Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miljakovac kod Niša
Legende o Miljkovačkom blagu

U poslednjih nekoliko stotina godina je veoma popularna priča o Miljkovačkom
blagu i razne teorije su sklapane na tu temu, po nekima je u pitanju staro
vizantijsko blago još iz 6. veka, po nekima je to blago Nemanjića, jedna od verzija
je da je to blago koje su hajduci pljačkali od Turaka pa i da tu ima i crkvenog blaga.
Po Nišu i okolini postoje ljudi koji tvrde da imaju detaljne mape kako doći do
mesta gde se to blago nalazi. Po nekim tvrdnjama u mnogim riznicama postoje
smrtonosne zamke kako bi se riznice zaštitile od pljačkaša.

Svaka od ovih teorija bi mogla da bude tačna jer se u okolini sela Miljkovac
kod Niša nalaze staro vizantijsko utvrdjenje Gradište iz 6. veka, nalazi se
i srednjevekovna tvrdjava Železnik iz 14. veka što može samo da ide u prilog
ovim tezama o skrivenom blagu u Miljkovcu. Ako uporedimo sve ove teorije
možemo zaključiti da one imaju jednu zajedničku činjenicu koja se sve vreme
provlači kroz priču, a to je lokacija, MILJKOVAC.

Miljkovac je pored zakopanog blaga kod istoričara poznat i po istorijskom
nasledju jer se na tom području "gde se nalazi blago", nalazi i nekoliko važnih
i zanimljivih sakralnih ostataka koji su zanimljivi istoričarima i arheolozima.
Selo Miljkovac je postalo poznato široj javnosti 1993. godine kada su sve
dnevne i nedeljne novine iz Beograda naširoko pisale o poslednjoj izvedenoj
potrazi za blagom koju je vodio misteriozni italijan sa Sicilije Salvatore Fiangiaco
sa timom speleologa. Za kopanje su koristili teške inženjerijske mašine i dinamit,
dok se u sve to nije umešala država gde je vojska i policija obezbedjivala kopače.
Mesto na kome je kopano nazvano je "Jovina jama" po Jovi Brankoviću na čijem imanju
se kopalo. Sama jama se nalazi ispod stene i duboka je 50ak metara.
U to vreme je u Miljkovcu vidjen i Željko Ražnatović Arkan lično sa svojim
ljudima što je dodatno popularizovalo celu priču u javnosti. Iskopavanje se
vršilo na imanju porodice Branković, kako piše nedeljnik VREME iz Beograda,
praćena je stara mapa koja ima tekstualni deo na kome piše: " nadji kamenu
tablu na kojoj su ispisana sedam slova i tri krsta" ispod te kamene ploče se
nalazi podzemna magaza od 12 prostorija puna zlatnih dukata, zlatnog nakita,
četiri krune sa dijamantima i puni kazani raznog blaga, ujedno se tu nalazi i
podzemna crkva optočena zlatom.

U to vreme "Večernje Novosti" su pisale da je došlo vreme da se skine vekovno
blato i zemlja sa skrivenog blaga dinastije Nemanjić i da bi to moglo da popuni
devizne rezerve zemlje i izvuče Srbiju iz teškog stanja u kome se tada nalazila.

List "Politika" je tada objavila rukom nacrtanu mapu sa instrukcijama, na kome
su bile dve prostorije koje se nalaze iza kamenih vrata (najverovatnije skladište
gde se čuvala vuna i vino). Tu se moglo ući samo kroz tajna vrata koja su
bila na mapi i te dve prostorije su bile pune zlatnih i srebrnih predmeta.

Neki listovi su pisali i o strahu koji vlada u selu Miljkovac zbog naoružanih
bandi koje se motaju po selu i zbog vojske i policije koja je u obližnjoj šumi,
a mnogi meštani kažu da se i Arkan pojavljivao sa svojim ljudima.
Na kraju se pojavila i priča da neka zver čuva blago i da mu niko ne može prići.
Treba istaći podatak da je kopanje i potraga za blagom koštala više stotina
hiljada maraka u ono vreme, ali nije ništa pronadjeno. Priča se da su kopači
promašili mesto za nekoliko stotina metara. Za ovu temu je simptomatična
izjava za Politiku Mitropolita Jovana koji je ispred Srpske Pravoslavne Crkve
izjavio da "Crkva zna šta joj nedostaje, ali nema objašnjenja kako se to desilo".
Na istu temu za Politiku se izjasnio i zamenik direktora Narodnog Muzeja u
Beogradu rekavši da je sasvim moguće da se na toj lokaciji pronadje blago jer
je ona bila deo i Rimskog carstva i deo carstva dinastije Nemanjića.
Sve ovo se dešavalo 1993. i 1994. godine i predstavlja najveću potragu za blagom
na ovim prostorima u 20. veku. Svi kažu da blago nisu našli, a da su bili jako
blizu da ga nadju. Po meštanima to blago se nalazi na potezu istočno od sela
u delu koje se zove Gradište.

