE ONDA MORATE SAMI SNALAZITI. Evo da ti dam jedan prost ali vrlo efikasan način da sebe brže i bolje uputiš i neke tajne terena. PROBAJ U SEBI DA ZAMIŠLJAŠ DA SI TI ONAJ KOJI NEŠTO OSTAVLJA A DA GA NIKO NENAĐE..GDE BI GA I KAKO SAKRIO... I TAKO KRENI A AKO RAZMIŠLJAŠ "GDE JE SAKRIVENO"...može i tako ali je sporije i teže Odg: Za pocetnike - Kako tragati? - Ekstremista - 09-09-2013 @la galerie Veoma koristan savet! Hvala @relco Ajde Relco, ne odustaj, ocecam da ces nesto zanimljivo da nam kazes! @GROTAGOLD I dalje na spiritualnom nivou, ali super savet! Hvala P.S. Kad dodje taj dan da vas starijih vise ne bude, to onda znaci da cemo mi biti ti stariji, samim tim necete nam ni trebati vi stariji ))))) (Da naglasim da je u pitanju zajebancija, da ne budem opet pogresno shvacen. Pozz GROTAGOLD) Da li moze neko da mi kaze kako obicno izgleda pronaci novcice ili nesto vredno? Da li je to grupisano na malom prostoru ili se radi o velikim povrsinama i koje su to obicno dubine (nemam nikakvu predstavu o tome)? |