Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Uklesana ''MICA'' na kamenu
#1
Nalazi se na jugu Srbije u okolini Vranja, tačnije u blizini Trgovišta, s.Donja Trnica - Vražji kamen - Vražja crkva ili nekad zvani manastir Prosečenik (Prosečnik). Kamen udaljen od crkve - preko reke.
Ako neko nešto ima nek piše (možda je i pastirska igra)

[Slika: img3120.jpg]

A ovo je nakon čišćenja.

[Slika: img3121.jpg]
Odgovori
#2
pa postvi slika na celiot kamik da se vidi lepo na sta lici
Odgovori
#3
Evo Zooro jos jedna slika. Mica je na istočnoj strani kamena.

[Slika: img3119.jpg]
Odgovori
#4
Ako vec niko nema za ovaj kraj, onda sta znaci ovaj znak (mica)?
Odgovori
#5
Svima nam je dobro poznata igra MICE , e sada ako stoji nacrtana da moze da se redja na nju pasulj odnosno kamencici znaci pastirsku igru ali ako je crtana uspravno onda oznacava hajducki pecat, ili ti ostavu u kojoj je nadjena rimska ostava pa dopunjena turskim parama . Ako linije idu dijagonalno i seku se u jednu tacku odnosno ako je na preseku dijagonalnih linija izbusena rupa ondaje definitivno hajducki pecat . nemas mnogo da lutas proveri sve sumnjivo inace bas je ineresantan teren , bar se meni tako cini
Odgovori
#6
ja znam tri takve "MICE" koji su udaljeni jedna od druga oko 200 m.
sve tri su na kamen nabijen u zemlju i su nacrtani u horizontalni polozaj,
PA AKO NEKO ZNA NESTO U VEZI TOGA MOLIM DA MI POMOGNE
Odgovori
#7
Tacno je to ali ipak ima nekih nelogicnosti. Na trecoj slici uz njegovu desnu stranu lepi se ovaj mali dodatak, gde se vide tri kamene ploče, e na njemu je taj znak - odozgo i može da se naredjaju kamenčići za igru ali je prostor za sedenje na kamenu mali i postavlja se pitanje da li bi se neko popeo na visini od 2 do 3 metara na njemu da igra igru i da razmislja da li će pasti kad ispred ovog velikog kamena i oko njega ima jos ogromnih i ravnih kamena koji su bili pogodni za urezivanje ove mice a visine su oko pola metra.
Odgovori
#8
Pozdrav Detektor . Ja napisah sta sam cuo od starijih tragaca, pa sam hteo da ti pomognem a ti pogledaj. DALI SE DIJAGONALNE LINIJE SEKU . I DALI NA PRESEKU DIJAGONALA IMA IZBUSENA RUPA.  P.S : " Igra MICA nema rupu na sredinu i linije se ne seku dijagonalno "  definitivno po tvojoj prici nasao si znak a ne pastirsku igru. Na forumu malo plocunjaj da nadjes nesto o ovom znaku ALI u blizini ima sigurno jos nesto stemovano. Seti se mozda si video ali mislis da nije deo ove teme pa nisi rekao. Toliko od mene na forumu ima dosta iskusnijih kolega ,nego mozda nisu obratili paznju na tvoj znak da prokomentarisu. Pozdrav
Odgovori
#9
pomoc ako neko zna !!

[Slika: 20rsos7.jpg]

Odgovori
#10
Hvala citytaxi, ovih dana cu detaljno da ocistim znak i da proverim u vezi dijagonalnih linija i da li ima rupa na sredini.
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »


Skoči na Forum:


Korisnika pregleda ovu temu: 4 Gost(a)