Misterija ostaje da živi i podzemna crkva koja se nalazi kod Miljkovca navodno postoji,
samo još uvek niko ne zna tačno gde je to mesto.
Odgovori
Mapu po kojoj su tragali za blagom u Miljkovcu ,a koja je objavljena u novinama, je svojevremeno moj otac precrtao sa bakarne ploce kod jednog coveka u nekom selu na Jastrebcu.Do ARkana i Italijana je dosla fotokopija najverovatnije preko Badzinog brata Sinise .Licno smatram da se radi o tzv.laznjaku napravljenom pre ko zna koliko decenija najverovatnije radi prodaje popaljenim i naivnim tragacima.
Odgovori
pa moguće je da je bio lažnjak nego malo je čudno da nije pronađeno toliko blago u tom mestu kada se zna ko je bio Arkan i kojim sredstvima je raspolagao. Pre svega mislim na policiju arhive karte i ko zna šta sve još a mislim da nema potreba da spominjem kakve je aparate i uređaje mogao da ima. Ja mislim da iako je ikada postojalo blago na tom mestu dans ga sigurno nema.Ja pretpostavljam da blaga možda ime u nekim skrovitim mestima po planinama i šumama i da se samo slučajno može naći mislim uz pomoć lasera itd pošto verujem da su znakovi pomerani ili uništavani tokom prethodnih 300 god bilo da je reč u ljudskom ili prirodnom faktoru.
Odgovori
U Miljkovcu je zaista bilo sakriveno blago neprocenjive vrednosti samo sto nije bilo hajducko i nije bilo od plemenitih metala. Sedamdesetih godina proslog veka je grupa tragaca za blagom u nekoj rupi ispod gradista pronasla nekoliko desetina predmeta od stakla.Radilo se o veoma retkim primercima iz perioda Rima cija bi vrednost sigurno nadmasila vrednost sveg zlata iz te ,,Nemanjine riznice ". Ne znajuci sta su nasli ,izfrustrirani sto nisu nasli zlato ,nasi vajni ,,arheolozi amateri "porazbijali su i pobacali svu ,,bezvrednu stakluriju" sem jednog ,,chokanja" koji je bio zgodan za rakiju. Da njihova nesreca bude veca ,,pozalili"su se coveku koji je znao o cemu se radi .Mozete misliti kako su se osecali kad im je doticni gospodin ponudio da otkupi njihov ,,cokanj" za 1 000 maraka. Naravno stvarna vrednost tog predmeta je bila vise desetina hiljada ondasnjih DM . PUSTO NEZNANJE
Odgovori
Daj ljudi pustite se nekih cena na zapadu, nije valda da stvarno verujete u te price,
ja zivim u svajcarskoj od 87 godine, i moram da vas razocaram ako vam kazem da takve stvari su sve manje placene na zapadu uopste. Drugo i mnogo bitno je to, da ukoliko se i pronadje neki artefakt od velike vaznosti ili da kosta puno , za njega je potrebna "provinjenca" Ili poreklo toga, jer u protivnom vecu robiju ces dobiti ovde nego u srbiji ako te uhvate sa tim.
I sam, sam tragac, doduse za rimskim stvarima, jer znam dosta puno ljudi koji tragaju samo i iskljucibo za zlatom, i poznato mi je da ti ljudi nikada nisu ni priblizno nasli nesto da bi se to u neki nalaz racunalo.
Za informaciju, traganjem se bavim od 95 godine i iskljucivo radim rim. Posto zivim i radim u svajcarskoj , vremena za to imam premalo, ali ja ovo smatram hobijem, tako da o kazanima sa blagom sam se naslusao vise nego iko.
Ovde imam kontakte sa jakim kupcima i kolekcionarima, cak neke ljude za koje ste vi culi sigurno, ja ovde poznajem licno.
Sve su samo prazne price oko toga da se ovde nesto placa basnaslovno i neznam ni ja koliko puno para, ovi ovde na zapadu mozda i imaju para ali nisu ludi , tako da te staklene rimske posude ako predju 1000 dolara to je extra posuda.I jos nesto, ako je 1000 dolara ta posuda , to je cena aukcije na kojoj se prodaje, ali nikako to nije cena na kojoj akucija hoce da je otkupi od nekog tragaca,, u tom slucaju tragac (pronalazac) moze da dobije maximum 35% od procenjene vrednosti.

