Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Srebrna kasicica
Molim za misljenje o predmetu!

Priloženih Datoteka Izvedena sličica(e)

Odgovori
Ovo je moj nalaz ali ne iz zemlje vec iz babine fioke.
U prodici je jos od kada sam bio dete.
Nazalost nisam je pitao odakle to u kuci.
Bio sam, malte ne, kod svih Beogradskih antikvara za misljenje i niko nema pojma.
Bio sam i kod kustosa Muzeja Primenjene umetnosti Dusana Milovanovica i on nema pojma.
Kod njega nemojte uopste da idete za misljenje jer je to gubljenje vremena koliko taj covek nema pojma.
Kasicica je srebrna, tezine 54,5 gr., 17,5cm duzine.
Cenim da svakako nije za svakodnevnu upotrebu.
Nema na sebi nikavu puncu, zig, broj ili bilo sta.
Ako je za neke verske obrede cudno je da nema obelezje religije.
Sa druge strane nema nikakvog rada ni sara.
Ostalo mi je jos kao mogucnost eventualno znanje ucesnika Skrivenog Blaga.
Odgovori
(13-02-2013, 10:46 PM)bili link Piše:......
Bio sam i kod kustosa Muzeja Primenjene umetnosti Dusana Milovanovica i on nema pojma.
Kod njega nemojte uopste da idete za misljenje jer je to gubljenje vremena koliko taj covek nema pojma.
........
OVAJ TI JE KOMENTAR PRVA LIGA.... ;D
Pogledaj sa donje strane kod dela gde se spaja okrugli deo sa drskom ....trebalo bi da ima jedan mali zig .
Odgovori
Gledao sam i pod mikroskopom. Definitivno nema nikakvu oznaku.
Da li se zna od kada je obavezno da se stavljaju zigovi?
Pretpostavljam da je ovaj predmet iz perioda pre toga.
A sad o kustosu D.Miovanovicu.
Covek me je uredno i ljubazno primio zajedno sa svojim, valjda, saradnikom.
Prvo sto je rekao da to nije publikovano ! Sto sam ja znao i bez njega.
Onda je gledao, gledao i nista.
Sve sto sam sam zakljucio, rekao mu, a on se slozio.
Tako je moje ocekivanje od njegovog iskustva i znanja ostalo samo razocarenje u njega i arheoloske institucije.
Probacu da dodjem do nekog ozbiljnijeg, jer neko mora da zna.
Odgovori
Nesto slicno sam vidio kod jedne porodice u Bosanskoj Krajini. U porodici je bilo od nekih davnih vremena. Nisu znali tacno porjeklo,ali je to ostalo od oceve babe,a ona je opet po selu "salijevala stravu",bavila se bajanjem i slicno.Inace su porjeklom sa Kosova,tromedja negdje kod Peci,a baka je bila porjeklom arbanas ili nesto slicno.

Mozes li da utvrdis da li je rucno radjeno ili ima tragova neke masine? To bi ti olaksalo.
Odgovori
Sada sam gledao na mikroskopu. Rucni je rad. Nema tragova masine.
Meni je, isto, padalo na pamet da je mozda sluzila za obrede neke sekte iz proslosti.
Doduse, nisam pomisljao na bajanje ili nesto slicno ali da znas da ima rezona.
Hvala ti, ti si do sada jedini koji ima ideju sta bi mogla da bude.
Odgovori
Slucajno naletim na neki sajt i u delu ISTORIJA naidjem na naziv "STECCI, LAZ I BOGUMILI".
Link sam postavio na "Skriveno Blago".
U toj knjizi ima puno slika Stecaka i objasnjenja (DESIFROVANJA) o sadrzajima sa njih.
To je bila za mene EUREKA !
Ti  znakovi sa stecaka se nalaze na kasicici.
Znaci, ona je koriscena od Poluveraca - Krstijana (tkz. Bogumila), to jest za VERSKE OBREDE starog SRPSKOG BOGA - SVETOG VIDA.
Sada me i ne cudi da niko nije znao da mi kaze o cemu se radi, jer to spada u ZABRANJENU SRPSKU ISTORIJU.