Zelim vam svima puno uspeha u daljem radu,,, i pored skenera, raslji,dubinaca,PI radara,geometricsa , OKm i sta ja znam sta, dok obilazite terene uzmite jedan fisher, ili XP i mlatarajte s njim , isplatice vam se verujte mi,,,bar dok ne nadjete te silne zlatnike koje cela srbija trazi.
ovde je link koliko sta kosta od tih staklenih posuda.
http://www.artemisgallery.com/lovely-ro ... arles.html

Drugarski pozdrav Simke
Odgovori
Postovani Tragaci !!!
Prilikom iskopavanja od strane Vojske u rupi posle rasciscavanja tunela na ukupnoj dubini od 60 metara pronadjeni su prazni serum-spricevi iz 1967 god. i nakon toga su prestali radovi , zasto zakljucite sami. Pozz i puno srece u daljem radu
Odgovori
      Posto sam nov na ovom forumu
tek sada procitah  ovu temu. Mnogo interesantna tema za tragace zakopanog blaga ali i za numizmaticare tragace kako vole da kazu oni koji traze "samo" parice.
Mnoge "price" se samo pricaju o Arkanovim "poznavaocima" a prava je istina daleko od toga. Jedan propali vidovnjak Italijan i skupina avanturista koji su samo "pokupili" negde po neki prepis od nekog ko je i hteo sa njima da razgovara. Imali su podrsku sa vrha i nosili oruzje ponasali se kako su hteli a ucinak...Na pogresnom delu terena odvalili stenu 30m dinamitom. Lep lokalitet sa nekoliko kula , vila , podzemnih prolaza...
    Evo jedan podatak koji nije do sada nigde recen. Jedan od ulaza je iz reke. Tu treba da ima ,, rimsko pismo dva reda na visini od 4-5 metara. Tragaci ili "slucajni" prolaznici ako ste to videli javite pa cemo dalje malo lakse!!
    Sto se tice carske krune odavno jos pre 30 - 40 godina slusao sam "pricu" jedne tada bake koja je govorila o kruni.Pamtila je "pricu" starih ljudi koji su je prenosili sa kolena na koleno, posle seoba Srba sa Kosova da je ta kruna ostavljena u jedan Rimski grad i da se do nje dolazi po 77 stepenika. Naravno da se secam o kom je starom gradu rec i DRAGO mi je sto  niko nikada jos nije spomenuo taj stari grad.A mogu vam reci sa sigurniscu da Siptari  na Kosovu uveliko traze nase bogastvo i krunu ali nece je naci ona je u Sbiji. Zalosno je to sto na dve lokacije u SRBIJI (pre nekoliko godina) <Srbi< su radili sa "odzom" na otkrivanju te iste.
  Nadam se da ce se ukljuciti i Miljkovcani i Nislije u radu oko Nisa jer ima dosta jos neotkrivenih tajni.Ali sada vise nema nista na povrsini ,sada je sve po grobnicama i podzemnim rimskim hodnicima. Proucavao sam zadnjih dvadesetak godina rimske hodnike i odaje i mogu sa sigurnoscu da tvrdim da ih skoro svuda ima. Ali u njima nema nista ako neznate kako da nadjete resenje zagonetke
  Poz.  8)
Odgovori
Dobro nam dosao na forum! U vezi ove teme si apsolutno u pravu.Moj jako dobar prijatelj je radio tamo sa pomenutom ekipom i ucinak je kao sto si i napisao.Radili su na pogresnom mestu i na pogresan nacin.Mislim da jos niko nije probao vino odatle.Puno uspeha kako na forumu,tako i na terenu!
Odgovori
rimsko pismo znam ne znam koliko reda ne secam se kod poganovskog manastira
Odgovori
U Miljovac ne trazi se rimsko pismo? Vec jedna figura necu reci koja i reci na njoj isklesane !!!!
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 2 Gost(a)