Odgovori
(13-02-2013, 10:22 PM)bili link Piše:Molim za misljenje o predmetu!
Ова кашика има древне корене 100% . Служила је за ритуалне потребе 100% . На врху је направљен тзв. стилизована људска рука, али то само по себи био велики симбол средњовековних бугарских богумила.
Odgovori
Kaze mi ovaj drugar da su skoro bili u tom mjestu neki Hrvatski istrazivaci i arheolozi i bas trazili tragove Bogumila.
U Bosni ima jako mnogo Bogumilskih stecaka razbacinih po cjeloj teritoriji. Kako kaze Bili,mi nismo puno ucili o tom vremenskom rasponu,zbog uticaja zvanicnih crkava na kulturu jos prije prvog svjetskog rata.

Eto.Prica se formira.

Eto.Sad znamo da je starijeg vremenskog perioda,da je koristena u vjerske obrede i rituale.
Odgovori
Богумили су хришћанска секта, следбеници идеолошке од јеретичке учења бугарског свештеника који је живео за време владавине цара Петра I (927-969), познат као поп Богомил. Прва информација за појаву богумилства говоре о непријатељству Васељенске патријаршије на њега и категоризацију је као штетан по интересе цркве и државе манихејске јереси помешана са Павликиан.

Савремени научници карактеришу богумилства као дуалистички, против феудалне, трансформациони народни покрет настао у недрима бугарске цркве у десетом веку и брзо проширила у бугарским земљама - Мезија и Тракија, у турбулентним временима које претходе византијску инвазију. Његови корени као пуна социјална. у садржају и облику религиозног покрета морају бити посредно тражити у дуалистичком учењу гностицизма и директно у масовним депортацијама Јермена из Византије и Сиријаца, међу којима има много католика у земљама у Тракији и Македонији.

Назив потиче од имена богумила Богомил поп, али постаје широко распрострањена и имена богумила Торбеши и дзомбама - претпостављена место где је живео и проповедао његовим учењима Поп Богомил - Планина Бабуна.

Јединствен и интересантан је случај босанске цркве, која институционализује богумилства, и на крају да допринесе трајном исламизације становништва у Босни, који је сада идентификован као Бошњаци, односно Муслимани Словени. Неки бугарски научници (нпр. Пламен Павлов) је сличан изглед већине главних група локалне муслиманске Бугара (традиционални бугарски мухамеданци или "Помаци") - то Бугари живе у местима где Богомил доктрина била посебно (Западна Родопске меч Богомил "црква Драговицхиа" Македонија - "црква Бугарска" по западним изворима), што указује на близину од судбине "јеретика" у Босни и бугарских крајева.

Спорови о месту настанка Богомил доктрине нису добили дефинитиван одговор све до данас. Став да се то десило у Македонији данас или у близини главног Преслав. Неки научници. (Пламен Павлов, Петар Ангелов, итд) Ослоните се на једном поруком српску читуљу (1222), успостављен на основу старих бугарских и византијских извора - јасно наводи да поступио Поп Богомил у "бугарски у Македонији Филиповград" - Пловдив, Тракија, која одговара на поклон од византијских средњем веку.

Дистрибутед свега у Тракији и Македонији, Богомил покрет основао своју прву цркву. Упркос прогона, који је подвргнут Богомил јерес, посебно током византијске владавине, ова верска доктрина постојала у Бугарској све до XV века. Много тога вајни у ислам, након турске инвазије: они долазе данас Помаци Торбеши итд презимену је такође повезана са богумилства. Према Димитар Ангелов такође позвао део богумила у Македонији. Само један од њихова чувају, мада прилично расте Палер наставу до XVII века, када су фрањевци их укључите у католицизам.

У Рашкој у XII века црква савета у Петрову, богумили су неуморно тежи од Стефана Немање и њихове књиге спаљене. Значајно, вероватно ојачати у Босни и Херцеговини. Неки су побегли онамо после 1170, који су снажно подржали босанских владара / забранама / и касније краљева. Владар Кулин Бан је био страствени и Богомил секта нумерисање десетине хиљада присталица у земљи. Од дистрибуције и до срца Западне Европе. У средњем богумилима Македонија налети зову, име које долази из планинског Бабуна.

[Slika: 6051913v.jpg]
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 4 Gost(a)